Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PARTIJCOMBINATIE HANDHAAFT KOERS

PvdA/GroenLinks focust op duurzaam en verkeer

Onder het motto 'Thuis in Boxtel' gaat PvdA/GroenLinks de komende gemeenteraadsverkiezingen in. Deze week presenteerde de partij haar speerpunten, die veel raakvlakken vertonen met het programma dat in 2018 werd gebruikt. De focus ligt op duurzaamheid en het aanpassen van de maatregelen binnen het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Daarmee zet het vernieuwde team de ingezette lijn van zijn voorgangers voort.

De Boxtelse combinatie van PvdA en GroenLinks stond nog geen jaar geleden op omvallen vanwege een tekort aan politieke opvolging. Maar de vlag hangt er sinds deze zomer beter bij. Mirjam Bemelmans heeft als lijsttrekker de rol van Anja van den Einden overgenomen en diverse nieuwe namen meldden zich bij het bestuur om het collectief te versterken. Kortom, een nieuw elan voor PvdA/GroenLinks. De partij blijft wat het verkiezingsprogramma betreft, trouw aan de koers die twee jaar geleden al werd ingezet.

Zo pleit de partij nog steeds voor een derde aansluiting op de rijksweg A2 (bij Peters Hoek), meer (betaalbare) woningen en een nog grotere inzet op het duurzamer maken van Boxtel.

Alle speerpunten staan of vallen met een gezonde financiële situatie. Iets dat Boxtel momenteel niet heeft. PvdA/GroenLinks wil het huishoudboekje weer op orde krijgen door onder meer de verbindingsweg Ladonk Kapelweg (VLK) uit de PHS-plannen te schrappen en alle geldelijke middelen aan te wenden voor basale behoeften en niet voor 'luxe' projecten. Daarnaast is de hoop gevestigd op extra geld vanuit Den Haag.

SAMENWERKING

Samenwerken is het toverwoord bij PvdA/GroenLinks. Dat moet en kan volgens de groene sociaaldemocraten beter, zowel op lokaal als regionaal niveau. Zo zien Bemelmans en haar partijgenoten een bestuurlijke samenwerking met Sint-Michielsgestel wel zitten, waar nu alleen sprake is van één ambtelijke organisatie binnen MijnGemeenteDichtbij. De partij pleit er zelfs voor om alvast na te denken over de vraag met welke andere gemeenten Boxtel de handen ineen zou kunnen slaan in de toekomst.

Maar ook in de wijken kan de gemeente beter gaan luisteren naar wat er speelt. De 'buurt-VVV' staat opnieuw op het verlanglijstje van de PvdA/GroenLinks. De wijkmakelaars kunnen daarin een nog grotere rol gaan spelen. Een speerpunt dat hiermee samenhangt is het instellen van burgerberaden. Groepen inwoners die meedenken over 'de herinrichting van onze democratie'.

Kijk voor het volledige programma op www.pvdagroenlinksboxtel.nl.


p Lijsttrekker Mirjam Bemelmans van PvdA/GroenLinks lichtte maandagavond de visie van haar partij toe in het verkiezingsdebat van KBO Boxtel. (zie artikel hiernaast). (Foto: Peter de Koning).


DEMOCRATEN WILLEN WIJKLEERBEDRIJF

D66 wil meer aandacht voor toekomst onderwijs

Meer aandacht voor vernieuwing van de Willibrordusschool in Esch en het oprichten van een 'wijkleerbedrijf'. Dat zijn enkele speerpunten die de lokale afdeling van D66 wil verwezenlijken op weg naar een duurzame toekomst van het Boxtelse onderwijs. Dit staat beschrijven in de visie 'Samen Leren' die de partij heeft opgesteld.

De Boxtelse democraten zien graag dat er meer aandacht komt voor onderwijs in de gemeente en heeft hiervoor zelf een visie geschreven. Daarin pleit de partij onder meer voor een 'wijkleerbedrijf', waar ouderen en jongeren van elkaar kunnen leren. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of studenten doen werkervaring op en zorgen op een informele manier voor mensen bij wie thuiszorg niet mogelijk is.

Daarnaast wil D66 dat Boxtel ook goed naar de toekomst van de schoolgebouwen kijkt: de partij wil dat elk dorp in de gemeente een eigen, goed functionerende basisschool heeft. In het geval van de Willibrordusschool kan renovatie of nieuwbouw kan niet langer wachten, zo valt te lezen in het document.

TALENTONTWIKKELING

D66 ziet ook graag dat de pijlen op talentontwikkeling worden gericht, onder meer door middel van buitenschoolse activiteiten, zoals sporten. ,,Onderwijs en jongerenwerk geven kinderen gelijke kansen zich te ontwikkelen, ongeacht hun achtergrond of afkomst", stellen de opstellers.

Dit kan voor middelbare scholieren ook gestimuleerd worden door samenwerking met bedrijven, volgens de democraten.

LEVEN LANG

Onderwijs is er niet alleen voor jeugd, maar ook voor de oudere generatie. Daar mag best meer aandacht voorkomen, vindt D66. Ouderen die niet kunnen omgaan met een computer, moeten daar bijvoorbeeld wel de kans toe krijgen. De gemeente Boxtel moet ouderen stimuleren om gebruik te maken van rijksbudget om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken, aldus de democraten.

Politie


Aanrijding

Een oudere man met een rollator is vrijdag rond het middaguur aangereden door een achteruitrijdende automobilist die een parkeerplek verliet. Dit gebeurde aan de Baanderherenweg, ter hoogte van de Banier. De senior, vermoedelijk een Boxtelaar, is ter controle naar het ziekenhuis gebracht.