COLLEGE BEANTWOORDT VRAGEN D66

B en W: corona-aanpak slachterij Vion voldeed

Varkensslachterij Vion en de GGD Hart van Brabant hebben zich in juni enorm ingespannen om de verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. Dat antwoordt het college van B en W op vragen die de D66-fractie vorige maand stelde.

Eind mei ontstond commotie over het feit dat Vion open mocht blijven, terwijl elders in het land slachterijen werden gesloten vanwege coronabesmettingen. Het Boxtelse bedrijf had zijn zaakjes onder controle, zo luidde de boodschap destijds. Eind mei was er toch sprake van een kleine uitbraak, maar na een grondige poetsbeurt in het pinksterweekeinde en het treffen van de nodige maatregelen mocht het slachthuis toch open blijven.

Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kreeg Omroep Brabant vorige maand documenten in handen waaruit duidelijk werd dat er destijds wel degelijk problemen waren. Vion zou volgens de GGD Hart van Brabant 'harder aan de bak' moeten om besmettingen tegen te gaan. Die zinsnede komt uit een e-mail die tijdens het pinksterweekeinde is verstuurd. ,,Er was sprake van een hectische situatie", antwoorden B en W aan D66. Het college wijst er daarbij op dat bijsturing door de GGD en de Veiligheidsregio Brabant-Noord op sommige punten noodzakelijk was.

GEEN ANDER TOEZICHT

D66 maakte uit de publicatie van de provinciale omroep op dat Vion niet alle afspraken nakwam, maar daarvoor zijn geen aanwijzingen, aldus het college. De publicaties hebben niet geleid tot aanpassing van het toezicht op Vion.

In de week na Pinksteren meldde burgemeester Ronald van Meygaarden aan de gemeenteraad dat de besmette personen geen of slechts lichte griepverschijnselen hadden. De documenten waaruit de provinciale omroep publiceren, onderschrijven deze constatering, vinden B en W.


Belgische auto ramt afzetting op rijksweg A2

Een onbekende automobilist is vrijdagavond rond elf uur ingereden op een mobiele wegafzetting. Dat gebeurde op de rijksweg A2 ter hoogte van de oprit bij de afslag Boxtel. Daar waren de twee linker rijbanen naar Eindhoven versperd vanwege werkzaamheden. De chauffeur is spoorloos.

De auto (met Belgische kenteken) reed op een trailer die markeerde dat twee rijbanen waren afgesloten. Het voertuig kwam in de rechter berm tot stilstand. Bij het eenzijdig ongeval raakte vermoedelijk niemand gewond; althans geen medewerkers van het aannemingsbedrijf of andere weggebruikers. Of de veroorzaker van de aanrijding gewond raakte, weet de politie niet. Volgens een woordvoerder kan het enige tijd duren voordat de identiteit is vastgesteld. ,,Omdat de Belgische autoriteiten moeten worden ingeschakeld."