Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VERWIJDEREN JOP IS HET VERPLAATSEN VAN HET PROBLEEM

'Jeugd van links naar rechts gestuurd'

PÅL JANSEN


De maat was vol volgens de gemeente; er waren te veel meldingen van (geluids)overlast bij de JOP aan de Dr. De Brouwerlaan. Het college van B en W nam het besluit de overkapping te verhuizen, drie dagen nadat er ophef ontstond over een incident waarbij twee mannen werden mishandeld. De gemeente geeft niet aan of dit ook de uiteindelijke doorslag heeft gegeven voor de verhuizing.

Volgens B en W zou de hangplek beter tot zijn recht komen op het parkeerterrein op de Fellenoord, achter het tankstation, zo bleek uit 'gesprekken' met onder meer de jeugd. Maar wat stellen die gesprekken voor, denkt Kissami hardop: ,,Als je aan een paar jongeren bevraagt die het ermee eens zijn, wil dat nog niet zeggen dat er gesproken is met 'de jeugd'. Er stond een post op Facebook over de verwijderde JOP, daarop zag ik al heel wat jongeren reageren waarmee niet is overlegd en die het er niet mee eens zijn."

Er wordt inderdaad al plusminus een jaar gesproken met onder meer het jongerenwerk over een andere plek voor de JOP, erkent Kissami (gestopt bij Buurtsport vanwege een studie). Hij vond dat toen al geen goed idee. Verplaatsing naar de hangplek op Fellenoord is in zijn ogen te makkelijk gedacht. ,,Het zijn totaal verschillende groepen die je samenbrengt." Bovendien: een hokje verplaatsen betekent ook niet dat jongeren vanzelf meeverhuizen...

Belangrijker vindt Kissami echter dat het weer een teken is dat jeugd geen vertrouwde plek kan krijgen. ,,Terwijl een idee al heel makkelijk kan worden uitgevoerd, ook op een goedkope manier", verwijst hij naar de Huiskamer in jongerencentrum B-Town, een initiatief van een Boxtelse vriend waar hij zelf ook als vrijwilliger in het begin bij betrokken was. Met name in die periode liep de inloopruimte voor en door jongeren storm. Het opstarten ervan, kostte een paar honderd euro. Maar vooral energie en geduld, al helemaal voor jeugd. Kissami: ,,Je moet aan allerlei partijen toestemming vragen, wachten op akkoord... Zoiets duurt gewoon écht lang."

Daarnaast: telkens jeugd wegsturen, heeft een tegenovergesteld effect, weet Kissami. ,,Bij de Kinderboerderij, het zwembad na 22.00 uur en nu weer de JOP: als zij de hele tijd worden weggestuurd, doen ze telkens negatieve ervaringen op. Waarom zouden ze nog iets goeds willen doen als die ontmoeting toch negatief is?"

STEEDS WEGSTUREN

De Boxtelaar vindt bijval van BSB-directeur De Brouwer. ,,Als je vanwege overlast de JOP verschuift, dan is zoiets op geen enkele plek in Boxtel geschikt", weet de Boxtelse, die kantoor houdt tegenover de oude ontmoetingsplaats aan de Dr. De Brouwerlaan. ,,Wij zijn er overdag. Over hoe het 's avonds is voor buurtbewoners, kan ik niet oordelen. Ik zie eerder een oplossing door groepen met elkaar in gesprek te brengen: buurt en jongeren. Dat is moeilijk en kan niet iedereen: hier moet je wel een goede regie voeren."

Maar het werkt wel, maakt ook De Brouwer in de praktijk mee. ,,Wij organiseren als BSB tijdens de ramadan-periode een iftar-maaltijd. Daar kwam ook een buurtbewoner op af, die zeer kritisch was. Maar die persoon kwam wel! En zo ontstond er toch nog een redelijk gesprek."

BEELDVORMING

De 'jeugd' heeft de beeldvorming echter niet mee. Bij de JOP werden medio augustus nog twee mannen aangevallen, meldde de politie onlangs. Ook komen er veel klachten binnen van verrommeling en geluidsoverlast. Hoewel bij die meldingen ook vraagtekens zijn te zetten: de politie publiceert de cijfers zelf al niet meer omdat deze geen zuiver beeld geven van de daadwerkelijke overlast. Desalniettemin: 'hangjeugd' en 'problemen' worden vaak in één adem genoemd.

Van dé jeugd is niet echt sprake. Er zijn 's avonds op allerlei plekken verschillende vriendengroepjes met Boxtelse jongeren, maar ook van jeugdzorginstelling De La Salle. En het verloop is groot, zegt Kissami: ,,Er komen nu weer allerlei clubjes bij, ook veel kleine jochies." Hij weet dat er binnen de groepjes ook meer verantwoordelijkheid kan worden genomen: ,,Jongeren moeten elkaar op hun gedrag aanspreken, dat gebeurt niet."

Maar het negatieve imago is in veel gevallen onterecht, vindt de Boxtelaar: ,,De meesten maken heus wel een praatje maken en zoeken niet snel ruzie.” In welke buurt hangjeugd zich ook bevindt, vaak ontstaat er onbegrip. Zowel vanuit de jongeren als vanuit de buurt, gaven Boxtelse agenten vorig jaar in deze krant al aan. Kissami: ,,Er is een partij nodig die in het midden staat." En zo’n partij zal ook nodig zijn als de JOP ergens anders staat...


p Het college van B en W heeft het voornemen de JOP naar het parkeerterrein achter de Esso te verplaatsen. Welk probleem wordt hier opgelost, denkt oud-Buurtsport-medewerker Mohammed Kissami. (Foto: Peter de Koning).