...FRANS SNELLAARS...
...FRANS SNELLAARS... Foto: Henk van Weert

LEDEN GILDENBONDS TRAPPEN OP DE REM

Jeugdorkest JooP gaat incompleet van start


RENS VAN DEN ELSEN

Niet alleen het coronavirus strooit zand in de raderen van de eind vorig jaar opgerichte muziekopleiding JooP. De vier muziekkorpsen in de gemeente Boxtel werken hierin samen aan een gezamenlijke jeugdopleiding. Maar de leden van de Gildenbondsharmonie trappen nu op de rem. Zij zouden nooit officieel zijn geïnformeerd over hun mogelijke deelname aan JooP en willen daar eerst hun zegje over doen.

Volgens Frans Snellaars, onafhankelijk voorzitter van stichting JooP (voluit: Jongeren Opleiding blaas- en slagwerkinstrumenten in verenigingsverband) is er bij de Gildenbondsharmonie intern niet gecommuniceerd naar de leden.

De preses (zie foto) is - net als de besturen van de overige drie plaatselijke muziekkorpsen - teleurgesteld over de gang van zaken. Snellaars wil graag stappen zetten voor het oprichten van het gezamenlijke leerlingenorkest, dat er eigenlijk al had moeten zijn: ,,We zijn hier al bijna twee jaar mee bezig. Daarom gaan we nu alvast door met de overige drie verenigingen. We kunnen geen ijzer met handen breken en daarbij kunnen wij niet beslissen voor de leden", geeft Snellaars aan.

POSITIEF

Binnen het bestuur van de Gildenbondsharmonie hebben de afgelopen jaren wat wisselingen plaatsgevonden. Zo nam Jos Geerts, die er al eerder voorzitter was, vorig jaar het stokje over van Jan de Koning. Het Gildenbondsbestuur staat overigens positief tegenover muziekopleiding JooP. Alleen de muzikanten zijn nog niet overtuigd. Daarom is in november een ledenvergadering belegd.

Het is overigens opmerkelijk dat de leden geen weet zouden hebben van de samenwerking binnen JooP. Deze krant publiceerde er enkele artikelen over en Geerts zette eind vorig jaar zelf zijn handtekening onder de statuten van de stichting. ,,Zoals dat soms gaat in het leven, loopt niet altijd alles zoals gehoopt. Daarom hebben we aan JooP wat ruimte gevraagd om intern alles weer op de rit te krijgen. Die ruimte hebben we nu gekregen", geeft Geerts in een reactie aan.

BIJ ELKAAR KOMEN

Het bestuur van stichting JooP bestaat naast Snellaars uit voorzitters van de vier plaatselijke muziekgezelschappen: Boxtel's Harmonie, Gildenbondsharmonie en de fanfares Concordia (Liempde) en Sint-Arnoldus (Lennisheuvel). Het uitgangspunt van JooP is dat kinderen die een instrument willen leren bespelen zo snel mogelijk met elkaar een muziekgroepje vormen.

Afgelopen voorjaar moesten de beginnersgroepen bij elkaar komen, maar daar stak corona een stokje voor. Na de zomervakantie zou ook het opleidingsorkest samengevoegd worden. Dat gebeurt nu alsnog, maar dan voorlopig even zonder de Gildenbondsharmonie.

Laat ouderen niet in de kou staan

Alle mensen: jong/oud, gezond/met een beperking, van elke afkomst, huidskleur en sekse: iedereen doet mee en is ingesloten. 'Inclusief beleid' dus. Samen praten we als bewoners mee over onze leefomgeving en geven we vorm aan wat we willen in onze straat en buurt. Er is wederkerigheid:

1. De gemeente moet de lokale samenleving toegankelijker maken.

2. Burgers participeren en doen mee naar vermogen.

Lokaal inclusief beleid besteedt dus aandacht aan beide aspecten. Een inclusieve samenleving is een samenleving waarin reguliere oplossingen juist de voorkeur krijgen boven oplossingen voor specifieke doelgroepen.

Voorwaarde is echter wel dat die toegankelijk zijn voor alle burgers. Is dat nog niet het geval? Dan is specifiek beleid voor bepaalde doelgroepen nodig. Net zo lang tot ook zij gebruik kunnen maken van het regulier beleid. Dus: algemeen waar mogelijk, specifiek waar nodig.

Om dit inclusieve beleid te laten slagen, is het een belangrijke voorwaarde dat verschillende groepen burgers goed bij de ontwikkeling, uitvoering en toetsing van beleid worden betrokken. (Bron: website Movisie, Utrecht)

De werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel is dus deskundig partner en heeft waardevolle ideeën. Ik hoop dat de discussie nu ophoudt en dat er goed beleid voor ouderen komt, zodat ook zij volwaardig kunnen participeren.

Binnen de woonvisie is ruimte voor woonvormen en de combinatie wonen en zorg. Alleen is er niets van terecht gekomen. Het te grote gat tussen thuis en verzorgingshuis blijft.

Laten we ons ook in Boxtel richten op verbondenheid en eenzaamheid, vooral bij ouderen, omdat in de hoge ouderdom zoveel eenzame mensen zijn die minder mogelijkheden vaak ook steun van de omgeving nodig hebben om uit hun eenzaamheid te komen.

De zorgkosten rijzen de pan uit en het is belangrijk tot een meer efficiënte zorg te komen en tot een integrale aanpak. Specifiek aandacht voor de zorg voor ouderen is nodig omdat zij zo talrijk vertegenwoordigd zijn in de zorgbehoefte.

Als je maatwerk wil leveren: verdiep je dan in deze specifieke doelgroep. Dit rechtvaardigt en vereist samenwerking met iedereen en alle partijen in Boxtel. Van betrokken buurvrouw tot wethouder.

Mijn pleidooi: laat onze ouderen niet in de kou staan.


        COCKY BECKERS

Het is deze week precies drie jaar geleden dat de leerlingen van de vier muziekkorpsen samenspeelden. Bij het Klaverconcert in gemeenschapshuis Orion te Lennisheuvel werd aangekondigd dat de harmonieën en fanfares startten met het samenvoegen van hun opleidingen en jeugdorkesten. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).
Kinderen die een muziekinstrument willen leren, moeten zo snel mogelijk in een orkest mee kunnen doen. Daarom hebben de vier muziekkorpsen hun jeugdopleidingen gebundeld in de stichting JooP. De Gildenbondsharmonie sluit op dit moment nog niet aan. (Foto: Peter de Koning, 2015).