'OOK SPECIALE ZWEMLESSEN IN BOXTEL'

Balans wil 'inclusief' zwemdiplomabeleid

'Hoe belangrijk is het wel niet dat iedereen in het bezit is van een zwemdiploma', stelt raadslid Rianne van Esch. Balans vraagt zich af of er ook gespecialiseerde zwemlessen zijn voor bijvoorbeeld extreem bange kinderen of jeugd met een beperking.

Volgens de oppositiepartij is het nu niet mogelijk om in kleine groepjes gespecialiseerde lessen te krijgen bij het Dommelbad van Optisport aan de Schijndelseweg. Dit klopt niet helemaal: Optisport biedt op haar Boxtelse locatie wel privélessen én bijvoorbeeld het traject Zwemmen met Aandacht, waarbij kinderen - bijvoorbeeld met watervrees - gedurende het behalen van hun a-, b- en c-diploma extra aandacht krijgen in kleine groepjes.

Ook bestaat er de zogeheten Zed & Sop Zwemles special; dat zijn lessen voor kinderen met een beperking. Maar die wordt niet in Boxtel aangeboden. Van Esch ziet dat ouders hiervoor moeten uitwijken naar bijvoorbeeld Oisterwijk, Best of Meierijstad. In die laatste gemeente bestaat Uniek Zwemmen, waarvoor ouders kunnen betalen vanuit het persoonsgebonden budget (pgb). Van Esch vraagt zich af of ook Boxtel bereid is op soortgelijke wijze zo'n project te faciliteren, in samenwerking met het Dommelbad.

Daarnaast vraagt het Balans-raadslid ook cijfers op met betrekking tot kinderen onder de 10 jaar zonder zwemdiploma. Ook vraagt Van Esch naar het welzijnsfonds, waaruit ouders een bijdrage voor zwemlessen kunnen ontvangen wanneer ze die aanvragen bij de gemeente.