Jeugdzorg Boxtel in vicieuze cirkel door wachtlijsten


De wachtlijsten bij zorgaanbieders voor jeugdzorg blijven lang. Dit rapporteert Boxtel in haar halfjaarcijfers over het tweede deel van 2019 aan de gemeenteraad. Hierdoor komen de oorspronkelijke taken van jeugdconsulenten verder onder druk.

Jeugdconsulenten moeten langer zorg aan jongeren bieden die eigenlijk zwaardere ondersteuning nodig hebben. Dit is de zogeheten 'overbruggingszorg'. De taak van het Basisteam Jeugd en Gezin is echter om met het gezin te kijken naar de mogelijkheden voor jeugd om ondersteuning uit de eigen omgeving te krijgen. De jeugdconsulent kan dan lichte opvoedingshulp geven.

Dit betreft echter basiszorg. Mocht een gezin gespecialiseerde steun nodig hebben in gevallen dat er wat meer met een kind aan de hand is, dan krijgt het gezin een indicatie voor deze jeugdhulp. In Boxtel wordt die in de praktijk het vaakst gegeven door de consulent of de huisarts.

TERECHTKUNNEN

Maar goed: dan moet een kind wel terechtkunnen bij een zorgaanbieder. Omdat het gezin daar lang op moet wachten, blijft de jeugdconsulent zorg bieden ondanks dat deze persoon ook andere jeugdigen moet helpen. De gemeente Boxtel stelt dan ook in het rapport dat er nagedacht moet worden over de juiste rol van die jeugdconsulent. Binnen het team neemt de werkdruk toe en de hulpverlener komt zo minder toe aan basiszorg voor andere kinderen en jongvolwassenen.

Duurzame Week
in teken van
energie besparen

Zonnepanelen wekken hernieuwbare energie op. Om die panelen te produceren zijn echter grondstoffen nodig. Energie besparen is nog gunstiger dan stroom opwekken, stellen de organisatoren van de Boxtelse Duurzame Week 2020. Die vindt plaats van zaterdag 24 tot en met zaterdag 31 oktober.

De organisatie is in handen van Transitie Boxtel, in samenwerking met de gemeente Boxtel. Het programma gaat over voedsel, vervoer, repareren, meer groen, landbouw en producten met een positief effect voor mens en milieu. Er is onder meer een filmavond met een debat, een extra repair café, een bijeenkomst over energiebesparing en een Tiny Forest-borrel.

INSCHRIJVEN

Het complete programma is terug te vinden op www.transitieboxtel.nl. Inschrijven voor activiteiten is al mogelijk.