...MARTJE WIJERS... (Foto: Bas van den Biggelaar)
...MARTJE WIJERS... (Foto: Bas van den Biggelaar) Foto: Bas van den Biggelaar

OUD-BOXTELSE WINT NK POETRYSLAM

Martje Wijers wint ‘verbale bokswedstrijd’

MARC CLEUTJENS

,,Eindelijk is het me gelukt.” Poëzieperformer Martje Wijers heeft zondag in Tivoli Vredenburg het NK Poetryslam gewonnen. De oud-Boxtelse stond voor de vierde maal in de eindstrijd en ging met zowel de Gouden Vink als een cheque van 1.000 euro naar huis. Wijers plaatste zich vorig jaar voor de titelstrijd in Utrecht door de jaarlijkse dichtwedstrijd DichtSlamRap in café Le Temps Perdu op haar naam te schrijven.

,,De Gouden Vink staat op de kast in de huiskamer en is best zwaar”, blikte Wijers deze week vanuit haar woonplaats Amsterdam terug op de finale van het NK Poetryslam. De trofee is vernoemd naar dichter en schrijver Simon Vinkenoog. ,,Vanwege de coronacrisis werden de halve finale en de finale op één dag gehouden”, vertelt ze. ,,Het was dus best een vermoeiende dag die voor mij eindigde in een spannende tweestrijd.”

Wijers droeg met de andere finalisten eigen werk voor. ,,Het was mooi om dat in de grote zaal van Tivoli Vredenburg te mogen doen. Ik vind schrijven achter een bureau leuk, maar houd nog meer van optreden voor een geïnteresseerd publiek. In Utrecht stond ik voor zo’n 350 mensen die mochten stemmen met stemkastjes. Dat was even wennen omdat dat normaal gebeurt met een applausmeter. Maar applaudisseren en joelen is vanwege corona nu taboe.”

PINGPONGEN

In de finale, die deze week in de media werd aangeduid als een ‘verbale bokswedstrijd’, moest de oud-Boxtelse het opnemen tegen Lemuël de Graav. ,,Als je in de finale staat, komt het aan op improviseren en scherp zijn, zodat je op teksten van je opponent kunt reageren.” Lachend: ,,Ik zag de finale niet als een bokswedstrijd hoor. Alle deelnemers gaan juist heel vriendschappelijk met elkaar om en als je op het podium staat, wil je er samen een leuke show van maken. Om in sporttermen te blijven: het was meer pingpongen dan boksen.”

Wijers hoop dat de Nederlandse titel haar meer optredens gaat opleveren. ,,Ik ben trots op de prijs en zie mijn overwinning als een bevestiging dat ik thuis ben in podiumpoëzie. Als winnaar van het NK Poetryslam sta ik nu echt in de schijnwerpers. Het is alleen jammer dat de komende tijd waarschijnlijk veel optredens niet door kunnen gaan. Maar goed, ik ben een heel jaar Nederlands kampioen, dus er komen vast nog hele leuke shows.”

Wijers is naast poëzieperformer ook docent Nederlands en Zweedse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Met vijf andere taalliefhebbers is ze redacteur van Dilemma op Dinsdag, dat wekelijks prikkelende berichten op Facebook post en boeken uitgeeft.