CV Deurdouwers won de Essche optocht van 2015. (Foto: Albert Stolwijk).
CV Deurdouwers won de Essche optocht van 2015. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ESSCHE PLEIT VOOR OPSCHUIVEN GRENS

Inwoners verdeeld over bouwplan Postelstraat


RENS VAN DEN ELSEN

Vier vrijstaande woningen op ruime kavels aan de Postelstraat. Het ontwerpbestemmingsplan dat vorige week door de gemeente Haaren openbaar werd gemaakt, maakt dit mogelijk. Maar de Esschenaren zijn verdeeld over wat er met het perceel naast de Willibordusschool moet gebeuren.

Raadslid Christien van Schijndel van Samenwerking '95 uit Esch is duidelijk over het plan. Ze roept, op persoonlijke titel, haar dorpsgenoten op om bezwaar aan te tekenen. Een actie die op gehoor kan rekenen bij de leden van Platform Esch' Perspectief (PEP); ook zij hebben een zienswijze klaarliggen. Als spreekbuis van het dorp ziet PEP liever dat er huizen worden gebouwd waar behoefte aan is, zoals voor starters en senioren en daar voldoen de vier geplande woningen niet aan.

BEZWAREN

De bewoners van de Postelstraat zelf hebben ook problemen met het bouwplan. Alleen is daar wat verdeeldheid ontstaan. Want waar de een liever helemaal geen woningen op de bewuste plek ziet verrijzen, wil de ander juist meer huizen dan de geplande vier. Er gaan ook geluiden op om juist deze ruimte-voor-ruimtewoningen toe te laten, zodat het stuk land later niet helemaal vol komt te staan met rijtjeshuizen.

Voor PEP is het duidelijk: er is al zo weinig ruimte voor nieuwe woningen in de toekomst, waarom dan nu dit plan al goedkeuren? Het platform ziet liever dat de gemeente Haaren, of na 1 januari Boxtel, eerst met omwonenden in overleg gaat over andere mogelijkheden.

Het is overigens niet zo dat op de weilanden aan de Postelstraat plek is voor een heel groot bouwplan. Een belangrijk deel van het terrein is namelijk aangemerkt voor natuurontwikkeling en als overloopgebied van de Essche Stroom. Bovendien valt de locatie buiten de bebouwde kom van Esch, waardoor het alleen mogelijk is om ruimte-voor-ruimtewoningen neer te zetten.

Van Schijndel pleit er voor om de komgrens wat op te schuiven, zodat er meer opties beschikbaar komen voor het stuk grond. Dat deed ze weliswaar als inwoner van Esch, maar haar actie viel niet in goede aarde bij de gemeente. Omdat ze ook een rol heeft als raadslid, moest ze vanmiddag bij burgemeester Yves de Boer op het matje komen.

CARNAVALSSTICHTING KIJKT WAT WEL KAN

Oggelvorsenpoel schrapt alle optochten voor 2021

RENS VAN DEN ELSEN

Het zit de carnavalsliefhebbers in Esch niet mee. Buiten dat het coronavirus het leutfeest komende jaar tot een solonaise degradeert, komt er voor het tweede jaar op rij geen optocht in Oggelvorsenpoel. Het aanvragen van een vergunning heeft geen zin, omdat de gemeente deze sowieso niet gaat verlenen. Dat meldde een woordvoerder van carnavalsstichting De Oggelvorsen.

Zowel de jeugdstoet op carnavalszaterdag als de grote optocht een dag later, zijn nu van het programma gehaald. Dat feesten niet kan vanwege besmettingsgevaar staat buiten kijf, maar de organisatie had nog hoop dat wagens en groepjes wel door de straten mochten. Na overleg met de gemeente Boxtel en de veiligheidscommissie van de stichting is besloten om de optochten in 2021 helemaal van het programma te halen.

Daarmee is er voor het tweede jaar achter elkaar geen leutstoet in Esch. Tijdens het carnavalsfeest in februari werd deze ook al op het laatste moment afgelast, toen vanwege het barslechte weer. Het plan werd opgepakt om tijdens halfvasten de wagens alsnog door het dorp te laten rijden, maar ook dat ging niet door vanwege het toen oplaaiende coronavirus.

Hoewel het organiseren van een carnavalsfeest zoals gebruikelijk lastig is, kijkt de stichting naar wat wel mogelijk is. Nog niet alles al duidelijk. Zo blijft de invulling van het 11-11-bal nog een verrassing en broedt de stichting op een manier om de kinderen in Esch wel bij elkaar te laten komen.

OGGELLEUTER

De commissie van De Oggelleuter is in elk geval van plan om het carnavalsboekje gewoon uit te geven. De redactie wil daarin stil staan bij het 55-jarig jubileum van De Oggelvorsen, onder het thema 'Ôk nu goed vûr mekaor'. Omdat het virus de maatschappij al zo lang in haar greep houdt, moet de uitgave vrij zijn van corona. ,,Daarom zijn we met het thema en de combinatie Valentijnsdag en carnaval op zoek naar speciale liefdesverhalen. Dus welke romantische herinneringen heb jij aan carnaval? Hoe is de liefde voor het feest ontstaan en welke spannende liefdesanekdotes hebben er plaatsgevonden?", zo laat de commissie weten via de Facebookpagina van de stichting.

Wie een bijdrage wil leveren aan De Oggelleuter kan uiterlijk woensdag 11 november een tekst van maximaal 250 woorden insturen via e-mail: oggelleuter@outlook.com.

Afbeelding