Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

TAALHUIS WIL LAAGGELETTERDE BOXTELAREN BEREIKEN

'Er is niks raars aan je baby voorlezen'

JULES HAMELEERS

Wie problemen heeft met computervaardigheden, lezen of schrijven kan terecht bij het Taalhuis in de bibliotheek aan de Burgakker. Boxtelaren met een Nederlandse achtergrond die toch moeite hebben met taal, zijn vaak moeilijk te bereiken, aldus coördinator Marjolein Borgers: ,,Het gaat vaak gepaard met veel schaamte."

Het Taalhuis verwelkomt nu vaker mensen met een migratieachtergrond die de taal na hun inburgeringscursus nog beter willen leren. ,,Syrische mensen die bijvoorbeeld ICT'er waren in hun thuisland en nu weer op hun eigen opleidingsniveau aan de slag willen. Zij moeten dan eerst de taal machtig zijn en komen dan bij het Taalhuis terecht." Ook ziet Borgers vaak Boxtelaren langskomen die uit andere delen van Europa komen en een Nederlandse partner hebben.

MOEILIJK BEREIKBAAR

Waarom Nederlandse laaggeletterden vooralsnog moeilijk te bereiken zijn, is voor Borgers gissen. ,,Daarvoor wil ik in gesprek met ervaringsdeskundigen. Die groep is namelijk moeilijk te bereiken. Daarnaast is de bibliotheek best een lastige plek om zomaar binnen te lopen als je niet goed kan lezen; daar voel je je dan niet op je gemak."

De hulp van het Taalhuis iets meer verkapt aanbieden, zou een oplossing kunnen zijn. Meteen strooien met de zware term 'laaggeletterdheid', kan afschrikken. ,,Je kunt dan beter vragen stellen als: 'Heb je moeite met het voorlezen voor je kleinkinderen?' of 'Vind je het lastig om een sollicitatiebrief op te stellen?'", aldus Borgers.

INLOOPUURTJE

Het Taalhuis heeft op maandagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur een inloopuurtje. Mensen die een vraag hebben, worden daar geholpen door vrijwilligers. Ook is er veel materiaal aanwezig waarmee mensen die het Nederlands minder machtig zijn geholpen kunnen worden. Zo zijn er versimpelde versies van bekende boeken, bijvoorbeeld Het Diner van Herman Koch, maar dan met makkelijkere woorden en kortere zinnen. Daarnaast oefenen elke woensdag groepjes de Nederlandse taal samen met vrijwilligers. Ieder groepje op zijn of haar eigen niveau.

Ook zijn er meerdere projecten, zoals Taalmaatjes, waarbij mensen een vaste buddy krijgen toegewezen die hen verder helpen in de taalvaardigheid. Borgers: ,,En dat wordt allemaal gerund door vrijwilligers. Dat vind ik echt heel bijzonder, omdat het zo'n belangrijke maatschappelijke taak is."

OUDERS

Een taak die steeds belangrijker wordt, zo blijkt. Zo meldde leesexpert Kees Vernooy in landelijke media dat een kwart van de vijftienjarigen laaggeletterd is. In Boxtel wordt dat aantal op 3.700 geschat. ,,Er zijn tegenwoordig zoveel andere dingen te doen dan lezen, daardoor wordt het een steeds groter probleem. Lezen is ook iets dat je van je ouders leert: wanneer je ouders nooit voor hun plezier een boek pakken, doe je dit zelf ook veel minder snel", legt Borgers uit.

Daarom is het volgens de Boxtelse belangrijk dat al op jongere leeftijd wordt begonnen met het stimuleren van lezen. ,,Ik merk dat de bezoekers van het Taalhuis een steeds lagere leeftijd hebben: daar ben ik erg blij mee."

Daarom moedigt Borgers ouders ook aan om vooral zo vroeg mogelijk te beginnen met voorlezen. ,,Sommige mensen denken: wat heeft een baby er nou aan als ik hem voorlees? Maar daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen: het is een fijn momentje met je kind en het ontwikkelt het taalgevoel."


p Marjolein Borgers tussen de boeken van het Taalhuis. Speciaal voor laaggeletterden staan er ook publicaties van bekende Nederlandse schrijvers tussen die makkelijker te lezen zijn dan het origineel. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Boxtel

Collectanten gezocht

Het Nationaal MS Fonds houdt van 16 tot en met 21 november haar collecteweek. Voor de gemeente Boxtel zoekt de organisatie echter nog collectanten die langs de deuren willen gaan om geld op te halen voor het goede doel. Het is echter ook mogelijk om flyers met een speciale QR-code te bezorgen zodat mensen digitaal kunnen doneren.