Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

VEEL ANIMO VOOR PROJECT GEMEENSCHAPSARCHEOLOGIE

Romeinse munt duikt op in Kasteren

MARC CLEUTJENS

,,Yes!” Amateurarcheoloog Erik Frericks maakt een klein vreugdedansje op de Liempdse Roosakker. Zijn vondst blijkt een authentieke Romeinse munt. De Tilburger was zondagochtend in de schaduw van het Groot Duijfhuis een van de 40 deelnemers aan een buitenactiviteit van Erfgoedvereniging Kèk Liemt. Die leverde meer waardevolle vondsten op, zoals een loden musketkogel, scherven van eeuwenoud aardewerk en een handjevol vuurstenen werktuigen uit de prehistorie en ijstijd.

Kèk Liemt had veel meer liefhebbers kunnen begroeten op de Roosakker in buurtschap Kasteren, waar onder regie van archeoloog Johan Verspay van CARE (Community Archeology in Rural Environments) werd gespeurd naar sporen uit het verleden. ,,De teller stond al op 50 deelnemers toen de coronamaatregelen werden aangescherpt en we moesten besluiten om maximaal 40 archeologieliefhebbers toe te laten”, aldus Kèk Liemt-voorzitter Els Vissers.

Frericks stond nota bene op de reservelijst maar mocht op de valreep toch meedoen. ,,Dat ik hier een Romeinse munt heb gevonden, vind ik geweldig.” Hij vervolgt: ,,Ik vond hem op amper vijf centimeter diepte en voelde meteen dat dit wel eens heel bijzonder kon zijn.”

Archeoloog Verspay, werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam en sinds kort woonachtig in Liempde, is opgetogen. ,,Het is onbetwist een as. Dat is een koperen munt uit de Romeinse tijd. Kop en hals van een persoon zijn nog te herkennen.” Verder onderzoek is nodig om de oorsprong en de waarde ervan verder te bepalen. ,,De munt toont aan dat hier in de Romeinse tijd waarschijnlijk sprake was van bewoning.”

SCHAAKBORD

De archeologische activiteit van de Erfgoedvereniging Kèk Liemt en CARE werd zorgvuldig voorbereid. Zaterdag werd de Roosakker in de stromende regen in vierkante vakken verdeeld, die allemaal een lettercode kregen. ,,Zo is een soort schaakbord ontstaan. Elk vak wordt vandaag door vrijwilligers onderzocht”, vertelt Vissers. ,,De amateurarcheologen verzamelen alle vondsten die met het blote oog zichtbaar zijn”, gaat Verspay verder. ,,Elk voorwerp wordt geregistreerd, zodat we precies weten op welke plek veel of weinig is aangetroffen.”

De Roosakker wordt niet afgegraven. ,,We kiezen voor zogeheten oppervlaktekartering en bieden onderzoekers gelegenheid om met metaaldetectoren aan het werk te gaan”, vertelt Verspay. ,,Op plekken die in het oog springen, kunnen we later proefputjes graven die wellicht meer vondsten opleveren.” De oogst is rond het middaguur veelbelovend. ,,De Romeinse munt is een trofee. Maar de vuurstenen werktuigjes zijn eveneens bijzonder.” De archeoloog toont ook twee kleine blauwe scherven. ,,Kijk, dit is 18e eeuws steengoed uit het Westerwald. Ik vermoed dat het scherven zijn van een Keulse pot.”

VERLANGLIJSTJE

Dat vrijwilligers van de Erfgoedvereniging Kèk Liemt juist op de Roosakker aan het werk zijn, berust niet op willekeur. ,,Deze bolle akker stond al langer op ons verlanglijstje omdat hij in een historisch interessant gebied ligt”, geeft Vissers aan. ,,Nu onze andere activiteiten vanwege de coronacrisis niet door kunnen gaan, is het fijn om in kleine groepjes in de buitenlucht met historisch bodemonderzoek bezig te zijn.”

Archeoloog Verspay geeft aan dat de omgeving van het Groot Duijfhuis al in de vroege middeleeuwen bewoond was. ,,Voordat de kartuizers hier kwamen, wordt in documenten al gesproken over ‘hove Ten Acker’.” Waarschijnlijk gaat de geschiedenis nog verder terug. ,,De naam Kasteren zou wel eens afkomstig kunnen zijn van het Romeinse woord ‘castrem’, wellicht een verwijzing naar een versterking of legerplaats”, speculeert Verspay.

Binnenkort wordt een verslag gepresenteerd van de opgravingen in de Roosakker. Aan de hand van die studie wordt bekeken of meer onderzoek zinvol is. Een eerste bijzondere vondst werd woensdag al gepresenteerd: een vuurstenen beksteker uit de laatste ijstijd.



p De Roosakker in Liempde was zondag het toneel voor een archeologische activiteit van Erfgoedvereniging Kèk Liemt en CARE. (Foto: Albert Stolwijk).





Opnieuw
verlenging
glasvezelactie

De deadline voor de glasvezelcampagne van Delta Fibre Netwerk in Liempde en Lennisheuvel met het benodigde percentage van 35 procent is nog niet behaald. Omdat vanwege de coronacrisis de promotie van het snelle internet niet zo ging als de bedoeling is, heeft het bedrijf besloten de campagne te verlengen tot vrijdag 16 oktober.

Er moeten in de gemeenten Boxtel en Meierijstad nog 250 abonnementen worden afgesloten om te starten met de aanleg van een glasvezelnetwerk. Een abonnement afsluiten kan via: Caiway, Delta, Helden van Nu of Online.nl.

De bewoners worden geïnformeerd na 16 oktober over de uitslag van de campagne. Aanmelden kan via www.gavoorglasvezel.nl.

Eric Frericks uit Tilburg vond zondag een Romeinse munt. (Foto: Marc Cleutjens).
Detailopname van de Romeinse munt op de Roosakker. (Foto: Marc Cleutjens).