De bolwoning op het terrein van De Kleine Aarde aan Het Klaverblad bestaat bijna vijftig jaar, maar verkeert in deplorabele toestand. Publicist Katja Staring wil voor het ‘ecomonument’ een levensvatbaar toekomstplan maken. (Foto: Marc Cleutjens).
De bolwoning op het terrein van De Kleine Aarde aan Het Klaverblad bestaat bijna vijftig jaar, maar verkeert in deplorabele toestand. Publicist Katja Staring wil voor het ‘ecomonument’ een levensvatbaar toekomstplan maken. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

IDEEËN VOOR DUURZAAM TOERISME BIJ DE KLEINE AARDE

Onderzoek naar toekomst bolwoning

MARC CLEUTJENS

De bolwoning op het terrein van De Kleine Aarde wordt vaak aangeduid als een ecomonument, maar verkeert in deplorabele toestand. Als het aan publicist Katja Staring ligt, wordt de bolwoning gerestaureerd en krijgt het kringloophuis een nieuwe bestemming. Op initiatief van Staring zijn vier internationale studenten van de Breda University of Applied Sciences (voorheen NHTV) gestart met een haalbaarheidsonderzoek dat in januari 2021 wordt afgerond.

Hoewel de in 1972 door Jaap ’t Hooft ontworpen bolwoning geen officiële monumentale status heeft, wordt het perfect ronde kringloophuis op het terrein van De Kleine Aarde algemeen beschouwd als een van de voorlopers van duurzaam bouwen in Nederland. De bolwoning bezat destijds alle modern comfort: elektriciteit werd opgewekt door een windmolen, warmte werd geleverd door zonnecollectoren, koken was mogelijk met methaangas en water kwam uit een nabijgelegen put.

,,Jammer genoeg is de bolwoning in verval geraakt en bestaat geen concreet toekomstplan”, constateert Staring. De publicist werkt sinds enkele maanden op het terrein van De Kleine Aarde aan de inrichting van ‘Verderland’, een eetbare siertuin die naast het kringloophuis en rondom een poel wordt aangelegd. De laatste opknapbeurt van het kringloophuis werd ruim tien jaar geleden gefinancierd door het Prins Bernhard Cultuurfonds, maar had niet veel meer om het lijf dan een verfbeurt.

,,Ik denk dat hier kansen liggen”, zegt Staring enthousiast. Ze omschrijft de bolwoning als het eerste duurzame tiny house. ,,De Kleine Aarde bestaat over twee jaar vijftig jaar. In 1972 richtte journalist Sietz Leeflang stichting De Jonge Onderzoekers op. Ik voel me als publicist met hem en de andere voorgangers verbonden en zou het mooi vinden om de bolwoning een nieuwe functie te geven.”

LEVENSVATBAAR PLAN

Dat gaat beslist gebeuren als het onderzoek van de studenten van de Breda University of Applied Sciences is afgerond. De leerlingen, afkomstig uit Nederland, Bulgarije en China, houden de komende tijd interviews met mensen die zich verbonden voelen met het erfgoed van De Kleine Aarde. ,,Het doel van de studie is dat er straks een levensvatbaar plan op tafel ligt”, zegt Staring.

Zonder op de conclusies van de studie vooruit te lopen, denkt ze aan een duurzame toeristische invulling, zoals een bed & breakfast of een huisje waar schrijvers, beeldend kunstenaars of culinaire duizendpoten een of meerdere dagen kunnen vertoeven om te werken en inspiratie op te doen. Zodra het onderzoek is afgerond, wil Staring met stichting De Kleine Aarde en de gemeente Boxtel om tafel om de resultaten te delen en de toekomst van de bolwoning in kaart te brengen.

INLOOPMIDDAG

De bolwoning is zaterdag 10 oktober tussen 10.00 en 15.00 uur van dichtbij te bewonderen tijdens een inloopmiddag van een aantal groenpioniers bij De Kleine Aarde. Vanwege de slechte onderhoudstoestand is het niet mogelijk om de binnenzijde van het kringloophuis te bezichtigen.


p De bolwoning op het terrein van De Kleine Aarde aan Het Klaverblad bestaat bijna vijftig jaar, maar verkeert in deplorabele toestand. Publicist Katja Staring wil voor het ‘ecomonument’ een levensvatbaar toekomstplan maken. (Foto: Marc Cleutjens).


Bestuurder zonder rijbewijs botst op Boxtelse fietsster

Een 62-jarige fietsster uit Boxtel is vrijdagmiddag aangereden door een 38-jarige automobilist zonder rijbewijs. De man uit Sint-Oedenrode is daarbij aangehouden en heeft een verklaring afgelegd, meldt de politie.

De bestuurder maakte rond halftwee een u-bocht op de T-splitsing Van Beekstraat-Baanderherenweg en zag daarbij de fietsster, die wachtte op een moment om over te kunnen steken, niet staan.

HOOFDLETSEL

De vrouw is met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht. Een deel van de Baanderherenweg was korte tijd afgesloten.