Alleen een monumentje herinnert nog aan de plek waar tot enkele weken terug de Jeugdontmoetingsplaats stond. (Foto: Henk van Weert).
Alleen een monumentje herinnert nog aan de plek waar tot enkele weken terug de Jeugdontmoetingsplaats stond. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

'WELKOM OP DE NIEUWE JOP. HOE ZIE IK ERUIT, WAAR BEN IK?'

'Al een jaar plan om JOP te verplaatsen'

RENS VAN DEN ELSEN

Al een jaar waren er bij de gemeente plannen in ontwikkeling om de jongerenontmoetingsplaats (JOP) aan de Dr. De Brouwerlaan te verplaatsen. Dat laat een ambtelijk woordvoerder desgevraagd weten.

Momenteel wordt nog gekeken wat de beste plek is voor de stalen overkapping die jarenlang nabij de skateramp en het pannaveldje stond. Voorlopig is de JOP opgeslagen bij de gemeente.

Twee weken terug werd het 'bushokje' door de gemeente verwijderd. Dit tot ontsteltenis van diverse jongeren (lees ook elders op deze pagina). Even later werd een 'monumentje' op de lege plek geplaatst. Een tafeltje met daarop een roos en de tekst: 'Welkom op de nieuwe JOP. Hoe zie ik eruit? Waar ben ik? Waar kom ik? Communicatie a.u.b.!'. De boodschap was duidelijk gericht aan de gemeente.

Volgens de woordvoerder zat de verwijdering eraan te komen. ,,Er waren te veel meldingen van (geluids)overlast. Ondanks de waarschuwingen was er te weinig verbetering zichtbaar." Een jaar lang werd er volgens de gemeente gesproken over de verplaatsing, maar door nieuwe inzichten en corona trad vertraging op, aldus de woordvoerder.

Vorige maand stelde het college van B en W voor de schuilhut te verplaatsen naar een groenstrook bij het parkeerterrein Fellenoord achter de benzinepomp. Dat viel niet in goede aarde bij omwonenden. Een bewoner van de Kleine Beemd uitte haar ongenoegen tijdens een raadsvergadering van begin september: de buurt was niet op de hoogte. Wethouder Marusjka Lestrade trok het boetekleed aan en beloofde alsnog in gesprek te gaan.

In eerste instantie gaf het college aan dat de JOP verplaatst werd omdat de beoogde doelgroep, jongeren van vijftien tot en met 21 jaar, niet zou worden bereikt. De hangplek was tevens niet goed toegankelijk voor jeugdige automobilisten en jongeren weken uit naar andere locaties in Boxtel-Oost, schreven B en W aan de raad. De afgelopen maanden was bovendien in de late uurtjes weer overlast bij de JOP. Zo werden er in augustus nog twee mannen mishandeld.

De JOP stond tot 2014 ter hoogte van het pannaveldje, enkele tientallen meters van de laatste plek. Destijds gaf de gemeente al aan dat dit tijdelijk was.

Afbeelding