Dinsdagavond vond de officiële aftrap van de verkiezingscampagne plaats. Alle partijen lanceerden - met anderhalve meter afstand - hun reclameposter voor het gemeentehuis. (Foto: Peter de Koning).
Dinsdagavond vond de officiële aftrap van de verkiezingscampagne plaats. Alle partijen lanceerden - met anderhalve meter afstand - hun reclameposter voor het gemeentehuis. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PERSONEEL GROTER PROBLEEM DAN ZIEKE MENSEN • ZORGGROEP ELDE MAASDUINEN STELT MONDKAPJESPLICHT IN

Elde houdt vooralsnog grip op oplaaiend coronavirus

JULES HAMELEERS

Hoewel het coronavirus weer oplaait, is de situatie bij de verzorgingstehuizen in deze regio onder controle: er zijn geen bewoners besmet. Vooralsnog, benadrukt Jan Kees Metz van het crisisteam dat Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) op de been heeft. ,,Hoe goed we ook ons best doen, er zijn geen garanties." Wel dreigen problemen bij het personeel: omdat medewerkers al thuis moeten blijven bij een kleine verkoudheid, kan de continuïteit van zorg in gevaar komen.

Het waren zware tijden bij de verzorgingshuizen van ZGEM. In het voorjaar, toen het coronavirus pas om zich heen greep, vielen tientallen doden onder de bewoners, onder meer in de Liempdse Vlaswiek en het Boxtelse Wereldhuis. Nu is de situatie gelukkig onder controle, meldt Metz, die ook directeur is van de Boxtelse ZGEM-vestigingen: ,,Het is vrij rustig. Er zijn in Boxtel geen besmettingen bij cliënten. Er is heel af en toe een medewerker die positief test, maar hier komen we dan vroeg genoeg achter, waardoor iemand direct in quarantaine kan."

MONDKAPJES

ZGEM doet er dan ook alles aan om besmettingen binnen de zorghuizen te voorkomen. Onder andere door sommige landelijke maatregelen te verzwaren, naast het strikt navolgen van de algemene RIVM-regels. Zo heeft de organisatie een mondkapjesplicht ingevoerd voor medewerkers, vrijwilligers en bezoekers en mogen er niet meer dan vier mensen in één ruimte zijn. Ook komt het crisisteam vaker (digitaal) bij elkaar, om zo dicht mogelijk op alle ontwikkelingen te zitten.

Dat het op dit moment rustig is bij ZGEM, betekent niet dat Metz zich geen zorgen maakt: ,,Het is heel lastig, de dreiging van een tweede golf is er. Iedereen kan het virus mee naar binnen nemen."

PERSONEEL

Het beschikbaar houden van voldoende personeel is een andere, en grotere, bron van zorg, meldt Metz. Even doorzetten bij een snotneus of een hoestje is er namelijk niet bij: medewerkers moeten dan thuis blijven, een test laten afnemen en wachten op de uitslag. Daarom zitten er veel meer mensen ziek thuis dan gewoonlijk en dreigt de continuïteit van zorg in gevaar te komen. ,,We lossen de personele problemen op dit moment op door te werken met flexmedewerkers. Ook houden we goed in de gaten dat wanneer mensen direct aan de slag kunnen als ze weer mogen."

ZGEM heeft al noodplannen opgezet. Daar staat onder meer welke werkzaamheden wel en niet uitgevoerd gaan worden wanneer er écht een personeelstekort komt. Ook staat daarin beschreven hoe familie en vrijwilligers meer betrokken kunnen worden bij de zorg. ,,Gelukkig is dat zeker nog niet het geval, maar met zo'n noodplan moet je niet pas aan de slag gaan als het zover is", aldus Metz.

Het aantal coronabesmettingen blijft landelijk steeds verder oplopen: zo meldde het RIVM gisteren 4.996 nieuwe besmettingen en 1.021 bezette ziekenhuisbedden. In Boxtel zijn er op dit moment negen coronazieken per 100.000 inwoners gemeld.

Vorige week was het gemiddeld aantal nieuwe besmette personen per dag 4.168, tegenover 2.893 besmettingen die een week eerder werden geregistreerd.


DE KOMENDE DECENNIA BESCHIKT DE GEMEENTE BOXTEL OVER RUIM VOLDOENDE RODE STEMPOTLODEN

Virus vereist creativiteit in opzet van de gemeenteraadsverkiezingen

JAN HERMENS

Rode stempotloden hoeft de gemeente Boxtel de komende decennia niet meer aan te schaffen. Vanwege het coronavirus liggen er woensdag 18 november namelijk zo'n tweehonderd op elk van de zestien stembureaus. Met een voorraadje van 3.200 potloden kan Boxtel tot in lengte van dagen rode kruisjes zetten. Om de gemeenteraadsverkiezingen zo veilig mogelijk te laten verlopen, is er echter nog veel meer nodig, waaronder een mobiel stembureau.

Het zijn niet voor niets zoveel potloden: om het risico op besmettingen met corona zoveel mogelijk te beperken, maken stembureauvrijwilligers ze regelmatig schoon. ,,Dat gebeurt gewoon met desinfectiedoekjes", aldus gemeentelijk verkiezingscoördinator Sabine Verhoof.

Normaal gesproken laten kiezers het schrijfgerei in het stemhokje liggen. Maar nu is het de bedoeling dat zij het na hun kruisje gezet te hebben in een speciaal daarvoor bestemd bakje deponeren. Na verloop van tijd wordt de inhoud daarvan schoongemaakt en kunnen anderen het rode grafiet weer gebruiken. Na 18 november slaat de gemeente het voorraadje potloden op voor verdere verkiezingen.

Het desinfecteren van de schrijfbenodigdheden vormt maar een klein aspect van de aanpassingen die nodig zijn om de verkiezingen coronaproof te laten verlopen. ,,Want dat is absoluut de doelstelling", benadrukt communicatieadviseur Linda van der Steen van de gemeente Boxtel. ,,We handelen naar de huidige maatregelen. Volgen er aanscherpingen, dan moeten we wellicht een en ander aanpassen."

MACHTIGEN

De stembureaus kennen een vaste looprichting, een vrijwilliger ontvangt kiezers aan de deur en houdt in de gaten of het niet te druk is en of iedereen voldoende afstand bewaart. Verhoof: ,,We plaatsen kuchschermen en zorgen voor handschoenen voor degenen die het stembureau bemensen." Volgens de coördinator is het coronavirus niet overdraagbaar via papier. ,,Wie een ander wil machtigen zijn stem uit te brengen, kan de benodigde documenten dus veilig bij iemand in de brievenbus doen."

Iedere stemgerechtigde mag maximaal drie biljetten in de grote bus doen, waarvan uiteraard maar een met zijn persoonlijke keuze. Van der Steen: ,,Bij de stempassen zit een formulier met vragen over iemands gezondheid. Bij coronagerelateerde klachten is het niet de bedoeling dat een inwoner zelf naar een stembureau gaat, maar hij of zij kan dus wel iemand machtigen." Dat kan via de achterkant van de stempas en is mogelijk tot op het laatste moment.

GEEN VERKIEZINGSAVOND

Vanwege alle maatregelen zijn er meer vrijwilligers op de stembureaus nodig én is er een grotere reservelijst voor het geval er iemand vlak van tevoren ziek wordt. Zo helpen onder meer ambtenaren van de gemeente mee, geeft de verkiezingscoördinator aan.

Een van de zestien stembureaus is mobiel. Verhoof: ,,Dat is 's ochtends te vinden in Het Wereldhuis en 's middags in Simeonshof. Het is bedoeld voor bewoners van die zorginstellingen. Officieel mogen wij andere kiezers niet verbieden daar gebruik van te maken, maar we vragen hen toch om dat niet te doen."

En dan is er nog de uitslag. Die wordt dit jaar ook anders gepresenteerd dan tijdens voorgaande gemeenteraadsverkiezingen. In plaats van samen in spanning het tellen van de stemmen af te wachten in de raadzaal van het gemeentehuis, volgen de uitkomsten nu digitaal. Verhoof: ,,Burgemeester Ronald van Meygaarden presenteert de uitslagen via de lokale Omroep Dommelland. Het verloop is online en op televisie te volgen."

Van der Steen hoopt nog wel een moment op touw te kunnen zetten waarop de pers de eerste reacties van fractievoorzitters op kan tekenen. ,,Volgens de huidige maatregelen zou dat moeten kunnen, maar als er een avondklok of iets dergelijks ingesteld wordt, zou ook dat kunnen veranderen. Het blijft spannend."

AFTRAP

Voordat de kiezers daadwerkelijk naar de stembus mogen, volgt eerst een periode van campagne voeren. Dinsdagavond werd daarvoor de aftrap gegeven. De acht partijen presenteerden hun verkiezingsposters en plakten die in de hal van het gemeentehuis tegen de ramen. De lokale politici kunnen nu ook met kwast en lijm aan de slag om hun beeltenissen en kernachtige leuzen zoveel mogelijk in de gemeente te verspreiden. Alles om de kiezer te verleiden.

Burgemeester Van Meygaarden had een dubbel gevoel in de foyer: ,,De campagnestart is een belangrijk moment voor de democratie, maar het is vandaag ook de dag waarop we de mensen herdenken die aan corona zijn overleden."

Hij sprak van een 'vreemde campagneperiode' vanwege alle voorzorgsmaatregelen rond Covid-19. Het belooft een sobere sprint richting 18 november te worden, zonder drukbezochte bijeenkomsten. ,,Er is creativiteit nodig om de kiezer te bereiken, maar die bezitten jullie wel. Ik hoop dat de verkiezingen resulteren in een mooie mix", aldus de burgemeester.


* * *

Op pagina 9, 10 en 11 blikt Brabants Centrum uitgebreid vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen en de politieke campagnes.

orggroep Elde Maasduinen heeft vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen een mondkapjesplicht ingevoerd. Ook in Het Wereldhuis in Boxtel wordt de lunch uitgeserveerd met bescherming op. (Foto: Albert Stolwijk).