...MARIËLLE VAN ALPHEN (BALANS)...(Foto: Peter de Koning)
...MARIËLLE VAN ALPHEN (BALANS)...(Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

BALANS: VERKIEZING GAAT OVER CONTACT

'Boxtel moet werken met themamakelaars'


PÅL JANSEN

Themamakelaars moeten de schakel gaan vormen tussen inwoner en gemeente. Daarvoor pleit de Boxtelse politieke partij Balans. De functie heeft wat weg van de succesvolle wijkmakelaar, erkent lijsttrekker Mariëlle van Alphen. ,,Maar deze persoon staat nóg dichter bij de inwoner en gaat thematisch te werk. Denk aan onderwerpen als het sociaal domein en woningbouw. De kennis ligt echt op straat!"

Van Alphen: ,,Je moet als gemeentebestuur ook openstaan voor de 'mening van de straat'. Als je Meewerkend Boxtel predikt, dan schep je ook verwachtingen bij mensen. Dan is het op zijn minst de taak om die inwoners goed te woord te staan en ze in ieder geval een antwoord te geven."

De verwachtingen die de gemeente schept, moeten beter worden gemanaged, stelt Van Alpen. ,,Als burgers ergens om vragen, is dat antwoord wat Balans betreft altijd 'ja, op voorwaarde dat...' in plaats van: 'nee, want...'." Besturen doe je samen' staat dan ook bovenaan het verkiezingsprogramma.

De themamakelaar vormt mede daarom een van de speerpunten van Balans in aanloop naar de verkiezingen. Er moet goed gekeken worden naar de gemeentelijke organisatie, vindt Van Alphen. In het kader van een 'meewerkende gemeente' kan het enthousiasme ervoor worden versterkt, verwoordt de lijsttrekker subtiel.

PRESTIGEPROJECTEN

Het is niet het enige speerpunt van Balans. De partij wil stoppen met 'persoonlijke prestigeprojecten' en verwijst daarbij naar de plannen voor Binnendommeltjes, Boxtel Energieneutraal in 2030 en het Biomassaplein. Ook 'slechte plannen' mogen de prullenbak in, specifiek het verkeersmaatregelenpakket PHS en De Kleine Aarde. Te duur: Boxtel moet financieel gezond worden en sociaal beleid kunnen betalen.

Woningbouw staat bij Van Alphen als vanzelfsprekend hoog op de agenda: ,,We zouden onze contacten met de provincie aan moeten scherpen." Die is nodig om bijvoorbeeld locaties aan te wijzen waar kan worden gebouwd. De lobby in het provinciehuis op dit gebied moet sterker, denkt de lijsttrekker. ,,Je zag op het onderwerp duurzaamheid dat ontwikkelingen aardig zijn gegaan. Maar na twee bestuursperioden zijn er gewoon veel te weinig woningen gerealiseerd."

Het volledige verkiezingsprogramma staat op de site www.balansboxtel.nl.


t Lijsttrekker Mariëlle van Alphen van de politieke groepering Balans. (Foto: Peter de Koning).