Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'KANS OP BREUKEN IN BUIZEN NAM TOE'

Enexis vervangt oude gasleidingen op Ladonk

PÅL JANSEN

Tussen Boseind en het kruispunt Ladonkseweg-Kruisbroeksestraat laat Enexis verouderde gasleidingen vervangen door aannemer Timmermans Infra uit Nuland. ,,Deels gaat het om oude gietijzeren leidingen die niet meer voldoen aan de richtlijnen", aldus een woordvoerder namens de netbeheerder.

Al sinds 2009 is Enexis door heel Nederland bezig om oude gasleidingen te vervangen. Het gaat dan altijd om gietijzeren of asbesthoudende buizen. ,,Door de leeftijd en trillingen ondergronds loopt het risico op breuken toe", aldus de woordvoerder. ,,Voor januari 2024 willen we al deze verouderde leidingen door Nederland hebben vervangen."

BOSEIND

Op bedrijventerrein Ladonk liggen er nog gietijzeren gasbuizen tussen rotonde Boseind en de entree van het Vion-parkeerterrein, maar ook rond het kruispunt Ladonkseweg-Kruisbroeksestraat. Enexis heeft ervoor gekozen om ook de leidingen die hiertussen zitten, te vernieuwen.

2024

De netbeheerder zal tot 2024 op meer plekken aan de gang gaan in de gemeente Boxtel. In Boxtel Oost rond Hoogheem en de Nieuwe Nieuwstraat liggen nog buizen die niet meer aan de richtlijnen voldoen. Zandvliet, de Keizerstraat en het Harperhof in de wijk Selissenwal komen nog aan de beurt. Maar ook in Lennisheuvel tussen de Eg en het kruispunt Mijlstraat-Koevoortseweg moet een leiding worden vervangen. De exacte planning hiervan is bij de woordvoerder nog niet bekend, maar in ieder geval vóór 1 januari 2024 is de doelstelling.

Wie na wil gaan waar de verouderde leidingen zich exact bevinden in de gemeente Boxtel, gaat naar de website opendata.app.enexis.nl. De donkerblauw gekleurde lijnen zijn de buizen die aan vervanging toe zijn.


q Timmermans Infra trok vrijdag nieuwe gasleidingen door de grond bij het parkeerterrein van Vion. De aannemer is ingeschakeld door Enexis, die sinds 2009 al bezig is met het vervangen van verouderde buizen. Vóór 2024 moet dit onderhoudsprogramma op alle plekken in Nederland, dus ook Boxtel, zijn afgerond. (Foto: Albert Stolwijk).