'EERST RECHTERSTRAAT HERINRICHTEN'

Verkeersknip Fellenoord: besluit valt pas eind 2021


HENK VAN WEERT

Pas als de herinrichting van de Rechterstraat eind volgend jaar is voltooid, beslist de (nieuwe) gemeenteraad over het al dan niet afsluiten van de Fellenoord voor autoverkeer. Het college van B en W neemt daarmee het advies over van de taakgroep die de reconstructie van de belangrijkste winkelstraat voorbereidt.

Een klankbordgroep van buurtbewoners, die de op handen zijn veranderingen in hartje Boxtel nauwgezet volgt, kreeg deze week een brief van de gemeente. Daarin is te lezen dat het besluit over een eventuele verkeersknip wordt overgelaten aan de nieuwe gemeenteraad die op 1 januari aantreedt.

EVEN AFKIJKEN...

Burgemeester en wethouders zegden in het voorjaar al toe advies te vragen aan de taakgroep Rechterstraat, een burgerinitiatief van ondernemers. Die taakgroep adviseerde het college om te wachten met het nemen van een verkeersbesluit om een knip aan te brengen in de Fellenoord.

Eerst maar eens afkijken wat de herinrichting van de Rechterstraat teweeg brengt, is de strekking van dat advies. Afsluiten kan altijd nog. De verkeersspecialisten van de gemeente onderschrijven deze gedachtengang, zo is te lezen in de brief die aan de klankbordgroep is gestuurd.

GROTE BEEMD

In het gebied Onder de Rechter, grofweg tussen de Rechterstraat en het Jacob-Roelandslyceum, gebeurt in de tussentijds niets. Een eerder voorstel om de bestaande verkeersknip voor motorvoertuigen in de Grote Beemd (tegenover de Lidl) op te heffen is daarmee voorlopig ook van de baan.

Op Facebook is deze week met gejuich gereageerd op het besluit van B en W. De taakgroep Rechterstraat is volgens een zegsman nog niet door de gemeente geïnformeerd over het feit dat haar advies is overgenomen.

SLUIPVERKEER WEREN

Al in 2012 ontstond het plan om een verkeersknip in de Fellenoord aan te brengen. Doelstelling is sluipverkeer te weren dat zich bij grote drukte op de noord/zuid-as (Brederodeweg/Bosscheweg) een weg door het centrum baant via de Fellenoord, Rechterstraat, Markt en Clarissenstraat.

Veel ondernemers in hartje Boxtel vrezen omzetderving door de afsluiting omdat hun winkels en horecazaken dan moeilijker te bereiken zijn.