Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KUBRA ATALAY (CDA) WIL DERDE TERMIJN

‘Boxtel moet vooral een
sociale gemeente blijven’

MARC CLEUTJENS

De wieg van Kubra Atalay (31) stond in Selissenwal, de wijk waar ze opgroeide en nog steeds elke dag gelukkig is. Sinds 2014 zit de Boxtelse namens het CDA in de gemeenteraad en met een tweede plaats op de kandidatenlijst rekent ze op prolongatie van haar raadslidmaatschap. In de nieuwe bestuursperiode wil ze dat Boxtel zijn sociale gezicht behoudt en huizen gaat bouwen. De duurzaamheidsambities mogen gerust een tandje minder...

,,Eerlijk is eerlijk, voor 2014 had ik nog nooit een vergadering van de gemeenteraad bijgewoond”, bekent Kubra, die toen wel lid was van het CDJA - de jongerenorganisatie van het CDA - en werd uitgenodigd om een prominente plek op de Boxtelse kandidatenlijst in te nemen. Ze zei volmondig ja. ,,Het CDA had destijds twee zetels, maar won er eentje dus ik werd volksvertegenwoordiger.”

Ze heeft geen moment spijt. Sterker nog, nu haar tweede termijn vanwege de samenvoeging van Boxtel met Esch op 1 januari 2021 eerder eindigt en vervroegd verkiezingen worden gehouden, wil ze haar politieke werk voortzetten. ,,Ik ben nog niet klaar”, lacht Kubra. Serieus: ,,Ik wil graag iets voor mensen betekenen. Dat kan door als raadslid midden in de samenleving te staan en bereid te zijn grote én kleine problemen op te lossen.”

OMGEVINGSDIALOOG

Een speerpunt dat hoog op Kubra’s politieke agenda staat is het behoud van sociaal-maatschappelijke en culturele basisvoorzieningen. ,,Boxtel moet ook in tijden waarin forse bezuinigingen onontkoombaar lijken een sociale gemeente blijven. Ik vind het belangrijk dat voorzieningen op peil blijven en breek een lans voor welzijnswerk, opbouwwerk en jongerenwerk. Ook cultuur is belangrijk. Cultuur verbindt en moet voor iedereen toegankelijk zijn.”

Woningbouw verdient meer dan een gewone aandacht, vindt Kubra. ,,Boxtel ligt niet op schema, we bouwen veel te weinig huizen voor onze inwoners. Ik wil dat er voldoende plannen zijn én meer locaties in beeld komen, ook op plekken die op het eerste oog misschien niet zo voor de hand liggen. Het succes van een bouwplan valt of staat met een goede omgevingsdialoog. Betrek buurtbewoners sneller bij plannen, daarmee voorkom je onrust en onbegrip.”

Het CDA-raadslid vindt voorts dat de leefomgeving in buurten en wijken niet mag lijden onder bezuinigingsdrift. ,,Het onderhoud van straten, stoepen, plantsoenen en bermen draagt bij aan een aantrekkelijk Boxtel waar mensen graag wonen. Maar het is ook belangrijk voor de veiligheid dat trottoirs op orde zijn. De aanpak van stoepen in Liempde is een goed voorbeeld.”

NIET VOOROP LOPEN

Politiek bedrijven is keuzes maken. Als Boxtel over minder financiële middelen beschikt, is Kubra bereid om de duurzaamheidsambities als groene gemeente bij te stellen. ,,Ik vind dat we niet altijd voorop hoeven te lopen. De gemeente streeft naar een energieneutrale status in 2030, maar dat mag van mij ook 2050 zijn. Dat is makkelijker te realiseren en sluit aan bij landelijke ambities.”

De plannen om op bedrijventerrein Vorst een biomassaplein te bouwen, mogen wat Kubra betreft in de prullenmand. ,,GreenTech Park Brabant moeten we niet willen in Boxtel. Gebruik de beschikbare grond op Vorst voor de uitbreiding van het bedrijventerrein.”

GEEN KAASSCHAAF

Als Boxtel krap bij kas zit, moet het subsidiebeleid in Kubra’s ogen kritisch bekeken worden. ,,Ik ben geen voorstander van de kaasschaafmethode waarbij iedereen, laten we zeggen, 10 procent moet inleveren. Ik onderzoek liever welke subsidies kunnen vervallen. Ik zou me voor kunnen stellen dat er organisaties zijn die juist meer profijt hebben van andere vormen van ondersteuning.”

Het CDA-raadslid realiseert zich dat het schrappen van subsidies pijn kan doen. ,,Aan de andere kant zie je dat organisaties juist in tijden van krapte heel creatief en inventief worden.” Ze benadrukt dat Boxtel niet ‘klakkeloos’ moet snijden in subsidies. ,,Het is belangrijk dat we meezoeken naar alternatieven en meedenken over andere manieren van financiering of ondersteuning.”

p Kubra Atalay zit sinds 2014 namens het CDA in de gemeenteraad. De in Boxtel geboren en getogen politica wil na de verkiezingen van 18 november terugkeren in de raadzaal. (Foto: Peter de Koning).