In het Liempdse Struifhuis konden bezoekers gisteravond zoveel pannenkoeken eten als ze lustten. En afrekenen? Gasten bepaalden zelf hoeveel ze uit hun beurs trokken of pinden. (Foto: Peter de Koning).
In het Liempdse Struifhuis konden bezoekers gisteravond zoveel pannenkoeken eten als ze lustten. En afrekenen? Gasten bepaalden zelf hoeveel ze uit hun beurs trokken of pinden. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SUPERMARKTEN ZIJN HUIVERIG VOOR ALCOHOLVERBOD • ONBEPERKT PANNENKOEKEN BIJ 'T STRUIFHUIS IN LIEMPDE

Coronavirus laait op en deelt weer harde klappen uit

JULES HAMELEERS

Een gedeeltelijke lockdown. Toen minister-president Mark Rutte dinsdag met die woorden benadrukte dat er extra maatregelen nodig waren om de oplopende coronabesmettingen tegen te houden, moesten veel ondernemers even slikken. De horeca is gisteravond voor vier weken op slot gegaan, winkels mogen geen alcohol meer verkopen na 20.00 uur en amateursport voor volwassenen is verboden. ,,Ik heb met tranen in mijn ogen naar de persconferentie zitten kijken", aldus Ruud Bouwmans van pannenkoekenrestaurant 't Struifhuis in Liempde.

Het is voor veel ondernemers opnieuw een flinke klap: hun horecazaak moet dicht of de drukte in hun winkel wordt aan banden gelegd. Zo ook voor pannenkoekenrestaurant 't Struifhuis in Liempde.

,,We zagen het wel al aankomen, vanwege de maatregelen die uitgelekt waren, maar toen Rutte de woorden uitsprak, kreeg ik toch tranen in m'n ogen. Er schiet van alles door je hoofd en je avond is wel zwaar klote", aldus horecaondernemer Bouwmans. Toch is het hem gelukt nog een positieve draai aan zijn 'laatste avondmaal' te geven: ,,Het voelt toch een beetje als afscheid nemen. Tijdens de persconferentie kreeg ik al berichtjes van mensen die nog een laatste avond wilden komen eten. Daarom kon iedereen gisteren onbeperkt pannenkoeken eten. Ze mochten ervoor betalen wat ze zelf wilden."

GEVOLGEN

't Struifhuis is een gezond horecabedrijf en staat niet op omvallen door de nieuwe maatregelen. Toch zijn de gevolgen voor de ondernemer groot en de dillema's lastig. Zo moest Bouwmans tijdens de vorige horecasluiting in het voorjaar bepalen of hij zijn personeel door zou betalen of niet: hoewel het vaak om jonge mensen gaat die er werken als bijbaan, wilde de uitbater niet het risico nemen dat zijn personeel weg zou lopen tijdens de sluiting. Daarom besloot hij, met behulp van de financiële overheidssteun, zijn medewerkers door te betalen.

Een ander twistpunt: wat te doen tijdens de sluiting? Blijft 't Struifhuis open voor afhalen, of toch niet? Bouwmans: ,,Ik krijg er wel veel vragen over en heb daarom toch besloten om het te doen; zaterdag en zondag tussen 16.30 en 19.00 uur. Ik heb echter wel getwijfeld... Er komt meer bij kijken dan mensen denken. Wij bakken onze pannenkoeken bijvoorbeeld in een carrousel (een groot draaiend apparaat waar meerdere pannenkoeken tegelijk in kunnen - red.). Dat ding vraagt behoorlijk veel stroom. Ook moet je weer inkopen doen en het is soms lastig inschatten hoeveel mensen er komen afhalen. Omdat we altijd met verse producten werken, moet je dan weer spullen weggooien. En dan gaat het geld kosten. Het was dus zeker geen makkelijke keuze, maar om onze vaste klanten bij ons te houden, gaan we het toch doen."

SUPERMARKTEN

Ook komen supermarkten en anderen winkels die alcohol verkopen voor problemen te staan. Na 20.00 uur mag er geen drank meer over de toonbank gaan, maar sommige zijn wel nog tot na die tijd open. Veel supermarkten denken na over hoe ze hiermee omgaan en hebben hier iedere hun eigen manier voor.

Zo pakt Jumbo in winkelcentrum Oosterhof het zorgvuldig en uitgebreid aan. Om spreiding van klanten zo veel mogelijk te faciliteren, houdt de winkel zijn langere openingstijden op donderdag en vrijdag, meldt supermarktmanager Oskar Martens.

Wel worden er allerlei maatregelen genomen zodat er geen wijn of bier meer word verkocht na de toegestane tijd. Zo komen er kaartjes te hangen op de alcoholschappen, worden vanaf half acht de regels omgeroepen, meldt de medewerker bij de ingang vanaf datzelfde tijdstip de drankmaatregel én krijgen caissières een melding wanneer zij na het toegestane tijdstip een drankfles scannen.

Ook wat betreft de andere coronamaatregelen zijn de ondernemers in het winkelcentrum streng: vanaf nu wordt een mondkapje niet alleen voor medewerkers, maar ook voor klanten verplicht gesteld, ook al is dat wettelijk nog niet mogelijk.

Ondernemer Ronald de Jong van Albert Heijn aan de Prins Hendrikstraat houdt zijn winkel tot 21.00 uur open van maandag tot en met zaterdag. Ook hij wil hiermee zorgen dat mensen gespreid over de dag hun boodschappen gaan doen in zijn winkel.

AGRESSIE

Wel spreken zowel De Jong als Martens uit huiverig te zijn voor de reacties van mensen. ,,Ik heb geen idee hoe mensen gaan reageren; is er begrip, onbegrip of agressie? We zijn als managmentteam zelf in de eerste week elke avond aanwezig om te kijken hoe het gaat", zegt De Jong. Ook Martens is huiverig voor de reacties van klanten: ,,Ik maak me bijvoorbeeld zorgen over mensen die niet zo goed Nederlands spreken: hebben zij de boodschap wel goed meegekregen?" Beide supermarktmanagers overwegen bij veel vervelende reacties hun winkels eerder te sluiten, maar grijpen liever niet naar deze maatregel.

Om diezelfde reden heeft Ronald van der Horst van Plus aan de Van Beekstraat besloten zijn winkel op donderdag en vrijdag óók om 20.00 uur te sluiten, net als de andere dagen van de week. Normaal is de supermarkt tot 21.00 uur geopend. ,,Ik heb geen zin in discussie of ruzie. Het gaat maar om twee uurtjes in de week, dus daar ga ik niet aan beginnen."

Hoe Lidl en Aldi omgaan met het drankverbod, was nog niet duidelijk bij het ter perse gaan van deze krant.

GEEN RAADSVERGADERING

Ook vanuit het gemeentehuis is door enkele activiteiten een streep gegaan: zo werd de raadsvergadering dinsdag enkele uren voor aanvang afgelast. ,,De acht fractievoorzitters vinden het nu even niet verstandig om bij elkaar te komen", gaf een gemeentewoordvoerder aan.

Ook door de nazomeractiviteiten van Bruisend Centrum Boxtel gaat een streep. ,,Nu het beleid is om zoveel mogelijk bezoekersbewegingen in te dammen, kunnen we niet anders dan alle activiteiten stopzetten", meldt de organisatie. Die wil activiteiten opnieuw plannen in het voorjaar van 2021. De beslissing over de activiteiten rondom Kerstmis en de Sinterklaasviering, wordt later gemaakt; de voorbereidingen gaan vooralsnog door.

Bij Jumbo Oosterhof zijn mondkapjes, voor zowel klanten als medewekers, verplicht. Een fles alcohol inslaan zoals op deze foto, mag niet meer na 20.00 uur. (Foto: Bas van den Biggelaar).