Afbeelding
Foto: Maarten Melis

AANDACHT CONTOURDETWERN VOOR JONGE MANTELZORGER


Niels (13): 'Fijn om broer te kunnen helpen, maar niet altijd makkelijk'

HENK VAN WEERT

Voor de tweede keer dit jaar is het momenteel de Week van de Jonge Mantelzorger. In juni werd - vanwege corona - vooral online aandacht gevraagd voor jongeren die zich om een hulpbehoevende naaste of buurtbewoner bekommeren. Nu worden activiteiten gehouden. Niels Verhagen (13) uit Liempde vertelt hoe hij zijn drie jaar oudere broer helpt.

Vanaf zijn geboorte heeft Robin, de broer van Niels, een verstandelijke beperking. ,,Hij is zestien, maar denkt als een kind van vier of vijf. Nu woont hij nog thuis en help ik hem zoveel mogelijk. Maar momenteel oefent hij ook om begeleid zelfstandig te gaan wonen in Heeswijk. Straks komt Robin alleen nog in het weekeinde naar huis", vertelt Niels.

Op de vraag of het moeilijk is om samen met zijn ouders Pieter en Monique voor Robin te zorgen, haalt de brugklasser van het Baanderherencollege in Boxtel zijn schouders op. ,,Ach, ik ben ermee opgegroeid. We kunnen er nu eenmaal niets aan veranderen. Het bepaalt wel ons dagelijks leven, alles draait steeds om Robin."

Niels helpt zijn broer bij van alles en nog wat. ,,Hij kan zelfstandig douchen, maar als we niet zeggen dat hij zich moet inzepen en afspoelen kan Robin goed alleen maar onder de sproeier gaan staan. Hij heeft altijd aanwijzingen nodig. Waar ik nog meer bij help? Tjee, da's heel gevarieerd: van veters strikken tot spelletjes doen op de iPad. Ik vind het fijn dit voor hem te kunnen doen." Niels vervolgt: ,,Robin vindt het prettig dat ik bijvoorbeeld met hem meefiets om snoepjes te kopen bij de Coop. Dat heb ik zo vaak gedaan dat hij daar tegenwoordig zelf naartoe kan. Dat is ook weer mooi om te zien. En ook naar opa en oma weet Robin inmiddels zelf de weg."

TIJD VOOR ZICHZELF

Soms merkt Niels wel dat Robin het lastig vindt dat hij altijd geholpen moet worden. ,,Maar ook dat ik later naar bed mag dan hij..." Op de vraag of hij ooit wel eens een momentje voor zichzelf heeft, knikt de jonge mantelzorger. ,,Gelukkig wel. Als Robin met de PlayStation speelt bijvoorbeeld. En ik kan ook naar vriendjes. Op de basisschool ging ik meestal op dinsdag en donderdag; dat zijn de dagen dat Robin naar de buitenschoolse opvang gaat. En op maandag ga ik naar de tennistraining, op zondag zijn meestal de wedstrijden."

Toch is het lang niet altijd makkelijk, vult moeder Monique aan. ,,Mijn man en ik kunnen nooit iets samen met Niels alleen doen. Robin vergt gewoon doorlopend aandacht. Die geven wij hem graag, maar het heeft wel veel impact op ons gezin."

Praten met leeftijdsgenootjes over zijn broer gebeurt maar mondjesmaat, erkent Niels. ,,Dat doe ik eigenlijk alleen met mijn beste vriend. Vooral omdat die van de situatie bij ons thuis het best op de hoogte is."

UITSTAPJE MAKEN

Niels kijkt uit naar het uitstapje dat het Steunpunt Mantelzorg morgen houdt voor de jonge mantelzorgers in de gemeente Boxtel. ,,Dat zijn altijd leuke activiteiten. Zo hebben we al een keer een workshop graffitispuiten gehad, hartstikke gaaf. Robin heeft een vriend die ook een beperking heeft. Diens zusje gaat ook mee naar Eindhoven, naar een escaperoom geloof ik. 'k Heb er zin in."


* * *

Gisteren bezochten jonge mantelzorgers tot twaalf jaar het klimbos in Duinoord; morgen gaat oudere jeugd naar Enversed in Eindhoven om virtual-realitygames te spelen. Door afmeldingen zijn morgen nog twee plekken beschikbaar. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij het Steunpunt Mantelzorg van welzijnsorganisatie ContourdeTwern via e-mail: mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl of telefoonnummer (0411) 65 58 99. Hier kunnen ook nieuwe mantelzorgers zich aanmelden.


Niels Verhagen (13) uit Liempde draagt zijn drie jaar oudere broer Robin voor wie hij mantelzorger is. (Foto: eigen collectie).