Tossy de Man in 2014, het jaar dat de eerste projecten uitgevoerd werden. (Foto: Peter de Koning).
Tossy de Man in 2014, het jaar dat de eerste projecten uitgevoerd werden. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SPPILL START NIEUWE PROJECTGROEPEN DUURZAAMHEID EN LANDBOUW EN LANDSCHAP

'Als je samenwerkt, kan er echt twee keer zo veel'


JULES HAMELEERS

Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) hield zich jarenlang onder meer bezig met de initiatieven die onderdeel waren van Kloppend Hart van het Groene Woud. Nu dit project vanuit provinciaal financieringsprogramma Landschappen van Allure is afgerond, is er ruimte om de focus te verleggen. Onder andere duurzaamheid en landbouw komen nu meer in de kijker, legt voorzitter Tossy de Man uit. ,,En verder doen we eigenlijk hetzelfde: mooie dingen voor elkaar krijgen voor Liempde."

Onder de vlag van Kloppend Hart van het Groene Woud heeft de in 2013 opgerichte stichting talloze projecten verwezenlijkt binnen de Liempdse grenzen.

Op Liempds grondgebied is onder meer langgevelboerderij D'n Liempdsen Herd in het dorpshart gerestaureerd en de potstal van het Groot Duijfhuis vernieuwd. Ook zijn er edelherten uitgezet.

SPPiLL had een uitvoerende rol in deze projecten: zo maakten werkgroepen plannen voor de opknapprojecten en gingen zij met vrijwilligers aan de slag om het voor elkaar te krijgen.

KLOPPEND HART

,,Eerder werden veel van onze projecten gedicteerd door het Kloppend Hart. Nu dat voorbij is, kunnen we weer verder met andere initiatieven. Onze eerste stap is altijd: praten. We gaan in gesprek met ondernemers, inwoners en verenigingen en vragen hen: waar hebben jullie behoefte aan?"

Een van de nieuwe projectgroepen waar SPPiLL haar energie in stopt, is Duurzaamheid onder leiding van Eric Japenga. ,,Die groep is groene plannen aan het ontwikkelen, met name met een focus op bedrijventerrein Daasdonk. Zij onderzoekt bijvoorbeeld of de ondernemingen hun regenwater af kunnen koppelen en kunnen hergebruiken op eigen terrein. Of hoe er zoveel mogelijk zonnepanelen op de daken kunnen komen. Daar ligt namelijk nog een enorme potentie", aldus De Man.

De andere nieuwe focus is de groep landbouw en landschap: het doel van de leden is om de afstand tussen boer en burger zo klein mogelijk te maken. ,,Zij buigen zich erover hoe we de landbouw meer kunnen betrekken bij de rest van het dorp. Een lokale streekwinkel zou bijvoorbeeld een optie zijn. Ook een speciaal hoekje voor lokale boeren bij de slager, kan bijvoorbeeld. Maar ook daarover wordt nog druk nagedacht."

DE CENTEN

Hoewel SPPiLL dus wat nieuwe projectgroepen heeft, blijft de insteek van de stichting hetzelfde: ,,We doen eigenlijk niets bijzonders, maar we doen het wel zo goed mogelijk. In overleg met de omgeving bepalen wij waar het dorp behoefte aan heeft en daarmee gaan we dan aan de slag. Zodra wij de plannen klaar hebben, is het altijd een zoektocht naar twee dingen: draagvlak creëren in Liempde en geld vinden."

Met dat eerste komt het meestal wel goed: Liempdenaren staan in het algemeen als een huis achter de projecten die SPPiLL ontplooit. Maar voor de centen moeten de groepen vaak nog creatief zijn, legt De Man uit. ,,Het geld is altijd een uitdaging. Door verschillende potjes aan te spreken, proberen we de financiering van onze projecten rond te krijgen. Door aan te haken bij provinciale of gemeentelijke initiatieven, hoeft er vaak geen nieuwe geld te komen, en lukt het ons vaak wel om alles rond te krijgen. Maar we zijn ook een keer gesteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Nationale Postcode Loterij."

Hoewel SPPiLL nu een bredere visie heeft, is de stichting in eerste instantie opgestart voor maar één reden: de verbetering van het centrum van Liempde. ,,We zijn in 2014 begonnen met het uitvoeren van projecten en er is in die tijd ontzettend veel gebeurd. Je had de straten hier toen moeten zien: met een rolstoel of kinderwagen was er geen beginnen aan. We hebben ontzettend veel gedaan: het Concordiapark is vernieuwd, de kiosk aldaar gerestaureerd en evenemententerrein D'n Tip heringericht. Eigenlijk hielden we ons overal mee bezig: van bankjes tot verlichting."

Ook bij het opknappen van het centrum werd door creatief bezig te zijn ontzettend veel mogelijk. ,,Toen we bezig waren met D'n Tip, namen we contact op met de gemeente. Zij had een plek nodig om overtollig rioolwater af te voeren. Daarom is een enorme kelder als waterberging gebouwd onder het evenemententerrein. Zo konden we de werkzaamheden dus combineren: als je samenwerkt kan er echt twee keer zoveel."

VRIENDENCLUB

Tossy de Man staat nu sinds 2014 aan het hoofd van SPPiLL. De oud-wethouder vertelt dat het een bijzondere ervaring is om een vrijwilligersclub te leiden. Ondanks dat iedereen zijn werk onbezoldigd doet, is er toch een enorme betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel. ,,Dat komt omdat de sfeer gewoon goed is. De bouwploeg is bijvoorbeeld bijna een vriendenclub: ze zijn zelfs samen op vakantie geweest. We helpen elkaar en zijn er voor elkaar, dat is het allerbelangrijkst."