Afbeelding
Foto: Maarten Melis

RKO wil meer duidelijkheid over verhuizen arbeidsmigranten

In navolging van ZLTO ziet ook de Lennisheuvelse belangengroep Rond Kerk en Orion nog niet alle oplossingen aangekaart in het huidige arbeidsmigrantenbeleid. Hoe zit het bijvoorbeeld met verhuizing: worden leegkomende woningen opnieuw gevuld met arbeidsmigranten? Boxtel zet extra in op handhaving, zegt de gemeente.

De gemeente Boxtel biedt de markt de mogelijkheid om binnen drie jaar achthonderd slaapplaatsen voor zogeheten 'short- en midstay'-arbeidsmigranten te realiseren. In feite gaat het om buitenlandse arbeiders die enkele maanden tot een paar jaar in Nederland blijven en vervolgens weer huiswaarts keren. Een groot deel van deze groep verblijft in onder meer de Boxtelse woonwijken, waar op diverse plekken overlast wordt ervaren.

Bij voorkeur verhuist deze groep straks van een buurt naar een grootschalige woonvoorziening van tenminste 150 tot 400 slaapplekken, zo luidt het voorgestelde beleid van de gemeente. Er zijn verschillende geïnteresseerde partijen volgens Boxtel die zo'n voorziening willen bouwen. De gemeente gunt de bouw onder bepaalde voorwaarden. Zo moet een ontwikkelaar ook een goed plan hebben voor leegkomende woningen, zodat die niet opnieuw worden gevuld met arbeidsmigranten.

Daar wil RKO nog extra duidelijkheid over. Zij vraagt zich af hoe de gemeente de genoemde ontwikkeling wil gaan voorkomen. Volgens de gemeente Boxtel zal er extra ingezet worden op handhaving. Daarnaast introduceerde Boxtel vorig jaar al beleid om kamerbewoning aan banden te leggen: er mogen maximaal vier individuen een woonruimte huren op één adres.

Eerder pleitte de lokale afdeling van de ZLTO al voor specifieke aandacht om seizoenswerkers onderdak te bieden bij agrarische bedrijven. De boerenorganisatie denkt dat het volgens het huidige beleid veel te duur wordt voor een boer om huisvesting te regelen. Dinsdag 13 oktober wordt het arbeidsmigrantenbeleid behandeld in de raad.

Illustratie: Maarten Melis (2019).