Ouderenkoor Laetitia uit Esch tijdens de regionale korendag in mei 2017 in Middelbeers. (Foto: Eigen collectie).
Ouderenkoor Laetitia uit Esch tijdens de regionale korendag in mei 2017 in Middelbeers. (Foto: Eigen collectie). Foto: Eigen collectie

OUDERENKOOR IN ESCH HEFT ZICHZELF OP

Na 46 jaar stopt Laetitia door dalend aantal leden


RENS VAN DEN ELSEN

Hoewel de leden ondanks hun leeftijd nog genoeg noten op hun zang hebben, is vorige week toch besloten om het Essche ouderenkoor Laetitia op te heffen. Na 46 jaar komt daarmee een einde aan een gewaardeerde vereniging in het dorp. ,,We hebben er alles aan gedaan, de koek is gewoon op", aldus bestuurslid Sjef van Son.

Nog slechts elf leden telde het koor voordat in maart de coronacrisis toesloeg. Repeteren was er vanaf dat moment niet meer bij en ook de laatste paar maanden kwam Laetitia niet meer bij elkaar. ,,We hebben vorig jaar nog diverse keren een oproep geplaatst in de media om nieuwe leden te werven, maar daar kwam geen reactie op. Langs de deuren gaan, zoals we dat vroeger deden, vinden we niet meer van deze tijd", aldus Van Son, die al 26 jaar bij het koor zingt.

Penningmeester Mien Peijnenburg van het Essche ouderenkoor knikt instemmend. ,,Als we ergens op concours gingen, kwamen we daar aan met een man of tien. De andere koren hadden dan 45 zangers. Dat is niet altijd leuk, al maakten we er natuurlijk wel steeds een gezellig uitje van."

Samen met Joke van Gemert en Van Son vormde Peijnenburg het laatste bestuur van Laetitia. Het koor, dat in 1974 door Piet den Ouden-Willemszoon werd opgericht, kende in de jaren negentig nog zo'n 45 leden, maar dat aantal liep de laatste jaren snel terug. ,,Een groot deel is intussen al overleden, dat krijg je met een koor vol ouderen. Maar zij zingen in de hemel met ons mee", aldus Van Son.

MOOI GEWEEST

Nieuwe aanwas kwam er niet of slechts mondjesmaat. ,,We zijn al van vier- naar tweestemmig zingen gegaan, veel verder terug gaat niet meer", aldus Van Son. Daarom hakte het bestuur vorige week de knoop door: we stoppen ermee, het is mooi geweest. De overige leden waren het daar mee eens en dus werd de stekker uit het koor getrokken. Peijnenburg heeft er vrede mee en houdt zich nu bezig met de inboedel: ,,De liedjes gaan naar het Heimweekoor uit Esch en ons orgel gaat terug naar de parochie, daar hebben we het ook ooit van gekregen."

Van Son: ,,Het is goed zo. We hebben nog een etentje tegoed en dan is het gedaan."


q Ouderenkoor Laetitia uit Esch tijdens de regionale korendag in mei 2017 in Middelbeers. (Foto: Eigen collectie).