Wiebe de Leijer
Wiebe de Leijer Foto: Peter de Koning

WIEBE DE LEIJER (D66) WIL SAMENWERKING

'Oud zeer in politiek zou moeten gaan verdwijnen'

Jan Hermens

Zijn achternaam kwam driehonderd jaar geleden al in Boxtel voor. Dat Wiebe de Leijer (30) diepgaande Boxtelse wortels heeft, is dan ook een understatement. De nummer twee op de kandidatenlijst van D66 voor de komende gemeenteraadsverkiezingen is er geboren, getogen en woont er nog steeds met veel genoegen.

De Leijer: ,,Ik ben in Boxtel-Oost opgegroeid, heb op het Jacob-Roelandslyceum gezeten en ben na de middelbare school gaan studeren in Eindhoven. Ik wilde architect worden, dat wist ik al vroeg."

Inmiddels werkt de liberaal-democraat bij architectenbureau BiermanHenket in Esch en is gespecialiseerd in herbestemming en renovatie van monumentale panden. Vragen die D66 aan het college van B en W stelde over onder andere de verkoop van Villa Phaf, waren van zijn hand.

Voordat de Boxtelaar zich in de lokale politiek mengde, had hij zich al landelijk aangesloten bij D66. ,,De progressieve ideeën, medisch-ethische standpunten en de persoonlijke vrijheid waar D66 voor staat, spreken mij aan. Ik ben eens bij de lokale afdeling gaan kijken en zo in de Boxtelse politiek beland. De laatste jaren als steunfractielid en hopelijk na de verkiezingen als gemeenteraadslid."


SAMENWERKING

Kijkend naar de toekomst hecht De Leijer veel waarde aan samenwerking. ,,In de Boxtelse politiek zit oud zeer. Die conflicten dateren van jaren terug, vaak kennen jonge politici de achtergrond daarvan niet eens. Partijen moeten hun pijlen niet op elkaar richten, maar gezamenlijk werken aan het gemeenschappelijke doel: een goede toekomst voor Boxtel. Ik ben dan ook een voorstander van een raadsbreed akkoord, meer dan van het denken in een oppositie en een coalitie."

Hij hoopt dan ook dat de partijen zich richten op een constructieve aanpak van het Boxtelse beleid en ziet twisten van weleer graag uit de raadszaal verdwijnen.

Duurzaamheid behoeft volgens De Leijer duidelijke prioriteit. ,,We moeten in hoog tempo onze woonomgeving aanpassen aan het veranderende klimaat. Bijvoorbeeld om het hemelwater op te kunnen vangen als het flink regent. Kleine veranderingen helpen al, zoals het vergroenen van tuinen. Dat draagt bij aan de afvoer van regenwater en op termijn scheelt het mensen in hun portemonnee."

Als centrumbewoner merkt hij 's zomers het temperatuurverschil tussen het versteende hart van het dorp en de groene boorden van de Dommel. ,,Het is in kasteelpark Stapelen duidelijk koeler dan in de Rechterstraat. We moeten zorgen voor voldoende beplanting in onze leefomgeving."

Schijnbaar tegenstrijdig is dat de jonge politicus de term Boxtel Energie Neutraal 2030 (BEN2030) noemt, als onderwerp waar hij dan weer minder waarde aan hecht. ,,Dat klinkt misschien gek voor iemand van een duurzame partij. Maar het risico is dat we ons blindstaren op een getal terwijl duurzaamheid zoveel breder is dan het opwekken van hernieuwbare energie."

Preventie is een derde speerpunt dat De Leijer hoog in het vaandel draagt. ,,Dit is een breed begrip. Om een voorbeeld te noemen: volgens mij is het zinvol te investeren in gedegen jongerenwerk en zo te voorkomen dat jeugd in de hulpverlening terechtkomt. Dat is voor de jongeren zelf prettiger en uiteindelijk scheelt het de maatschappij veel geld. En je kunt voor senioren beter een cursus valpreventie faciliteren, dan dat ouderen met botbreuken in het ziekenhuis belanden."


STOEPTEGELPOLITIEK

Om in de sfeer van valpreventie te blijven: de democraat vindt dat er minder 'stoeptegelpolitiek' bedreven zou kunnen worden. De Leijer: ,,Het is de taak van de raad om kritisch naar het gemeentelijk beleid te kijken en niet een doorgeefluik te zijn van klachten. Daar hebben we de Fixi-app voor. De gemeenteraad moet klachten vertalen naar vragen over het beleid en dat proberen te verbeteren."

Inzetten op preventie vereist visie en doorzettingsvermogen. De Leijer: ,,Om te investeren in preventie is politiek lef nodig. Het gaat namelijk om resultaten op de lange termijn, vaak langer dan een raadsperiode. Uiteindelijk plukt iedereen er de vruchten van." De honderd meter sprint winnen is prachtig, maar zegevieren in een marathon is minstens zo mooi.



p Wiebe de Leijer hoopt na de herindelingsverkiezingen van woensdag 18 november zijn debuut te maken als gemeenteraadslid namens D66 Boxtel. (Foto: Peter de Koning).