Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

RAVEN VALENTIJN (PVDA/GROENLINKS)

'Een basisbaan is voor mensen positieve houvast'

JOLEEN VAN ROOIJ

Komende vanuit alle windrichtingen, is het gezin van Raven Valentijn (20) uiteindelijk neergestreken in Boxtel. Met een moeder uit Doetinchem en een vader uit Sneek zag Raven het levenslicht in Rotterdam. Toen zij een baby was, verhuisde het gezin naar de Brabant. Met de kennis en ervaring uit haar studie Milieukunde aan de Hogere Agrarische School in 's-Hertogenbosch, wil ze tijdens haar examenjaar al een bijdrage leveren aan de Boxtelse samenleving door zichzelf kandidaat te stellen voor de lokale PvdA/GroenLinks tijdens de verkiezingen van 18 november. Een van de vurige wensen van de nummer drie op de lijst? Een basisbaan...

,,Eerlijk gezegd had ik me voorheen nog niet zo verdiept in de PvdA. Mijn persoonlijke visie sloot eerder aan bij het sociale gedeelte van GroenLinks, als ook de natuur in combinatie met duurzaamheid”, geeft Valentijn aan. De Boxtelse werd voorheen al eens getipt door haar moeder dat PvdA/GroenLinks dringend nieuwe leden nodig had. ,,Ik had daar destijds wel interesse in, maar ik had nog een stage in het buitenland op de planning staan. Een taak als steunfractielid was dus nog niet haalbaar." Het coronavirus gooide echter roet in het eten. Sinds mei van dit jaar is Valentijn steunfractielid en vergadert ze elke donderdagavond met de tien partijleden.


DRINGENDE WENS

,,Ik ga helemaal voor een raadszetel! Ik wil erg graag op deze leeftijd al iets betekenen, waardoor ik in mijn eigen omgeving kan zien en ervaren wat het oplevert", zegt Raven. Hoewel ze nu een plek in de gemeenteraad ziet zitten, ambieert ze in de toekomst een andere baan: ,,Een adviserende rol als milieuambtenaar op het gebied van regelgeving en naleving."

Op het gebied van werk en inkomen heeft deze ambitieuze studente een dringende wens. ,,Gebaseerd op de ervaringen tot nu toe in Groningen, ben ik voorstander van het experimenteren met de zogeheten ‘basisbaan’. Geen uitkering dus, maar een betaalde basisbaan in bijvoorbeeld de openbare ruimte, sportverenigingen of zorginstellingen. De praktijk in Groningen leert, dat mensen zich weer gewaardeerd voelen. Het uitvoeren van de basisbaan geeft bovendien structuur en een positief houvast in het leven.”


STARTERSWONINGEN

Ook bovenaan Valentijns politieke lijstje staat de realisatie van meer betaalbare woningen voor starters. ,,Ik merk ook bij mijn vrienden ze jarenlang moeten sparen om iets te kopen. Ik zie een oplossing in hoogbouw. Dat kost relatief weinig grond en biedt mogelijkheden. Verder ben ik voorstander van het ombouwen van leegstaande panden tot woningen. Het zou mooi zijn dat er qua bewoners een mix komt van ouderen en jongeren en dat ook mensen met lagere inkomens een kans krijgen."

De Boxtelse is het niet eens met de bezuinigingsronde bij de Kinderboerderij, gemeenschapshuizen en culturele instellingen. ,,Deze voorzieningen zijn ontzettend belangrijk voor het sociale en culturele aspect in de samenleving. Mensen hebben het, zeker nu, nodig om op deze manier met elkaar in verbinding te zijn."

Ook pleit ze voor meer groen in de wijken. Bij nieuwbouw moeten bomen van weleer behouden blijven. ,,Meer groen zorgt voor onder meer een betere luchtkwaliteit, een mooier aanzien, een prettigere temperatuur en meer biodiversiteit.” Ook is ze voorstander van een onderzoek naar de haalbaarheid van het invoeren van de zogeheten ‘tegeltax’, waarbij mensen die een grotendeels betegelde tuin hebben, meer belasting betalen.


LINDENLUST

Het huidige nieuwbouwplan Langen Linden zou wat Valentijn betreft de prullenbak in mogen. ,,De grond is verkocht aan een projectontwikkelaar en er komen dure woningen te staan die voor starters niet betaalbaar zijn. Het is niet conform de woonvisie van Boxtel. PvdA/GroenLinks zou hier liever terrasflats zien. Daarbij worden hier veel bomen gekapt die één op één gecompenseerd worden. Wij vinden dat dit één op vier moet zijn."

Ook ziet Valentijn graag een betere en duurzamere oplossingen voor de verbindingsweg Ladonk-Kapelweg. ,,De weg die men wil realiseren loopt vlak langs natuurgebied Kampina. Dit zal een flinke impact op de natuur hebben. Bovendien is het eerdere plan in 2013 voor 9,2 miljoen begroot, waarvan Boxtel zelf 1,5 miljoen euro op moet hoesten. Ik denk dat Boxtel dit geld beter kan besteden en tegelijkertijd meerdere verkeersproblemen kan oplossen.”