Strengere coronaregels in kerken

De Nederlandse bisschoppen vergaderen deze week over de gevolgen van de maandag afgekondigde coronamaatregelen voor kerken. Het maximum aantal bezoekers is teruggebracht tot dertig en volkszang is niet toegestaan.

De Boxtelse Heilig Hartparochie wacht de uitkomst van het beraad van bisschoppen af. Wanneer er richtlijnen komen, vermeldt de parochie die direct op haar website www.heilighartparochie.nl. Ondertussen worden gelovigen verzocht de eucharistievieringen zoveel mogelijk thuis via de televisie te volgen en niet in de kerken, meldt een woordvoerder.

De Heilige Michaëlparochie waartoe de geloofsgemeenschap in Gemonde behoort, laat weten het advies van minister Ferd Grapperhaus te volgen en vanaf komend weekend niet meer dan dertig gelovigen per kerkdienst toe te laten. Ook moeten kerkgangers zich weer registreren.

Voor de Protestantse Gemeente Boxtel verandert er in wezen niets, daar moesten gelovigen zich de laatste maanden al aanmelden en dat is nog steeds zo. Er is in de kerk maar ruimte voor 24 mensen op voldoende afstand, dertig mensen mogen er al maanden niet gelijktijdig aanwezig zijn. Van samenzang is zowel bij de protestanten als bij de rooms-katholieken geen sprake.

Het advies van de minister volgde na kerkdiensten in Staphorst met zeshonderd bezoekers.