Het uitbreiden van de terrassen op en autovrij maken van de Markt kon deze zomer op veel positieve reacties rekenen. Hoewel het coronacrisis de onderliggende reden was, gaan er geluiden op om de regeling permanent te maken. (Foto: Peter de Koning).
Het uitbreiden van de terrassen op en autovrij maken van de Markt kon deze zomer op veel positieve reacties rekenen. Hoewel het coronacrisis de onderliggende reden was, gaan er geluiden op om de regeling permanent te maken. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

IS IN DEZE RAADSPERIODE AAN WENSEN INWONERS VOLDAAN?

Verkeer en lege winkels blijven actueel

RENS VAN DEN ELSEN

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht kijkt Brabants Centrum terug op de afgelopen bestuursperiode. In maart 2018 werd inwoners door middel van een enquête gevraagd naar wat er beter kon in hun wijk. Nu maken we de balans op: wat is opgepakt door de gemeente en wat is blijven liggen? We beginnen met het centrum.

Van een kerntakendiscussie waarin raadsleden aan dienen te geven wat op de agenda moet blijven en wat op een laag pitje mag, was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog geen sprake. Achteraf gezien is de door deze krant gehouden enquête daar wel een soort voorloper op geweest. Inwoners konden immers aangeven waar de knelpunten lagen en dus waar de aandacht van het Boxtelse college van B en W naar uit zou moeten gaan.

Wat dat betreft waren de bewoners uit de wijken centrum en Breukelen in 2018 duidelijk: doe iets aan de leegstand in de winkelstraten, maak het hart van Boxtel aantrekkelijk en kijk nog eens goed naar het parkeer- en verkeerbeleid in de straten in en rond het centrum. Ook de voorgenomen sluiting van de dubbele overweg in de Tongersestraat liet hen niet onberoerd.

LEEGSTAND

Toenmalig centrummanager Berry Dankers waarschuwde de inwoners al dat ze het idee van een volle winkelstraat echt moeten laten varen. Nederland kampte toen al met een overschot aan winkelruimte en Boxtel was daar geen uitzondering op. Daar is anno 2020 niet veel verandering in gekomen.

Wat betreft het aantrekkelijker maken van het dorpshart zag Dankers wel een kentering bij ondernemers en bewoners om er samen iets van te maken. Zo getuige ook de plannen waar de werkgroep Rechterstraat en de stichting Toekomst Stationsstraat destijds mee bezig waren. Bij beide initiatieven zijn ondernemers en/of bewoners betrokken. De herinrichting van de Rechterstraat wordt in 2021 al uitgevoerd. Voor de Stationsstraat zijn de plannen nog in ontwikkeling, maar is wel helder dat de aanloopstraat naar het centrum aantrekkelijker moet worden. Beide projecten zijn de afgelopen bestuursperiode onder gebracht bij Boxtel binnen de Bruggen. Wat dat betreft is de wens van de centrummanager uitgekomen.

Leegstand zou ook tegengegaan kunnen worden door soepelere regels voor het ombouwen van winkels naar woningen. Wethouder Eric van den Broek gaf vorig jaar nog aan dat de gemeente hier mee bezig is.

MARKT EN VERKEER

De Markt is ondertussen helemaal op de schop gegaan, al zorgde die vernieuwing wel voor een aantal problemen. Met name de onduidelijkheid over de rijrichting en het laden en lossen bij ondernemers kreeg kritiek. De deelnemers aan de enquête in 2018 gaven al aan dat er echt iets gedaan moest worden aan de verkeersproblemen in de wijk. Die namen met de opening van de Markt alleen maar toe, net zoals de drukte in de Baroniestraat en rond de dubbele overweg. Hoewel er aanpassingen zijn gedaan aan de verkeerslichten in de Vicaris Van Alphenlaan, zijn er wat verkeer betreft de afgelopen twee jaar weinig stappen gezet.

Dan is er nog het parkeren. Een issue dat bewoners ook vaak aanhaalden in de enquête. Op dat moment liep nog de proef met de blauwe zone in het centrum. Dat zou het parkeerprobleem echter alleen maar verplaatsen, zo was de gedachte. De proef liep in 2019 ten einde. De gemeente zag echter geen aanleiding om het parkeerbeleid rigoureus aan te pakken, ook al had ze te maken met een flinke derving aan inkomsten. Wel werd betalen met mobiel ingevoerd.

LANGLOPEND

Het lastige aan de wensen die centrumbewoners hebben, is dat veel verstopt zit in grote, langlopende projecten. Zo valt de dubbele overweg onder de plannen rond PHS die door de stikstofperikelen weer is opgeschoven. Een mogelijke oplossing voor de verkeersproblemen in het centrum hangen ook allemaal samen met de werkzaamheden aan het spoor, de aanleg van de verbindingsweg Ladonk Kapelweg en de verbreding van de Keulsebaan. Allemaal projecten die al wel wat zijn gevorderd, maar waarvan de uitvoering voorlopig nog niet aan bod komt.

Wellicht gaat dat de komende bestuursperiode veranderen, die duurt immers geen vier, maar bijna zes jaar vanwege de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen in Boxtel. Het nieuwe college van B en W krijgt twee jaar langer de tijd om de wensen voor het centrum te verwezenlijken. De kerntakendiscussie van volgend voorjaar gaat daar een grote rol in spelen. Tot het zover is zullen de bewoners nog geen grote veranderingen zien in hun wijk...