Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'Ik wil af van verkeerd gebruik Meewerkend Boxtel'

'Is dat nou Meewerkend Boxtel?' Wanneer mensen hun zin niet krijgen, is dit de kreet die vaak wordt geslaakt, vindt burgemeester Ronald van Meygaarden. Hij wil misbruik van de term voorkomen en duidelijk maken hoe die wél ingevuld moet worden. ,,Het vertrouwen in het gemeentebestuur moet weer groeien."













,,Ik wil niet per se van de term af, maar wel van het verkeerd gebruik ervan", aldus Ronald van Meygaarden, sinds eind november vorig jaar burgemeester van Boxtel. Zijn voorganger Mark Buijs introduceerde de leus in 2015, als symbool van 'het nieuwe werken' binnen het gemeentehuis. ,,Nu klinkt hij vaak als mensen hun zin niet krijgen of ze willen mopperen over iets. We moeten de term óf opnieuw uitleggen óf gewoon de deur uit doen. Dat eerste is vaak lastig, maar zal toch moeten."



VAN BUITEN NAAR BINNEN

Hoewel Van Meygaarden niet zo'n fan is van het credo, is hij wel groot voorstander van waar de term voor staat. Namelijk: van buiten naar binnen werken. Dat houdt in dat de inwoners van de gemeente Boxtel centraal moeten staan bij de beslissingen van de raad en het bestuur en dat het gemeentehuis geen gesloten fort is. Overleg en samenwerken, is het devies. ,,Ik vind dat eigenlijk ook vanzelfsprekend dat een gemeente zo werkt: de tijd dat overheden gewoon wat regeltjes opstelden vanuit hun ivoren toren, die de burgers dan moesten opvolgen, is voorbij. Overleg met belanghebbenden, dus niet alleen burgers, maar ook bijvoorbeeld bedrijven, is cruciaal."


Overleg betekent volgens de burgemeester echter niet dat Boxtelaren altijd zo maar krijgen wat ze willen: individueel belang moet altijd afgewogen worden tegenover algemeen belang. Want de hardste schreeuwers krijgen vaak de meeste aandacht, weet ook de burgemeester. ,,Natuurlijk heb je altijd de zwijgende massa. Maar aan de andere kant: mensen moeten ook leren vragen. Gemeenten kunnen niet ruiken wat burgers willen."


'Ambtenaren moeten beloftes nakomen'



Dat dat meewerken in de ambtelijke wereld nog niet altijd op rolletjes loopt, is voor Van Meygaarden duidelijk. ,,Er wordt nu nog te vaak iets op papier gezet, zonder dat belanghebbenden gevraagd wordt wat zij willen. We moeten nu weer gaan werken aan die relatie tussen burgers en de gemeente. Vertrouwen komt namelijk te voet, maar gaat te paard."


Daarnaast ziet Van Meygaarden nog verbetermogelijkheden als het gaat om de omgangsvormen van ambtenaren met burgers. Niet alleen in Boxtel, maar over het algemeen bij gemeenten verloopt contact soms stroperig. Dan gaat het om het nakomen van afspraken, het gelijkstellen van verwachtingen en het communiceren 'normale taal' zonder wollige, ambtelijke termen.



VERSNELLEN KOST GELD

De burgemeester geeft een voorbeeld over wat voor hem de ideale gemeentelijke communicatie is: ,,Ambtenaren beloven bijvoorbeeld om even terug te bellen over de vorderingen van een project. Wanneer zij er vervolgens achter komen dat er eigenlijk geen nieuws is, besluiten ze om de telefoon niet te pakken. Ik wil voorstellen: bel gewoon wél. Het gaat erom dat mensen niet het idee krijgen dat we ze vergeten. Daarom sta ik er ook voor dat, nadat de coronacrisis geluwd is, onze medewerkers de deur uit gaan en dorpsbewoners ontmoeten."


Niet alles kan nu eenmaal snel gaan, drukt Van Meygaarden de Boxtelaren op het hart. De uitvoering van sommige burgerinitiatieven vraagt gewoon om zorgvuldigheid en uitgebreid onderzoek, benadrukt de burgemeester. ,,Voordat ik naar Boxtel kwam, was ik wethouder. Op het moment dat ik die functie kreeg, dacht ik niet het lang uit te houden bij een gemeente vanwege de stroperige werkwijze van ambtelijke organisaties. Nu weet ik dat het anders is. Dan heb ik het niet over het recht leggen van een stoeptegel, maar bijvoorbeeld nieuw beleid maken kost tijd, maar ook geld."


Dat laatste is dan ook regelmatig de reden dat dingen niet zo snel gaan als zou kunnen en de reden van ongeduld bij Boxtelaren, vermoedt Van Meygaarden. ,,Zaken versnellen kost extra geld en dat heeft de gemeente Boxtel niet. Wanneer iets sneller moet, zal iets anders opschuiven omdat er geen extra middelen zijn op dit moment."


Zo ziet de burgemeester ook duidelijk het belang van het blijven samenwerken tussen gemeenten en burgers. ,,Vooral nu we minder budget hebben, is samenwerken noodzakelijk. Burgers die helpen, geven gewoon een enorme toegevoegde waarde. Door hulp uit het dorp kunnen projecten soms wel vier zoveel waard worden", legt Van Meygaarden uit. Zo startte hij een project voor de promotie van leefbaarheid op in de gemeente Geldermalsen, waar hij wethouder was. Plannen waar hij 10.000 euro voor beschikbaar stelde, werden uiteindelijk 30.000 euro meer waard door bijdragen van bewoners.


'Respect voor Stapel op Sint'



Dat de term Meewerkend Boxtel zo nu en dan anders gebruikt of ingevuld kan worden, betekent niet dat Van Meygaarden het somber inziet. Zo heeft hij veel bewondering voor de manier hoe er binnen de kortste keren activiteiten en grotere terrassen waren geregeld op de Boxtelse Markt. Dat zorgde ondanks de coronacrisis toch voor sfeer tijdens de zomer. Ook hoe de organisatie van Stapel op Sint is omgegaan met twee grote uitdagingen, de Pieten-discussie en het coronavirus, verdient complimenten in de ogen van de burgemeester: ,,Voor dat soort samenwerkingen heb ik echt bewondering."



GA STEMMEN!

De eerste stap om die bewondering te tonen, is volgens burgemeester Van Meygaarden de gemeenteraadsverkiezing van 18 november. Hij roept dan ook alle inwoners op om naar de stembus te gaan en hun voorkeur te laten horen. ,,Ik wil mensen echt op het hart drukken dat ze hun stem laten horen. Dat is namelijk de start van tevredenheid en dé manier om Meewerkend Boxtel echt te laten werken."

Afbeelding