Biertapper Gerrie van der Mee liet in 2019 de kroezen vollopen tijdens het Essche bierpompfeest. (Foto: Gerard Schalkx).
Biertapper Gerrie van der Mee liet in 2019 de kroezen vollopen tijdens het Essche bierpompfeest. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

DORPSSYMBOOL GEËERD BIJ MUBO

Bierpomp blijft stevig verankerd in Essche grond

JULES HAMELEERS

De Essche bierpomp blijft op z'n plek staan op het Marktplein. In een artikel in deze krant over Museum Boxtel (MuBo), leek het even of het dorpssymbool een tour zou maken naar de Baroniestraat, maar dit is niet het geval. Er wordt wél aandacht besteed aan de pomp tijdens de tentoonstelling over Esch in het voorjaar van 2021 en hij wordt symbolisch geëerd tijdens de opening.

Dat legt voorzitter Willem van Vossen van Museum Boxtel uit. ,,De fysieke pomp naar Boxtel halen, gaat natuurlijk niet. Wel gaan we eraan refereren met een symbolische en ludieke actie tijdens de opening van de expositie." Die vindt plaats op zondag 23 mei 2021.

De tentoonstelling loopt van zaterdag 8 mei tot en met zondag 18 juli. Het officiële startschot vindt twee weken na de openstelling plaats, om eerst nog ruimte te geven aan het Essche bierpompfeest op donderdag 13 mei, waarbij traditiegetrouw de nieuwe inwoners van het dorp worden verwelkomd.

De canon van Esch is de leidraad van de tentoonstelling, waarin alle belangrijke onderwerpen uit de geschiedenis van het dorp aan bod komen. Zo wordt de bijnaam 'De Glimlach van Brabant' verklaard en de Romeinse vondsten in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw behandeld. MuBo heeft besloten om de expositie te houden ter ere van de toetreding van Esch bij de gemeente Boxtel met ingang van 2021.

LEREN KENNEN

,,Het wordt een goede manier voor mensen uit Boxtel om het nieuwe dorp van hun gemeente te leren kennen, maar ik denk ook dat Esschenaren er veel plezier aan kunnen beleven", vertelt Theo van Dooren die de website www.canonvanesch.com beheert. ,,Op dit moment is de werkgroep alles wat echt Esch' is aan het opzoeken en opsporen."

Wie bij wil dragen aan de tentoonstelling, kan dat doen door voorwerpen bij de Esschenaar aan te dragen. Dorpsbewoners die spullen in huis hebben die typisch Esch' zijn en die deze willen uitlenen aan de werkgroep, kunnen contact opnemen met Van Dooren. Iets laten weten, kan via e-mailadres theo.v.dooren@gmail.com of telefoonnummer 06-15 13 11 07. (Foto: Gerard Schalkx, 2019).