In appartementencomplex Het Princenhof heeft woonstichting Joost trapliften geïnstalleerd. (Foto: Ad van de Wetering).
In appartementencomplex Het Princenhof heeft woonstichting Joost trapliften geïnstalleerd. (Foto: Ad van de Wetering). Foto: Ad van de Wetering

JOOST PLAATST NOODLIFT IN COMPLEX 'HET PRINCENHOF'

Met tien trapliften naar verdieping 5


JULES HAMELEERS

Toen de reguliere lift van Het Princenhof niet direct gemaakt kon worden, wist vastgoedmanager Joost Huijbregts van woonstichting Joost direct dat er iets moest gebeuren. ,,Er wonen veel senioren; die zijn afhankelijk van een lift." Daarom kwam er snel een tijdelijke oplossing: er werden tien trapliften geïnstalleerd.

Het vergde afgelopen week flink wat tijd om met name de hogere verdiepingen van het appartementengebouw naast basisschool De Hobbendonken te bereiken. Een traplift is immers niet zo snel als de gewone cabinelift. Huijbregts heeft daar echter geen klachten over gekregen. ,,Wel hoor ik van mensen dat ze ontzettend blij zijn met het alternatief."

De liftstoring in het appartementencomplex (ook wel aangeduid als Princenlant I) vond een week geleden op woensdag plaats. Dat was echter zeker niet voor het eerst, meldt Ad van de Wetering, een van de bewoners. Volgens hem is al sinds de opening van Het Princenhof in 2012 is de lift regelmatig buiten werking.

'NIET OPSLUITEN'

Vorige week bleek dat er een onderdeel besteld moest worden dat pas ná het weekend binnen zou komen. En dus zocht Joost naar een noodoplossing. Dat werden tien trapliftjes: elke verdieping is immers te bereiken via twee trappen. Langs alle treden zijn op de dag van de storing 's avonds nog liftrails geplaatst.

De investering voor de woonstichting viel volgens Huijbregts reuze mee; de stoellift is op huurbasis geplaatst. ,,Toen we hoorden hoelang het onderdeel onderweg was, beseften we dat er iets moest gebeuren. We konden ouderen natuurlijk niet een heel weekend als het ware opsluiten in hun appartement."

De reguliere lift is dinsdag gerepareerd, de noodvoorziening wordt weer verwijderd.



p Mientje Spoormakers (90) is afhankelijk van de traplift om naar haar appartement op de vierde verdieping te komen. En daarvoor moet ze nu liefst acht liften nemen. (Foto: Ad van de Wetering).


GRATIS WEBINAR OP DINSDAG 10 NOVEMBER

Workshop mantelzorger
om evenwicht te vinden

Mantelzorg verlenen is verrijkend, maar ook zwaar. En dus is het voor mensen die hulp verlenen aan naasten van belang dat ze zelf in evenwicht blijven. Daarom houdt Steunpunt Mantelzorg van welzijnsorganisatie ContourdeTwern dinsdag 10 november een online workshop die daarbij kan helpen.

Wie goed voor zichzelf zorgt, zorgt daarna des te beter voor een ander. Dat is het uitgangspunt van de webinar waarvoor alle mantelzorgers uit het werkgebied van ContourdeTwern zich gratis kunnen inschrijven. Tijdens de digitale workshop worden op inspirerende wijze oefeningen uitgeprobeerd uit het boek Klein Geluk voor de Mantelzorger. Dat gebeurt onder leiding van auteur Inge Jager.

De webinar wordt geopend door mantelzorgconsulenten van ContourdeTwern. Zij introduceren de nieuwe e-learning Zorg in Balans. Deelnemers aan die cursus leren stil te staan bij hun eigen situatie en hoe eventuele veranderingen daarin balans kunnen brengen. Dat gebeurt onder andere door de methodiek Bordje Vol.

De webinar duurt anderhalf uur vindt tweemaal plaats op dinsdag 10 november, de landelijke Dag van de Mantelzorg. Mensen kunnen zich inschrijven voor een workshop om 14.00 of 19.30 uur. Dat kan door vóór 3 november naam, telefoonnummer en woonplaats te e-mailen naar mantelzorglijn@contourdetwern.nl.

MANTELZORGCOMPLIMENT

Op en rond 10 november ontvangen mantelzorgers in de gemeente Boxtel een attentie. Het zogeheten Mantelzorgcompliment, een financiële bijdrage, moest in de loop van de jaren steeds verder worden afgebouwd. Daarom heeft ContourdeTwern nu een alternatief. Samen met stichting Brabants Centrum zijn lokale ondernemers benaderd om een goodiebag samen te stellen vol geschenkjes en aanbiedingen. Daar is enthousiast op gereageerd.


q Vanochtend is ContourdeTwern gestart met het vullen van de goodiebags. Die worden door vrijwilligers persoonlijk afgegeven aan mantelzorgers. (Foto: Peter de Koning).

Vanochtend is ContourdeTwern gestart met het vullen van de goodiebags. Die worden door vrijwilligers persoonlijk afgegeven aan mantelzorgers. (Foto: Peter de Koning).