Afbeelding
Foto:

VERHALENWEDSTRIJD VOOR LEERLINGEN

Wat gebeurt er met de 'Bellen van Boxtel'?


RENS VAN DEN ELSEN

Stichting Bell is al ruim een jaar bezig met de voorbereidingen om het dorp Esch welkom te heten binnen de gemeente Boxtel. Hoewel tijdens de Culturale al een aftrap plaatsvond, gooien de strengere coronamaatregelen de planning danig door de war. Maar voor kinderen kan er nog wat iets georganiseerd worden: een verhalenwedstrijd met een bijzondere prijs.

De Boxtelse kinderboekenschrijfster en illustrator Milja Praagman is gevraagd een aanzet te schrijven voor een spannend verhaal. Kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 van alle basisscholen in Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel mogen het af maken. Ze koos voor de 'Bellen van Boxtel', waarin Bob, Bas en Sofie iets vreemds ontdekken in het dorp. Er komen bubbels uit de kraan, de Dommel borrelt en de dinosaurus op de rotonde is verdwenen. Het nieuwsgierige drietal gaat op onderzoek uit. Hoe het verhaal afloopt is aan de jeugdige schrijftalenten...

,,Ik had een paar elementen die voor mijn gevoel zeker voorbij moesten komen", vertelt Praagman. Ze vervolgt: ,,Door de drie hoofdrolspelers allemaal iets anders te laten meemaken, kunnen de kinderen met het verhaal alle kanten op." De schrijfster heeft nog wel een tip: ,,Ga op verkenning in de dorpen met dit begin in je achterhoofd. Laat je inspireren door wat je onderweg tegenkomt."

De Kinderboekenweek die momenteel plaatsvindt, is aangegrepen als startschot van de verhalenwedstrijd.

JURY

Community librarian Marlies Germanus van de bibliotheek coördineert het project samen met de werkgroep Op Drift. Die organisatie is voor Bell bezig met een activiteit op oudejaarsdag. De invulling daarvan is, mede vanwege corona, nog niet helemaal rond. Wel is een ding zeker: op de laatste dag van het jaar gaat het winnende verhaal door alle dorpen van de gemeente Boxtel klinken. ,,Daarnaast wacht de winnaar ook nog een tas vol leuke prijzen en komt het verhaal in de krant en op tv", aldus Germanus.

De ingezonden verhalen worden begin december beoordeeld door een jury bestaande uit Xaveer van Lokven (voorzitter Bell), schrijfster Praagman en leesspecialist Annette Janssen van Huis73, de moederorganisatie van de Boxtelse bibliotheek. Kort daarna wordt de prijswinnaar bekendgemaakt.

WORKSHOP

Jonge deelnemers die wat inspiratie nodig hebben voor hun verhaal kunnen vrijdag 23 oktober deelnemen aan een workshop in het boekenhuis aan de Burgakker. Praagman geeft dan tussen 11.00 en 12.30 uur tips om het verhaal te verbeteren. Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht via www.huis73.nl. Daar is tevens de begintekst te vinden.

Insturen van de verhalen kan tot maandag 30 november via e-mail: boxtel@huis73.nl onder vermelding van naam, leeftijd en woonplaats.