Maximaal dertig kerkgangers: geen reservering


HENK VAN WEERT

Wat al enige dagen in de lucht hing, werd dinsdagavond in de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bevestigd: er mogen, zowel in het weekeinde als doordeweeks, maximaal dertig bezoekers tegelijk een kerkdienst bezoeken. In niet een van de vier kerken van de Heilig Hartparochie worden plaatsen gereserveerd. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

,,Dertig is heel weinig en dat terwijl we binnen onze parochie coronatechnisch alles zo goed hadden geregeld. De bezoekers moeten vanaf nu verplicht een neus- en mondkapje op. Maar we gaan ons aan de voorschriften houden en dat betekent tellen aan de deur en de regels naleven…", aldus secretaris Jo Custers van het parochiebestuur.

VOL IS VOL

Vol is vol, ongeacht wie zich als nummer 31 meldt, benadrukt Custers. ,,En er wordt een registratiesysteem van de kerkbezoekers bijgehouden ten behoeve van contact- en bronnenonderzoek."

De vergaande besluiten die genomen moesten worden, zijn niet fijn en voor veel trouwe kerkbezoekers zeker pijnlijk, beseft Custers. ,,Die pijn voelen wij ook en ook wij vinden de maatregelen niet leuk. En zeker niet bevorderlijk voor de gemeenschapszin en het samen beleven van het geloof." Desondanks kiest het parochiebestuur ervoor nauwgezet en volgens de voorschriften mee te werken aan de maatregelen die noodzakelijk om het coronavirus eronder te krijgen.

KIJK OP DOMMELLAND

Het parochiebestuur roept gelovigen op vooral thuis naar de live-uitzending van de zondagse hoogmis in Liempde te kijken. Die begint om 09.30 uur. Mensen die gezondheidsklachten hebben, dienen sowieso thuis te blijven.

Virus zet streep door themalezing 'Verder na corona'

Elk jaar organiseert stichting Nabij, in samenwerking met de partners Zorggroep Elde Maasduinen, Vivent, ContourdeTwern, Standby en de gemeente Boxtel, een lezing in het kader van de Internationale Dag Palliatieve Zorg (IDPZ) in oktober. Vanwege corona gaat de lezing niet door.

Geestelijk verzorger en schrijver Marinus van de Berg zou een inleiding geven. In zijn nieuwe boek 'Stap voor stap, opnieuw leren leven na corona' heeft hij verhalen opgetekend van mensen, veelal vijftigers en zestigers, die volop in het leven stonden.

Na een behandeling op de intensive care-afdeling in het ziekenhuis moesten zij in een revalidatiecentrum weer helemaal opnieuw leren leven.