Maria Bol, de beheerder van de Fatimakapel aan de Prins Hendrikstraat, vertelt dat zij heel blij is met het initiatief van Miriam van Breugel (rechts) om een gedenkplaatje voor coronaslachtoffers te plaatsen.
Maria Bol, de beheerder van de Fatimakapel aan de Prins Hendrikstraat, vertelt dat zij heel blij is met het initiatief van Miriam van Breugel (rechts) om een gedenkplaatje voor coronaslachtoffers te plaatsen. Foto: Peter de Koning

HERINNERINGSPLAATJE COVID-19-CRISIS

Fatimakapel voortaan ook coronagedenkplek


HENK VAN WEERT

De Mariakapel aan de Prins Hendrikstraat, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Fatima, is sinds dinsdag ook een gedenkplaats voor coronaslachtoffers. Een bordje op de gevel herinnert aan de Covid-19-crisis die momenteel weer oplaait. Buurvrouw Maria Bol, die de kapel dagelijks onderhoudt, is blij met het initiatief van Miriam van Breugel.

Van Breugel runt vooraan in de straat de winkel Mijn Herdenking. Daar verkoopt ze attributen die nabestaanden moeten helpen om het verlies van dierbare overledenen een plekje te geven. Ze speelde al langer met het idee van een herinneringsplek voor coronaslachtoffers. Toen premier Mark Rutte 6 oktober uitriep tot nationale herdenkingsdag, was ook meteen een datum gevonden, zo meldde de winkelier onlangs in deze krant.

KAARSJES PLAATSEN

Dinsdagmiddag kwam een kleine groep mensen bijeen voor de onthulling van het gedenkplaatje. Een mooi initiatief, vindt beheerster Bol van de Mariakapel. Zij houdt de bidplaats schoon en heeft toegezegd kaarsjes bij het Madonnabeeld te zetten, als die door mensen voor het hekwerk worden geplaatst. De stalen poort moet voorkomen dat het heiligenbeeld ten prooi valt aan vandalen.

Van Breugel deelde kaarsjes uit die ter plekke werden ontstoken. Ook door koning Hilde van den Broek en hoofdman Guus Eltink van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. De broederschap schenkt jaarlijks een geldbedrag zodat steeds verse bloemen bij Onze Lieve Vrouw van Fatima staan.

Wethouder Herman van Wanrooij onthulde samen met beheerster Bol ook een informatiebordje over het ontstaan van de bidkapel. Hij refereerde aan de gevaren van de Tweede Wereldoorlog waarvoor buurtbewoners gespaard bleven en naar aanleiding waarvan zij in 1951 de Fatimakapel bouwden. ,,Er leven niet veel mensen meer die dat meemaakten. Nu herinnert deze plek ook aan een nieuwe crisis die erin hakt en die over dertig tot veertig jaar nog zijn impact heeft." Ook las de wethouder een deel voor uit de open brief die burgemeester Ronald van Meygaarden diezelfde dag publiceerde en waarin hij opriep tot het volgen van de coronaregels, maar ook om elkaar tot steun te zijn en te blijven.

Tijdens de nationale coronaherdenking was premier Rutte dinsdag in 's-Hertogenbosch om van slachtoffers in deze provincie te horen over hun ervaringen met de uitbraak van Covid-19.


p Maria Bol, de beheerder van de Fatimakapel aan de Prins Hendrikstraat, vertelt dat zij heel blij is met het initiatief van Miriam van Breugel (rechts) om een gedenkplaatje voor coronaslachtoffers te plaatsen. (Foto: Peter de Koning).


Two of us: John Lennon

De Boxtelse band Two of Us brengt vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober in kunstcafé Coupé aan het Stationsplein in Boxtel drie keer een ode aan de veertig jaar geleden overleden John Lennon. Alleen voor de optredens op vrijdag om 18.30 uur en op zaterdag om 19.30 uur zijn nog kaarten te koop. Deze kosten tien euro per stuk. Aanmelden: josvervoort52@gmail.com onder vermelding aantal personen.

Wethouder Herman van Wanrooij leest de tekst die uitleg geeft over de Mariakapel aan de Prins Hendrikstraat. Links Maria Bol die de kapel dagelijks onderhoudt, rechts Miriam van Breugel die het initiatief nam voor de coronaherdenking.