Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

ERIC VAN OVERBEEK BRENGT 'NIKS' BINNEN DE GLAZEN

Plots volop kaarten voor 'kas-theater'

PÅL JANSEN

Met de theatervoorstelling Niks brengt Eric van Overbeek zijn toeschouwers niet alleen mee naar de wereld van de psychiatrie. Maar ook naar een bijzondere locatie voor het stuk: de plantenkas van De Franse Eijk op Tongeren. Donderdag was zijn eerste eigenlijk volledig uitverkochte voorstelling. Geluk bij een ongeluk: door corona zijn er weer volop kaarten beschikbaar.

Samen met zijn vriendin Monique Hoving en dochter Lola heeft Van Overbeek de productie handen en voeten gegeven. Niks is een monoloog die zich afspeelt in een psychiatrische inrichting. Hoewel het een eenmansvoorstelling is, treedt de Boxtelaar niet alleen op: ,,Samen met een muzikant, die live speelt. Dus het voelt ook alsof je het met zijn tweeën doet."

Door de verscherpte maatregelen die vorige week zijn genomen, moest het productieteam plots omschakelen. ,,Eigenlijk zouden er veertig mensen op een avond komen kijken. We hielden zeven voorstelling in totaal, maar dat zijn er plots veertien geworden", aldus Van Overbeek. Er mogen de komende weken maar maximaal dertig mensen per keer naar een theatervoorstelling, dus werd besloten om dan maar twee voorstellingen op een avond te geven. ,,Het was eigenlijk volledig uitverkocht en er stonden nog mensen op de wachtrij. Die hebben allemaal een kaartje gekregen, maar er zijn nu dus weer volop tickets beschikbaar."

GENIETEN

De locatie was bijzonder, maar ook om een goede reden uitgekozen. Omdat het stuk zich afspeelt in de psychiatrie, zocht Van Overbeek naar een beetje kille, afstandelijke ruimte. En achteraf gezien is hij ontzettend gelukkig met die keuze. ,,Het was voor veel mensen genieten, ik heb bezoekers in tranen gezien, maar ook mensen die na een uur aangaven: 'Is het nu al afgelopen?' De voorstelling en de plantenkas vullen elkaar goed aan, op de achtergrond zien mensen ook treinen voorbijrazen."

Ondanks het succesvolle verloop, was de eerste voorstelling nog wel even wennen. ,,In verband met de omschakeling van één naar twee voorstellingen, zaten er eerst maar elf mensen. De show daarna keken er 25 man, dan krijg je toch wel meer terug uit je publiek", geeft Van Overbeek aan. Daarnaast is het ook pittig om twee keer achter elkaar op de 'planken' te staan. Maar ook die eerste voorstellingen zijn hem en zijn team uiteindelijk meer dan prima bevallen. ,,We hebben een hele mooie avond gehad."


p Eric van Overbeek voert in de theatervoorstelling Niks een monoloog op. Het stuk wordt gehouden in de plantenkas van De Franse Eijk op Tongeren. (Foto: Albert Stolwijk).


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding