Gistermiddag stortte een deel van een in aanbouw zijnde woning in het plan Petershof aan de Schijndelsweg in. Er vielen geen gewonden. (Foto: Remco Rooijakkers).
Gistermiddag stortte een deel van een in aanbouw zijnde woning in het plan Petershof aan de Schijndelsweg in. Er vielen geen gewonden. (Foto: Remco Rooijakkers). Foto: Remco Rooijakkers

THEATER MAG TOCH MEER GASTEN TOELATEN

Podium: 'Bezoekers zijn gebaat bij duidelijkheid'

RENS VAN DEN ELSEN

Eerst geen ontheffing voor meer dan dertig bezoekers en dan ineens weer wel. Theaters die binnen de Veiligheidsregio Brabant-Noord vallen worden er horendol van. Ook Podium Boxtel moest enkele voorstellingen annuleren, maar mag nu toch weer meer gasten toelaten. ,,Iedereen is gebaat bij duidelijkheid", aldus voorzitter Paul van Alphen van het Boxtelse theater.

Zanger Nol Havens van VOF De Kunst zou vorige week donderdag optreden in Boxtel. Maar de strengere maatregelen om de piek in coronabesmettingen in te dammen zetten daar een streep door. Logisch, vonden ze ook bij Podium Boxtel, het is van belang dat we zo min mogelijk op pad gaan. Maar toen vervolgens theaters in Tilburg en Eindhoven wel meer dan dertig bezoekers toe mochten laten en die in de regio rond 's-Hertogenbosch niet, werden er wel wat wenkbrauwen gefronst. Van Alphen: ,,We moeten ons houden aan de regels van onze regio, maar het is wat vreemd als de buurman meer mag dan jij."

GROEN LICHT

Dinsdagmiddag kwam er alsnog groen licht. Theaters, culturele centra en poppodia binnen de Veiligheidsregio Brabant-Noord mogen de komende weken maximaal 250 gasten ontvangen, mits hier de anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden. Ook moet de horeca om 22.00 uur dicht. Voor Podium Boxtel komt dat neer op 84 bezoekers, de bar was vanwege de coronamaatregelen al niet meer open na een voorstelling.

Voorzitter Jack Mikkers van de veiligheidsregio zag in dat 'eenheid in beleid van belang is voor het maatschappelijk draagvlak'. ,,Mensen snappen niet dat wat hier niet kan, een paar kilometer verderop wel kan", liet hij de theaters weten. Daarmee gaat hij nu alsnog mee in de beslissing van zijn Brabantse collega's van de andere regio's om meer bezoekers toe te laten in de culturele sector.

Goed, voor nu is er dus duidelijkheid. Maar de ontheffing is geldig tot 20 oktober, daarna is alles weer onzeker. Voor een theater als Podium Boxtel, dat voor een groot deel op vrijwilligers draait, is dat lastig werken. Toch is er begrip bij Van Alphen: ,,In heel Nederland hebben theaters het moeilijk, daarom zijn we voor nu blij dat we weer even door kunnen gaan. We hebben veel energie en geld in de voorstellingen gestopt en we zijn ervan overtuigd dat iedereen veilig in ons theater een avondje uit kan gaan."

De voorzitter van Podium Boxtel hoopt wel dat er over de periode na 20 oktober snel helderheid komt. ,,Want van dit gejojo wordt niemand beter. Dan moeten we melden dat een voorstelling niet doorgaat, dan kan het weer wel... Gelukkig krijgen we veel begripvolle reacties van onze bezoekers. Maar op de lange termijn is iedereen gebaat bij een duidelijk beleid."

VOORSTELLINGEN

Hoewel de cabaretvoorstelling van Janneke de Bijl op donderdag 15 oktober vorige week nog werd afgelast, gaat deze nu dus wel door. Voor de theatermaakster is het haar debuut op het podium en De Bijl is dan ook hard voor zichzelf, maar ook voor de wereld. Ze fileert haar relatie, haar gezapige omgeving en de hele zelfhulpcultuur (die ze wel eerst zelf even heeft uitgeprobeerd).

Een week later, donderdag 22 oktober, heeft FilmPodiumScopia de film Margin Call op het programma staan in Podium Boxtel. Omdat deze voorstelling net na het verlopen van de ontheffing plaatsvindt, wordt hier nog wel het maximum van dertig bezoekers gehanteerd. Deze Amerikaanse thriller uit 2011 vertelt het verhaal van de financiƫle meltdown in 2008. Wim van Liempt geeft voor aanvang nog een inleiding op de film.

Beide voorstellingen beginnen om 20.15 uur. Kaarten voor Janneke de Bijl kosten 16 euro, die voor de film 7,50 euro. Tickets zijn te bestellen via wwww.podiumboxtel.nl.


Podium Boxtel mag weer maximaal 84 mensen bij een voorstelling binnen laten, zoals ook tijdens de Culturale medio september het geval was. (Foto: Hans van Doorn).


DERDE INCIDENT OP BOUWPLAATS LANGS A2

Muur nieuwe woning Petershof stort deels in

Het zit de bouwvakkers van het nieuwbouwproject Petershof aan de Schijndelseweg niet mee. Gistermiddag stortte een muur van een woning deels in. Eerder werd bij graafwerkzaamheden al twee keer een gasleiding geraakt.

De projectleider van het Venrayse bedrijf Bouwmij Janssen kon niet aangeven waarom de betonblokken, die al even overeind stonden, zijn omgevallen. Het is volgens hem niet nodig om de andere muren te controleren. Er zijn geen gewonden gevallen bij het incident. De schade wordt op zo'n 25.000 euro geschat.

Op de plek waar voorheen het Chinese restaurant New Palace zat, verrijzen acht levensloopbestendige twee-onder-een-kapwoningen. De nieuwbouw moet nog steeds voorjaar 2021 gereed zijn.

Podium Boxtel mag weer maximaal 84 mensen bij een voorstelling binnenlaten, zoals ook tijdens de Culturale medio september het geval was. (Foto: Hans van Doorn).