Keuze uit drie architecten voor Gemondse mfa

Op weg naar een multifunctionele accommodatie (mfa) in Gemonde is deze week een belangrijke hobbel genomen: de architectenpresentatie. Wie het ontwerp mag uitwerken, wordt binnenkort bekend. Drie architecten uit de omgeving hebben hun kijk op het project toegelicht.

Voordat de gekozen tekenaar een definitief ontwerp maakt, voert hij gesprekken met de toekomstige gebruikers van de mfa, zodat het uiteindelijke resultaat aansluit bij hun wensen.

Als de laatste tekening eenmaal is goedgekeurd, volgt de zoektocht naar een aannemer die vervolgens met de bouw kan starten. De opening van het nieuwe dorpshuis staat gepland in september 2021.

Gemonde krijgt geen totaal nieuw multifunctioneel gebouw. De accommodatie krijgt een plaats in basisschool Sint-Lambertus, waarin ook een kinderopvang is gevestigd. Er is ook ruimte voor de voormalige gebruikers van het oude dorpshuis De Kei. Het schoolgebouw wordt ingrijpend verbouwd, onder andere de gymzaal ondergaat een metamorfose.

STICHTING

Sinds mei van dit jaar bestaat stichting Dorpshuis Gemonde. Het bestuur daarvan telt zes mensen: Johan Vorstenbosch, Bas Doorn, Bertine Vorstenbosch, Evelien van der Heijden, Werner Valks en Marissa van de Loo. Dit zestal bewaakt straks het reilen en zeilen van het dorpshuis, onder andere wat exploitatie betreft. De afgelopen maanden hebben de bestuursleden onder meer gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van andere soortgelijke initiatieven.

De gemeenteraad stelde vorig jaar 1,2 miljoen euro beschikbaar voor de verbouwing. Het college van B en W kondigde onlangs echter bezuinigingen aan en meldde tien procent van elke investering af te schaven. Als de gemeenteraad de begroting goedkeurt, blijft er dus een budget van ruim één miljoen euro over.