,,Benut  de zilveren kracht, die heeft veel potentie
,,Benut de zilveren kracht, die heeft veel potentie", vindt Désiré van Laarhoven (Combinatie95). Foto: Peter de Koning

KBO ONDERVRAAGT LIJSTTREKKERS OVER SENIORENBELEID

Verkiezingsdebat zonder vuurwerk


HENK VAN WEERT

Tot een écht debat kwam het nauwelijks en dat kwam vooral omdat alle lijsttrekkers van de acht Boxtelse politieke partijen hun gehoor voorhielden dat de belangen van de ouderen serieus worden genomen. Afgaande op de beloften tijdens het verkiezingsdebat van seniorenvereniging KBO komt het wel goed met de uitvoering van de notitie Samen Ouderen Worden in Boxtel waarover de laatste weken zoveel te doen was.

De samenleving vergrijst in rap tempo en dus wordt de groep ouderen almaar groter. Het zijn potentiële stemmers voor de partijen die in november deelnemen aan de Boxtelse gemeenteraadsverkiezingen. Voor hun belangen is politiek breed aandacht, zo bleek maandagavond in gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof.

MOOIE WOORDEN

Van enig politiek vuurwerk was geen sprake. Niet alleen omdat de lijsttrekkers hun publiek paaiden met mooie woorden over seniorenbeleid dat toch vooral gestalte moet krijgen. Ook het feit dat vanwege de coronacrisis slechts dertig mensen in de zaal waren, maakte dat het een wat tamme bijeenkomst was. Doorgaans worden Boxtelse verkiezingsdebatten drukbezocht en niet zelden spatten de vonken eraf als de lijsttrekkers tegenover elkaar komen te staan. Deze keer niet.

Alle partijen kregen van debatleider en KBO-voorzitter Betsie van der Sloot via loting vijf minuten tijd om hun verkiezingsprogramma toe te lichten en daarbij vooral aan te geven wat zij voor ouderen in petto hebben. Vaak werd daarbij aangehaald dat de kennis en kunde van ouderen niet onbenut mag blijven.

De voorzet die de gezamenlijke ouderenorganisaties gaven voor een lokaal seniorenbeleid onder de titel Samen Ouderen Worden in Boxtel werd door alle partijen omarmd. Eind augustus ontstond over deze notitie nog flinke ophef nadat de werkgroep die de notitie opstelde, haar ongenoegen uitte over het feit dat ze hierover geen gehoor kreeg bij verantwoordelijk wethouder Marusjka Lestrade. Op deze clash gingen de lijsttrekkers nauwelijks in. Alleen Rob Kuppens (VVD) merkte op dat hij de handelwijze van de wethouder 'beschamend' vond.

STELLINGEN

Nadat de lijsttrekkers zich hadden gepresenteerd, kwamen enkele stellingen aan bod. Dat ouderenbeleid prioriteit moet krijgen bij het nieuwe college van B en W én de gemeenteraad, wordt door alle partijen onderschreven. Dat bleek uit de groene kaarten die alle acht politici de lucht in staken.

Wijffelaars, partijgenoot van wethouder Lestrade, plaatste wel een kanttekening toen zij over deze stelling debatteerde met Van Alphen van oppositiepartij Balans. De lijsttrekker van D66 betoogde onderdelen van de notitie Samen Ouder Worden in Boxtel op te willen nemen in een nieuw uitvoeringsprogramma. ,,Maar beloven om deze notitie integraal over te nemen, zou kiezersbedrog zijn gelet op de financiële toestand van de gemeente."

KERNTAAK?

Gelet op de krappe geldmiddelen en noodzakelijke bezuinigingen voert de nieuwe gemeenteraad in januari een zogeheten kerntakendiscussie. En dus kwam uit de zaal de vraag of seniorenbeleid in de ogen van D66 zo'n kerntaak is. ,,Ouderen zijn heel belangrijk, maar dat zijn meer groepen in de samenleving", antwoordde Wijffelaars.

Van Alphen drong namens Balans aan op actie én een koerswijziging. ,,Er is al veel gesproken, nu moet het tot uitvoering komen." Ook de lijsttrekker van Balans wees echter naar de kerntakendiscussie, waarbij eerst in kaart moet worden gebracht welke uitgaven verplicht zijn als gevolg van wettelijke taken. ,,Daarna moeten we kijken wat kan. Wat we willen is niet zo relevant."

Désiré van Laarhoven (Combinatie95) was een van de acht lijsttrekkers die aan het woord kwamen tijdens het verkiezingsdebat van seniorenvereniging KBO in De Walnoot. ,,Benut de zilveren kracht, die heeft veel potentie."


SP richt zich met speerpunten ook speciaal op Esch

Na de kandidatenlijst is nu ook het verkiezingsprogramma van de SP bekend gemaakt. 'Hou Boxtel sociaal' is de titel van het 48 pagina's tellende document met speerpunten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De partij heeft daarin ook een paragraaf die geheel aan Esch is gewijd.

Lijsttrekker Eric van den Broek steekt in het programma niet onder stoelen of banken dat hij graag nog eens wethouder wil worden. ,,Het zou goed zijn als er in het college van B en W ervaring behouden blijft", aldus de socialist, die daarmee doelt op het afscheid van wethouders Peter van de Wiel en Herman van Wanrooij.

Zoals ook in 2018 richt de Boxtelse SP-afdeling zich op het sociale gezicht van de gemeente. De focus ligt op jeugdzorg, het ouderenbeleid, Wmo en armoede. De partij pleit er ook nu voor dat geen enkele inwoner tussen wal en schip valt.

Wat betreft de lokale economie denkt de SP dat een BIZ (Bedrijven Investerings Zone) op Ladonk kansen biedt.

WELKOM

Nu Esch bij de gemeente Boxtel gaat horen, hebben de socialisten een apart hoofdstuk gewijd aan dit dorp. Uitgangspunt is de vorig jaar door Platform Esch' Perspectief (PEP) opgestelde leefbaarheidsvisie. De SP gaat hierin mee en steunt de wensen die de Esschenaren daarin beschreven: geen doorgaand verkeer door de kom, meer samenwerking verenigingen, meer doorstroming woningen door te bouwen en sociale voorzieningen aansluiten op het Boxtelse netwerk. Met Maria Biezemans uit Esch op plek vier van de kandidatenlijst, wil de SP op 18 november voet aan de grond krijgen in het dorp.

Kijk voor het volledige verkiezingsprogramma op www.boxtel.sp.nl.

Mirjam Bemelmans (PvdA/GroenLinks) wil een burgerberaad in Boxtel waar inwoners vroegtijdig kunnen meedenken en meebeslissen.
Mariëlle van Alphen (Balans) : ,,We moeten meer gebruikmaken van de kennis die aanwezig is bij mensen in de derde levensfase."
Mariëlle Wijffelaars (D66) wil de notitite Samen Ouder Worden in Boxtel die de gezamenlijke seniorenorganisaties opstelden opnemen in een uitvoeringsprogramma.