Hetty Schuurkes, Eric van Oijen en Katja Staring (van links naar rechts) aan het werk in de toekomstige kruidentheetuin van De Kleine Aarde. Zaterdag 10 oktober ontvangen ze bezoekers in het Boxtelse ecopark. (Foto: Marc Cleutjens).
Hetty Schuurkes, Eric van Oijen en Katja Staring (van links naar rechts) aan het werk in de toekomstige kruidentheetuin van De Kleine Aarde. Zaterdag 10 oktober ontvangen ze bezoekers in het Boxtelse ecopark. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

GROENPIONIERS SLUITEN AAN BIJ ‘DUTCH FOOD WEEK’

Eetbare inloop De Kleine Aarde

MARC CLEUTJENS

De Kleine Aarde staat zaterdag 10 oktober in het teken van de Dutch Food Week. Een enthousiaste groep groenpioniers die vrijwel dagelijks in het Boxtelse ecopark actief is, ontvangt tussen 10.00 en 15.00 uur bezoekers die een coronaproof kijkje kunnen nemen in de insectentuin, de kruidentheetuin, de eetbare tuin én het voedselbos.

De inloopdag is een initiatief van publicist Katja Staring, imker Eric van Oijen en Hetty Schuurkes, die bij De Kleine Aarde een kruidentheetuin aanlegt. Ook vrijwilligers van vereniging Kleine Aarde Netwerk sluiten aan. ,,We willen bezoekers uit Boxtel en omgeving graag laten zien welke beginstappen we op deze inspirerende plek zetten”, vertelt Staring. ,,Vanwege de coronacrisis organiseren we een kleinschalige inloopdag die aansluit bij de Dutch Food Week. In onze tuinen is het eenvoudig om anderhalve meter afstand te houden.”

VERDERLAND

Staring werkt sinds enkele maanden op het terrein aan Het Klaverblad in Boxtel aan Verderland, een eetbare siertuin vlakbij de bolwoning. Op deze bijzondere plek wil de publicist niet alleen gaan tuinieren, maar ook inspiratie opdoen voor nieuwe verhalen en blogs. Die verschijnen regelmatig in boeken, magazines en online. ,,In mijn eetbare tuin ga ik op zoek naar de verhalen achter de planten”, vertelt Staring. ,,Een van mijn uitgangspunten is dat je 365 dagen per dag kunt proeven in je eigen tuin.”

STEKKEN EN ZADEN

De bezoekers van de inloopdag worden door Staring uitgenodigd om uit eigen tuin stekken en zaden mee te nemen van planten die je kunt eten. ,,Zo worden de nazaten van deze planten onderdeel van Verderland. Alle planten worden geregistreerd, zodat ik ook in de toekomst exact weet wie op welke plek een bijdrage heeft geleverd.” De publicist heeft al enkele toezeggingen op zak; ze wordt zaterdag in elk geval verblijd met een bramenstruik, een vijgenboom en een citroenboompje.

Eric van Oijen van imkerij Het Groene Woud opent tijdens de inloopdag zijn ‘EcoWerkWinkel’ waar onder meer imkerbenodigdheden, duurzame tuinartikelen en natuurlijk honing te koop zijn. In de insectentuin van De Kleine Aarde geeft Martien Tholen uitleg over de bijenhouderij. Hetty Schuurkes informeert bezoekers over de kruidentheetuin die ze vlakbij het bezoekerscentrum aanlegt. Daarnaast trakteert ze haar gasten op, hoe kan het ook anders, kruidenthee en kruidkoek.

LOOPROUTE

De inloopdag bij De Kleine Aarde is gratis toegankelijk. Om 10.00 en 14.00 uur houdt imker Martien Tholen een presentatie in de insectentuin. Om 11.00 en 12.30 uur informeert Marika Rath bezoekers over het voedselbos. Bezoekers zijn doorlopend welkom in de kruidentheetuin, de bolwoningtuin en de EcoWerkWinkel. Er is een verplichte looproute en er mogen maximaal veertig mensen op het terrein worden toegelaten, in gezelschappen van maximaal vier personen. Wie een consumptie gebruikt, wordt gevraagd zich te registreren.


p Hetty Schuurkes, Eric van Oijen en Katja Staring (van links naar rechts) aan het werk in de toekomstige kruidentheetuin van De Kleine Aarde. Zaterdag 10 oktober ontvangen ze bezoekers in het Boxtelse ecopark. (Foto: Marc Cleutjens).


Boxtelse clubs vragen steun via actie Rabobank

Leden van de Rabobank hebben jaarlijks invloed op de hoogte van de financiële bijdrage die diverse verenigingen van de bank ontvangen. Zij mogen vijf stemmen uitbrengen, op clubs die zich hebben aangemeld voor Rabobank ClubSupport. Ook binnen de gemeente Boxtel hebben veel organisaties zich voor deze actie opgegeven.

De voormalige boerenleenbank is altijd actief geweest op het gebied van sponsoring voor maatschappelijke instanties zoals sport- en cultuurverenigingen in de regio. Zij zijn volgens de financiële instelling een onmisbaar onderdeel van Nederland vanwege hun verbindende factor voor de samenleving.

Leden kunnen nog tot en met zondag 25 oktober hun stem uitbrengen. Dit gaat via www.rabo-clubsupport.nl/hart-van-de-meierij/stemmen. Hier is tevens een overzicht te vinden van alle deelnemende partijen uit Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Gemonde. Esch valt onder de Rabobank Hart van Brabant, ook de clubs uit dat dorp zijn op de website te vinden. Begin november wordt de uitslag bekend gemaakt.


Amerikaanse
verkiezing centraal
bij Vrouwengilde

Niet de Boxtelse herindelingsverkiezing, maar de Amerikaanse stembusgang staat woensdag 14 oktober centraal in gemeenschapshuis De Walnoot. Daar wordt een lezing gehouden van het Vrouwen Gilde Boxtel.

Geschiedenisdocent Job Frankenhuizen geeft vanaf 19.30 uur een presentatie over de presidentsverkiezingen in november. Ook wordt uitleg gegeven over het kiessysteem in de Verenigde Staten. De entree is drie euro voor leden inclusief koffie/thee. Introducés zijn welkom: voor hen bedraagt de toegang zes euro.