Afbeelding
Foto: Maarten Melis

RIVM MELDT NOG GEEN CORONADODEN IN DEZE GEMEENTE


Besmettingen in Boxtel stijgen hard

Pål Jansen & Rens van den Elsen

Het aantal coronabesmettingen loopt ook in Boxtel gestaag op. Sinds woensdag 7 oktober zijn er binnen de gemeente 139 mensen positief getest op het virus. Gisteren was de hoogste stijging: 23. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Gemiddeld is dit de periode met het hoogste aantal besmettingen in deze regio sinds de start van de coronacrisis in maart. De Veiligheidsregio Brabant-Noord is inmiddels opgeschaald naar het zwaarste risiconiveau.

De exacte oorzaak van de stijging, is lastig te verklaren, meldt de GGD Hart voor Brabant desgevraagd. Er wordt meer getest dan in de beginperiode, toen de toename van positief geteste inwoners een verband leek te houden met brandhaarden in verpleeghuizen en slachterij Vion op bedrijventerrein Ladonk.

De GGD heeft op dit moment geen Boxtelse brandhaarden in beeld. De instantie denkt dat hier de landelijke trend wordt gevolgd, waarbij besmettingen vooral in huiselijke sfeer plaatsvinden. Cijfers over bijvoorbeeld leeftijd worden niet openbaar gedeeld op gemeentelijk niveau.

OPSCHALEN

Een week geleden werd de situatie in de Veiligheidsregio Brabant-Noord, waartoe Boxtel behoort, aangeduid als ‘ernstig’. Vanaf dat moment is het gemiddeld aantal besmettingen gestegen. In het begin van de week vlakte het weer af naar gemiddeld dertig mensen per 100.000 inwoners. Toen het RIVM woensdagmiddag de dagelijkse cijfers publiceerde was er toch weer een flinke stijging te zien. Zowel de veiligheidsregio's Brabant-Noord en Midden en West-Brabant schaalden daarop het risiconiveau naar fase vier: de kleur donkerrood op de kaartjes met als aanduiding 'zeer ernstig'. Dit met kleurcodes aanmerken van de situatie is in september van start gegaan.

RIOOLWATER

Sinds mei rapporteert Boxtel geen ziekenhuisopnames meer, ook in de afgelopen periode niet. Het RIVM waarschuwt de registratie niet optimaal is bij de ziekenhuizen en de cijfers daardoor achterlopen. De gezondheidsorganisatie maakt ook geen melding van coronadoden in Boxtel.

Het aantal coronavirusdeeltjes in het Boxtelse rioolwater neemt toe, constateert het RIVM. Dat stond eind september nog op 85 deeltjes per milliliter en is in twee weken gestegen tot boven de duizend, blijft uit monsters die zijn genomen bij de zuiveringsinstallatie op Heult. Via de ontlasting komt het coronavirus in het rioolwater terecht, het RIVM hoopt dat zij hiermee in kaart kan brengen waar het aantal besmettingen gaat stijgen. Mensen die nog geen klachten hebben, kunnen namelijk al wel virusdeeltjes verspreiden, ook via het rioolwater.


112 nieuws


Afvalbrandje

Bij het halfronde zitbankje op de hoek van de Rechterstraat en Kruisstraat in hartje Boxtel is maandagavond rond elf uur afval in brand gevlogen. Voor kantoorboekhandel Bruna ontstonden flinke vlammen die door de gealarmeerde brandweerploeg werden geblust. Het vuur is waarschijnlijk aangestoken door vandalen.