In het gemeentehuis werd vorige week officieel de aftrap voor de verkiezingscampagne verricht. Alle lijsttrekkers plakten hun affiche voor het raam. Ook Desiré van Laarhoven van Combinatie95. (Foto: Peter de Koning).
In het gemeentehuis werd vorige week officieel de aftrap voor de verkiezingscampagne verricht. Alle lijsttrekkers plakten hun affiche voor het raam. Ook Desiré van Laarhoven van Combinatie95. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DRIE PARTIJEN WACHTEN MET INVULLING MOGELIJKE BESTUURSZETEL

D66, PvdA/GL en VVD schuiven geen wethouderskandidaten naar voren

HENK VAN WEERT

D66, PvdA/GroenLinks en VVD noemen nog geen namen van eventuele wethouderskandidaten in de gemeente Boxtel. De democraten zeggen over meerdere geschikte mensen te beschikken, PvdA/GroenLinks heeft naar eigen zeggen vooral een goede kandidaat voor de post financiën. De liberalen hebben geen gegadigde en wachten eerst de verkiezingsuitslag af.

Het centraal stembureau van Boxtel heeft vrijdagmiddag alle partijen die in de huidige gemeenteraad zitten groen licht gegeven om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 18 november.

De lijstnummers zijn zoals te doen gebruikelijk toegekend aan de hand van de vorige stembusuitslag, in dit geval in maart 2018. Daar werd Balans de grootste partij en is dus lijst 1. Lijsttrekker Mariëlle van Alphen is tevens wethouderskandidaat. Ook bij lijst 2, Combinatie95, is de nummer een van de kandidaten in voor een zetel in het college van B en W: oud-raadslid Désiré van Laarhoven keert terug op het politieke toneel. Bij lijst 3, de SP, wil Eric van den Broek graag aan zijn derde termijn op het pluche beginnen. Het CDA, met lijstnummer 4, heeft de huidige fractievoorzitter Vera Brouns naar voren geschoven voor een mogelijke plek in het dagelijks bestuur van de gemeente.

MEERDERE GEGADIGDEN

Van de overige vier partijen heeft alleen INbox (lijst 6) zijn kandidaat voor het college van B en W bekendgemaakt: Fred van Nistelrooij. Hij voert voor het eerst de verkiezingslijst aan.

Afhankelijk van de stembusuitslag, de coalitieonderhandelingen en de beschikbare portefeuilles heeft D66 (lijst 5) meerdere mensen op het oog die wethouder kunnen worden. Dat meldde de nieuwe lijsttrekker, Mariëlle Wijffelaars, vorige week tijdens het verkiezingsdebat van seniorenvereniging KBO. Zij kreeg daar nadrukkelijk de vraag voorgelegd wie haar partij naar voren schuift voor een bestuursfunctie. Niet verwonderlijk omdat de Boxtelse ouderenorganisaties in onmin leven met de huidige wethouder van de democraten, Marusjka Lestrade. Maar Wijffelaars hield zich op de vlakte.

EERST HARD GROEIEN

Ook Mirjam Bemelmans, het nieuwe gezicht van PvdA/GroenLinks, noemde geen naam. Mocht de partij aan tafel schuiven bij coalitieonderhandelingen heeft ze echter een goede wethouderskandidaat voor de portefeuille financiën, meldde Bemelmans tijdens het KBO-debat.

Pas als de verkiezingsuitslag bekend is, denkt de VVD na over een eventuele wethouder. ,,Het heeft voor ons een belangrijke reden om het in die volgorde te doen: we hebben al jaren één zetel, dus we zijn allereerst hard aan het werk te groeien naar een grotere vertegenwoordiging in de raad. Pas daarna zou het opportuun worden om over een wethouder na te denken", aldus Rob Kuppens, die Dymph van de Vries is opgevolgd als lijsttrekker.


SLOGAN VERKIEZINGSCAMPAGNE: #OmdatHetOokAndersKan

CDA wil binnen tien jaar een rondweg

Als het aan de lokale CDA-afdeling ligt, heeft Boxtel over tien jaar een rondweg en zijn over twee jaar de gemeentelijke financiën op orde gebracht. Het zijn twee van de zeven speerpunten die de christendemocraten hebben opgesteld voor hun verkiezingscampagne.

Luisteren, oplossingsgericht denken en realistisch handelen. Dat zijn de beloften die de lokale CDA-afdeling aan de kiezers doet in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing op 18 november. ,,We zien dat het beleid in de gemeente Boxtel anders kan en misschien ook wel anders moet."

Vanavond vindt in de raadzaal van het gemeentehuis de kick-off plaats van de CDA-campagne. Tegelijkertijd vindt ook de vaststelling van het verkiezingsprogramma plaats en wordt de gehele kandidatenlijst bekendgemaakt. ,,We hebben 24 enthousiaste kandidaten uit de verschillende kernen en wijken van de gemeente Boxtel. Op de kandidatenlijst staan vertrouwde en nieuwe gezichten", stelt lijsttrekker Vera Brouns, momenteel fractievoorzitter van de oppositiepartij.

ZEVEN SPEERPUNTEN

Afgelopen donderdag kwamen de nummers een tot en met tien van de Boxtelse christendemocraten ook al samen in de raadzaal. Daar bespraken zij de campagne-activiteiten die komende weken plaatsvinden met als slogan #OmdatHetOokAndersKan.

Het CDA heeft zeven speerpunten opgesteld. Om de verkeersproblemen op te lossen, dient er in hun ogen binnen tien jaar een rondweg te komen. Ook moeten over twee jaar de gemeentelijke financiën op orde zijn.

Daarnaast wil het CDA bedrijventerrein Vorst B ontwikkelen voor lokale ondernemers in de industrie en een seniorenbeleid vaststellen. Verder dient er meer aandacht te komen voor onderhoud van bermen, plantsoenen en stoepen en moeten de komende vijf jaar meer woningen worden gebouwd. Maar het lijstje met speerpunten start met het credo 'iedereen telt mee'.

Dat er iets moet gebeuren met de gemeentelijke financiën staat buiten kijf voor het CDA. De partij ziet dat Boxtel de afgelopen jaren in financieel zwaar weer is geraakt. Om deze problemen aan te pakken, zoekt de partij naar oplossingen die burgers ontlasten en wil het vooral zoeken in het anders aanpakken van beleid.

CDA ON TOUR

Het campagneteam van het CDA bezoekt lopend alle dorpskernen en wijken en gaat in gesprek met inwoners en ondernemers. ,,Daar zullen we het hebben over nieuwbouwlocaties, ondernemen of problemen die naar voren komen. Daarnaast delen we coronaproof spaarvarkens uit met kaartjes waarmee opgeroepen wordt om suggesties in te sturen om de gemeente Boxtel weer financieel gezond te maken", aldus lijsttrekker Brouns.

Het programma voor CDA on tour is als volgt. Zaterdag 7 november: Esch en Liempde. Maandag 9 november: bezoek agrariërs. Dinsdag 10 november: Boxtel-Oost. Woensdag 11 en donderdag 12 november: bezoek bedrijventerreinen Ladonk en Daasdonk. Vrijdag 13 november: verkiezingsmarkt en bezoek centrum en Breukelen. Zaterdag 14 november: Selissenwal en Munsel. Maandag 16 november en dinsdag 17 november: NS-station, centrum en winkelcentrum Oosterhof.


* * *

Vanaf morgen, vrijdag 16 oktober is het uitgebreide programma van de christendemocraten te vinden op de website www.cdaboxtel.nl.


t De top tien van de CDA-kandidatenlijst bestaat uit de volgende personen. Zittend van links naar rechts: Roel de los Hoyos (Boxtel, 3); Kubra Atalay (Boxtel, 2); Bernadette Hoogakker- van Vlerken (Boxtel, 5); lijsttrekker Vera Brouns-Wagenaars (Boxtel, 1); Hélène Jaspers (Boxtel, 7); Wim Jennissen (Liempde, 10); Annemiek Peijnenburg-Daas (Liempde, 8). Staand: Ruud van Casteren (Boxtel, 9); Gijs van der Heijden (Lennisheuvel, 4); Toin Saris (Liempde, 6). (Foto: Hans van Doorn).

De top tien van de CDA-kandidatenlijst bestaat uit de volgende personen. Zittend van links naar rechts: Roel de los Hoyos (Boxtel, 3); Kubra Atalay (Boxtel, 2); Bernadette Hoogakker- van Vlerken (Boxtel, 5); lijsttrekker Vera Brouns-Wagenaars (Boxtel, 1); Hélène Jaspers (Boxtel, 7); Wim Jennissen (Liempde, 10); Annemiek Peijnenburg-Daas (Liempde, 8). Staand: Ruud van Casteren (Boxtel, 9); Gijs van der Heijden (Lennisheuvel, 4); Toin Saris (Liempde, 6). (Foto: Hans van Doorn).