Luchtopname van het terrein van De Kleine Aarde in Boxtel. Een collectief van samenwerkende partijen werkt al enkele jaren aan de herontwikkeling van het voormalige milieueducatiecentrum aan het Klaverblad. Vorige maand ging een initiatiefgroep van start om de plannen vlot te trekken. (Foto: Albert Stolwijk).
Luchtopname van het terrein van De Kleine Aarde in Boxtel. Een collectief van samenwerkende partijen werkt al enkele jaren aan de herontwikkeling van het voormalige milieueducatiecentrum aan het Klaverblad. Vorige maand ging een initiatiefgroep van start om de plannen vlot te trekken. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL WACHT OP VOORSTEL INITIATIEFGROEP KLEINE AARDE


DKA-2021 wil zorgvuldig handelen

HENK VAN WEERT

Initiatiefgroep DKA-2021 hoopt begin december inhoudelijk meer te kunnen vertellen over haar plannen om de herontwikkeling van De Kleine Aarde (DKA) vlot te trekken. Momenteel worden met alle partijen die er actief zijn gesprekken gevoerd om zaken op elkaar af te stemmen. ,,Zorgvuldig handelen is van groot belang. Stap voor stap, maar wel in een stevig tempo."

Woordvoerder en initiatiefnemer Theodoor van Leeuwen van DKA-2021 geeft aan dat hij met alle groepen, clubs en bedrijfjes op het terrein van De Kleine Aarde aan tafel schuift om te vertellen over de plannen die hij heeft. Dat doet hij samen met de Boxtelse oud-wethouders Anton van Aert en Ger van den Oetelaar en Frans Hoeks (voormalig Helicon-directeur) met wie hij de initiatiefgroep vormt. Het viertal spreekt van het 'pakken van onbenutte kansen'.

,,We hebben besloten een poging te doen nieuwe energie, nieuw elan en een vernieuwde formule toe te voegen aan de plannen en werkwijze van de bestaande stichting De Kleine Aarde", aldus Van Leeuwen. Het viertal wil dat DKA een grotere maatschappelijke functie krijgt en er meer mensen begeleid worden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onder meer door samenwerking met Reclassering Nederland.

TE WEINIG GOEDE DINGEN

Van Leeuwen heeft op het DKA-terrein een voedseltuin opgericht die verse groenten levert aan de lokale Voedselbank. Om de toekomst van de tuin veilig te stellen, probeerde hij drie jaar lang vruchteloos een gebruikersovereenkomst af te sluiten. Zowel de gemeente (eigenaar) als de stichting (planontwikkelaar) bleken daar volgens hem niet toe geneigd. De Boxtelaar zag voorts dat er op het terrein van het voormalige milieueducatiecentrum 'te weinig goede dingen gebeuren'.

NIET GOED OP DE HOOGTE

Een jaar geleden legde Van Leeuwen het voorzitterschap van de voedseltuin neer om zich vrij te maken om in actie te komen voor DKA. Informeel en op persoonlijke titel polste hij in de eerste helft van dit jaar bedrijven en organisaties. Net als op de voedseltuin al gebeurde, wil Van Leeuwen op het hele DKA-terrein mensen die 'zevenmaal pech hadden in hun leven' een veilige plek bieden waar zij levensgeluk, respect en waardering kunnen vinden. Kortom, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten er onder begeleiding van gekwalificeerde en ervaren vrijwilligers nieuwe kansen krijgen.

Van Leeuwen vond gehoor en vormde de eerder genoemde initiatiefgroep. Voor de zomervakantie bezocht hij ook de acht raadsfracties en kwam tot de conclusie dat zij onvoldoende op de hoogte zijn over hetgeen al dan niet gebeurt op het DKA-terrein. Ook merkte hij dat bijna alle partijen De Kleine Aarde als Boxtelse icoon willen behouden. ,,Komende maanden willen we benutten om alle gesprekken af te ronden. Daarna presenteren we een aangepast toekomstplan aan het college van B en W", meldde Van Leeuwen deze week.

NIETS GEHEIMZINNIGS

Voor wat betreft de plannen van DKA-2021 heeft het gemeentebestuur nog niks concreets ontvangen. Dat blijkt uit de antwoorden die deze week zijn gestuurd aan oppositiepartij Balans. Die stelde begin september, kort na het nieuws over de oprichting van de initiatiefgroep kritische vragen.

Dat er nog geen concrete voorstellen op tafel liggen, erkent Van Leeuwen, maar hij benadrukt dat er wel gesprekken zijn gevoerd in het gemeentehuis. Het zou in zijn ogen ook vreemd zijn zaken op te pakken zonder daarover de bestuurders en/of ambtenaren te informeren en te raadplegen. ,,Er is werkelijk niets geheimzinnigs aan wat we doen en willen. De gesprekken zijn positief ontvangen", aldus de woordvoerder van de initiatiefgroep.

Samen met de oud-wethouders Anton van Aert en Ger van den Oetelaar en voormalige Helicon-directeur Frans Hoek vormt Theodoor van Leeuwen de initiatiefgroep DKA-2021. (Foto: Peter de Koning, 2013).
Afbeelding