Boxtel dicht gat met greep uit Legaat van Cooth

RENS VAN DEN ELSEN


Een half miljoen komt Boxtel plotseling tekort in haar begroting voor 2020. Dat gat dicht de gemeente nu door het Legaat Van Cooth aan te spreken, geld dat eigenlijk is bedoeld voor onderwijs. Dat blijkt uit een wijziging in de tweede bestuursrapportage die alle raadsfracties vorige week onder ogen kregen.

Het tekort is ontstaan omdat er in eerste instantie rekening is gehouden met een compensatie vanuit het Rijk voor tweetal specifieke onderdelen binnen jeugdhulp: de voogdijregeling en 18-plussers die nog gebruik maken van jeugdzorg. Door een recente landelijke herverdeling van de centen komt Boxtel niet meer in aanmerking voor een aanvullende vergoeding, waardoor er ineens een gat in de begroting is ontstaan van 500.000 euro.

Het college van B en W van Boxtel heeft echter snel een lapmiddel gevonden door de missende vijf ton uit het Legaat Van Cooth te halen en vraagt hiervoor toestemming bij de raadsleden. Het geld is echter bestemd voor onderwijskundige doeleinden en moet dus later weer teruggestort worden. Maar gezien de huidige financiële staat van Boxtel is de vraag hoe dit wordt opgelost en op welke termijn.

VRAGEN

Oppositiepartij Balans wilde de onverwachte financiële tegenvaller dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering al ter discussie stellen, maar omdat de bijeenkomst werd afgelast stelt zij nu schriftelijke vragen. Zo wil de fractie weten hoe lang het college al op de hoogte is van de nieuwe compensatieregeling en of er nog meer 'lijken in de kast liggen'. Balans stelt voor om andere politieke keuzes te maken om het gat te dichten, zoals de duurzaamheidsambities naar beneden bijstellen.


Kortingscoupons voor duurzame producten


De activiteiten voor de duurzame week kunnen niet doorgaan vanwege het coronavirus. Maar van zaterdag 24 tot en met vrijdag 30 oktober wordt in Boxtel tóch een speciale actie gehouden voor duurzame producten en diensten van lokale ondernemers. Transitie Boxtel heeft hiervoor de handen ineengeslagen met de gemeente Boxtel.

Zo staan in de edities van Brabants Centrum en De Meierij Boxtel voorafgaand aan duurzame week kortingscoupons met aanbiedingen van verschillende lokale ondernemers. Die zijn in te wisselen voor kortingen op fairtrade-, streek- en biologische producten. Ook worden consumenten aangemoedigd tot reparatie, het kopen van tweedehands spullen en het delen van goederen.

,,Tijdens de coronacrisis is de actie Wees Loyaal, Koop Lokaal opgestart. In het kader van de Duurzame Week, willen wij hier graag een groen aspect aan toevoegen", aldus initiatiefnemer David Andreae van Transitie Boxtel.

Alle activiteiten die eigenlijk op de planning stonden, zoals het Repair Café, een gemeentelijke avond over het isoleren van je huis, een informatiebijeenkomst over fietsen en een activiteit in het teken van kringlooplandbouw zijn afgelast in verband met de aangescherpte coronamaatregelen.