Princenlant IV voorziet in een behoefte aan appartementen, maar die vallen niet in de categorie betaalbare woningen. (Foto: Hans van Doorn).
Princenlant IV voorziet in een behoefte aan appartementen, maar die vallen niet in de categorie betaalbare woningen. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

BOXTELAREN WILLEN VOORAL KLEINE GRONDGEBONDEN WONINGEN

Betaalbaar bouwen heeft de toekomst

JAN HERMENS

Grote, dure koopwoningen, daarvan heeft Boxtel er meer dan genoeg. Kleine en betaalbare huizen, zowel in de huur- als koopsector, daar ontbreekt het aan. In 2019 oversteeg de vraag van starters en doorstromers naar woningen het aanbod met ongeveer negenhonderd.

Dat wil niet zeggen dat er ook negenhonderd huizen moeten worden bijgebouwd. Er ontstaat ook aanbod als mensen de gemeente verlaten, bij anderen gaan inwonen of komen te overlijden. Die factoren zijn niet meegewogen in het woonwensenonderzoek over 2019 dat Boxtel uitvoerde. Desalniettemin is er sprake van te weinig nieuwbouwhuizen.

Volgens het onderzoek telt de gemeente Boxtel circa negenhonderd starters die op zoek zijn naar een eigen onderkomen. Een kwart van hen is op zoek naar een koopwoning in de prijsklasse tot 225.000 euro. Vooral in Liempde en Lennisheuvel bestaat belangstelling voor huizen in die categorie.

HAMSESTRAAT

Het aanbod in de lagere prijsklassen is in de dorpen klein, maar in Liempde verrijst in bouwplan Hamsestraat/Roderweg in ieder geval een aantal woningen van 215.000 euro. In de kern Boxtel zoeken nieuwkomers op de woningmarkt vooral naar nog betaalbaarder woningen en komen dan uit bij appartementen.

Ten opzichte van het woonwensenonderzoek van vier jaar geleden groeit de roep van starters om een grondgebonden koopwoning. In de praktijk komen ze vaak terecht in huurappartementen, blijkt uit analyse van verhuisbewegingen.

De meeste 65-plussers die willen verhuizen, hebben een voorkeur voor een driekamerappartement. Ze komen doorgaans terecht in middelgrote woningen en minder vaak dan gewenst in kleine huizen. Doorstromers tot 65 jaar zoeken juist een grondgebonden koopwoning aan de rand van het dorp. Senioren trekken graag richting centrum, naar voorzieningen. Daar wonen starters overigens ook graag.

Hoewel de samenstelling van een gemeente verandert en ook woonwensen niet stilstaan, luidt vooralsnog het devies: bouw klein en betaalbaar.

B en W hebben het woonwensenonderzoek vastgesteld. De uitkomsten dienen als richtlijn voor nieuwe prestatieafspraken met corporaties en voor het verder uitwerken van het woonbeleid.