Voorzitter Mark van der Steen van Stichting Beheer ODC poseert op het hoofdveld in sportpark Molenwijk met de cheque van de Rabobank. Links adviseur particulieren Cindy Groenendaal van Rabobank Hart van de Meierij, rechts wethouder Peter van de Wiel. (Foto: Marc Cleutjens).
Voorzitter Mark van der Steen van Stichting Beheer ODC poseert op het hoofdveld in sportpark Molenwijk met de cheque van de Rabobank. Links adviseur particulieren Cindy Groenendaal van Rabobank Hart van de Meierij, rechts wethouder Peter van de Wiel. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

Zonnecellen leveren ODC meteen geld op

MARC CLEUTJENS


ODC is dolblij met de 329 zonnepanelen die afgelopen voorjaar in de sportparken Molenwijk en Wagenaars zijn geïnstalleerd. De voetbalclub ziet op een slimme energieapp dat elke dag energie wordt bespaard en geld wordt verdiend. ,,Niet alleen hebben we nu al 60.000 kilowattuur opgewekt, ook is de CO2-uitstoot flink teruggebracht”, aldus Mark van der Steen, voorzitter van Stichting Beheer ODC.

Half maart gaf ODC het startsein voor de installatie van zonnepanelen op de daken van de clubgebouwen De Boemerang en ’t Neij Heike. Bovendien werd het dak van de staantribune in sportpark Molenwijk gevuld met zonnecollectoren. ,,Vanwege de uitbraak van de coronacrisis konden we toen geen officieel startschot laten klinken”, aldus Van der Steen. ,,Nu het project is opgeleverd, bestaat de crisis nog steeds. Maar we willen toch even coronaproof stilstaan bij de afronding van dit unieke project.”

Liefst 80 procent van het geïnvesteerde bedrag wist ODC te financieren met subsidies. Niet alleen werd met succes een beroep gedaan op het Dichtbij-fonds van de Rabobank, ook werd met succes aangeklopt bij de rijksoverheid die de BOSA-regeling in het leven heeft geroepen. BOSA staat voor Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties en stelde ook ODC in staat een deel van de projectkosten met rijksmiddelen te subsidiëren.

CHEQUE RABOBANK

Tijdens een korte bijeenkomst in sportpark Molenwijk werden de zonnepanelen vrijdagochtend officieel opgeleverd. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer Rabobank-vertegenwoordigers Cindy Groenendaal en Piet Langerwerf en installateur Hans Maassen van Solartricity. Groenendaal overhandigde voorzitter Van der Steen van Stichting Beheer ODC een cheque ter waarde van 32.900 euro. ,,Snelle rekenaars zien dat onze bank 100 euro per zonnepaneel subsidieert”, sprak Groenendaal.

CUADRILLA-GELDEN

Ook wethouder Peter van de Wiel was aanwezig bij ODC. Hij gaf aan dat de gemeente Boxtel een speciaal fonds heeft waarop clubs een beroep kunnen doen. In dit fonds zitten de zogeheten Cuadrilla-gelden, een erfenis van de veelbesproken schaliegaskwestie. ,,De gemeenteraad heeft destijds een motie aangenomen dat het gemeentebestuur dit geld ten goede moeten laten komen aan sportclubs die willen verduurzamen”, sprak Van de Wiel. Later werd bepaald dat ook andere verenigingen dan sportclubs aanspraak kunnen maken op het fonds. Van het oorspronkelijke bedrag van 150.000 euro resteert nog 14.000 euro; 16 aanvragen zijn gehonoreerd.

Naast ODC hebben onder meer ook de voetbalclubs Boxtel, DVG en LSV alsmede gymnastiekvereniging Tabitta en biljartvereniging ’t Ivoor een bijdrage uit dit fonds ontvangen. ODC verdient volgens Van der Steen meteen geld. ,,Een week nadat de zonnepanelen waren geïnstalleerd, zagen we de energierekening al teruglopen. Een leuk weetje is dat de besparing op de uitstoot van CO2 synoniem staat voor het behoud van 880 bomen of het terugdringen van heel veel autokilometers. Hoeveel? 230.000 kilometers!”



t Voorzitter Mark van der Steen van Stichting Beheer ODC poseert op het hoofdveld in sportpark Molenwijk, temidden van adviseur particulieren Cindy Groenendaal van Rabobank Hart van De Meierij en wethouder Peter van de Wiel. (Foto: Marc Cleutjens).