Eindelijk konden senioren weer samenkomen tijdens de huiskamer in Esch, al werd er toch nog een klein afstandje gevoeld...
Eindelijk konden senioren weer samenkomen tijdens de huiskamer in Esch, al werd er toch nog een klein afstandje gevoeld... Foto: Albert Stolwijk

LUSTRUMVIERING VOOR ESSCHE ONTMOETINGSPLEK OUDEREN

'Ik heb de huiskamer echt gemist, ja'

CARRY DIRKX

De huiskamer in Esch vierde donderdag haar vijfjarig bestaan. Ruim twintig regelmatige bezoekers van de ontmoetingsplek voor senioren genoten van de feestelijke bijeenkomst in het dorpshuis. Er waren chique gedekte tafels met voor iedereen een bloemetje en een petit-four. Gezellig kletsen was wat moeilijker op anderhalve meter afstand. Toch overheerste het plezier van het opnieuw samenzijn. ,,Ik heb het echt gemist, ja!”, zei vaste gast Jo den Ouden (84).

De huiskamer ontstond vijf jaar geleden uit de koker van ‘Esch voor Elkaar’. Deze groep dorpelingen onderzocht of er in het dorp voldoende voorzieningen waren voor ouderen. Van daaruit ontstond de huiskamer: een wekelijkse ontmoetingsplek voor senioren.

Het initiatief blijkt tijdens het lustrumfeest nog steeds een schot in de roos. Corrie Steenbergen is al vijf jaar de drijvende kracht achter het initiatief en spreekt de aanwezigen toe: ,,Van harte gefeliciteerd met jullie vijfjarig bestaan”, zegt ze. ,,We begonnen voorzichtig, vroegen ons af of er behoefte was aan een huiskamer. Maar jullie kwamen en komen nog steeds!”, vervolgt ze trots.

ZELFSTANDIG

Bij de start in 2015 viel de huiskamer onder de paraplu van de ouderenbond KBO, maar daar is nu afscheid van genomen. De ontmoetingslocatie draait volledig zelfstandig. Het basisuitgangspunt is al die tijd hetzelfde gebleven, de invulling wat veranderd. ,,We begonnen met kaarten, buurten, handwerken”, vertelt vrijwilliger Marian van Os. ,,Het kaarten en buurten is afgevallen. Nou ja, het buurten is er nog wel, maar dat wordt gecombineerd met andere activiteiten en uitstapjes.” Vooral het bloemschikken en creatieve activiteiten zijn populair onder de bezoekers. Hoe verklaart Van Os het succes van de huiskamer? Eenvoudig: ,,Het is gezellig!”

Adrie van Son (80) en Jo den Ouden (84) zitten samen aan een tafel tijdens het feestje, ieder aan één kant. Beide dames zijn al vanaf het begin trouwe bezoekers. Ze zijn blij dat de samenkomsten weer zijn begonnen na de gedwongen corona-stop. ,,Dat we zo ver uit elkaar moeten zitten, is niet zó gezellig, maar dat kan niet anders”, zegt Den Ouden. Ze heeft de huiskamer gemist. Net als Van Son: ,,Het samenzijn, dát is het belangrijkste. Het is altijd goed wat ze voor ons organiseren en er wordt met iedereen rekening gehouden. De huiskamer is echt een aanvulling voor Esch.”



p Eindelijk konden senioren weer samenkomen tijdens de huiskamer in Esch, al werd er toch nog een wat afstand gevoeld vanwege de coronamaatregelen... (Foto: Albert Stolwijk).

Eindelijk konden senioren weer samenkomen tijdens de huiskamer in Esch, al werd er toch nog een klein afstandje gevoeld... (Foto: Albert Stolwijk).
Eindelijk konden senioren weer samenkomen tijdens de huiskamer in Esch, al werd er toch nog een klein afstandje gevoeld... (Foto: Albert Stolwijk).
Eindelijk konden senioren weer samenkomen tijdens de huiskamer in Esch, al werd er toch nog een klein afstandje gevoeld... (Foto: Albert Stolwijk).