Afbeelding
Foto: Isabel Erkemeij

CARRY DIRKX BRENGT IN HALFJAAR TIJD HAAR IDEE TOT WASDOM

Esch draagt zijn moestuin op handen

RENS VAN DEN ELSEN

Het moment dat Esch bij de gemeente Boxtel gaat horen, nadert snel. Brabants Centrum haalt herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakt van de gemeente Haaren. Wat blijkt: Esch heeft veel wat van toegevoegde waarde is voor Boxtel. Deze week wordt teruggeblikt op de opening van de MoESCHtuin in 2014.

Samen groente en fruit verbouwen en meteen wat sociale contacten leggen. Dat was het idee dat Esschenaar Carry Dirkx in november 2013 voor ogen had. De gemeente Haaren had eerder namelijk al percelen in Helvoirt en Haaren beschikbaar gesteld voor buurttuinen. Maar omdat er in Esch geen geschikt stuk gemeentegrond was, plaatste ze een oproep, onder meer in deze krant, of iemand een akkertje of veldje braak had liggen voor het idee.

Al snel meldde zich Jos Timmermans, die aan de Witvensedijk in Esch een bedrijf in tuinaanleg en -onderhoud heeft. Hoewel er veel aan het terrein moest gebeuren, werd er met man en macht gewerkt om de moestuin gebruiksklaar te krijgen. Loonbedrijf Peijnenburg zette de grond om en zo'n vijftien vrijwilligers hielpen mee bij het inrichten van het perceel.

BURGEMEESTER

Eind maart 2014 volgde de officiële opening. Daarbij plaatste Timmermans, die volgens Dirkx de 'burgemeester van de tuin' is, het bordje MoESCHtuin. In de weken daarna werd er steeds in groepjes hard gewerkt om de verschillende cirkels op het terrein in te zaaien en om groenten te planten.

Een van de vrijwilligers van het eerste uur, Jan van de Loo, bedacht samen met een groep mensen de indeling van de tuin. ,,We werken met wisselteelt, daarbij schuiven de gewassen steeds door naar een volgende cirkel. Daarnaast symboliseren de ronde vormen verbondenheid, precies wat deze tuin ook moet uitstralen", liet Van de Loo destijds in deze krant optekenen.

CURSUS

De vrijwilligers die tijdens de opening in de MoESCHtuin werkten, volgden allen een cursus die werd aangeboden door Landschap, Natuur en Milieu Haaren. Daar leerden zij onder meer over het bodemleven. Maar ook via internet zochten de nieuwbakken tuiniers naar tips om hun groente en fruit zo goed mogelijk te laten groeien.

Dat alle lessen uiteindelijk hun vruchten af wisten te werpen, bleek wel toen rond de zomer al aardappelen werden gerooid en rabarber werd geoogst.

IMKER

Anno 2020 is de MoESCHtuin niet meer. Vorig jaar besloten de overgebleven vrijwilligers de schoffel er bij neer te leggen. Er worden overigens nog wel bijen gehouden op het perceel. Pauline van de Braak is als imker nog actief. Initiatiefneemster Dirkx: ,,We hebben succesvolle oogsten gehad en ook mindere jaren, maar daar was het de deelnemers niet echt om te doen. Samen bezig zijn, buurten en nieuwe mensen leren kennen was voor velen de hoofdzaak. Uiteindelijk zijn we gestopt omdat voor veel mensen de tijd ontbrak, maar dat neemt niet weg dat we een mooi tijd hebben gehad."


p In het voorjaar van 2014 werd een fotowedstrijd gehouden van Groen Dichterbij, waarbij buurtinitiatieven werden ondersteund. Deze foto van de MoESCHtuin, gemaakt door Isabel Erkemeij was een van de prijswinnaars, kreeg 801 stemmen én 1.000 euro. Dat geld is gebruikt voor het slaan van een waterput en de aanschaf van materiaal en zaden.


Liempde

Geen fietstocht

De fietsexcursie van zondag 18 oktober over de Tweede Wereldoorlog in Liempde is geannuleerd. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen mogen er buiten nog slechts groepjes van maximaal vier personen bij elkaar komen. Dat maakt een fietstocht langs de route die de bevrijders in 1944 in en om Liempde en Boxtel aflegden onmogelijk. Of de excursie van Harrie Raaimakers en Arnold van den Broek op een later moment nog wordt ingehaald, is nog niet duidelijk. De maatregelen gelden nu voor vier weken.