Gisterochtend vormde zich een lange rij wachtenden in de Stationsstraat. Allemaal wilden ze hun slag slaan in modecentrum Theelen dat nu de laatste dagen open is. De koopjesjager stonden voor restaurant Di Piu, maar zelfs tot aan schoenenzaak Scapino. (Foto: Henk van Weert).
Gisterochtend vormde zich een lange rij wachtenden in de Stationsstraat. Allemaal wilden ze hun slag slaan in modecentrum Theelen dat nu de laatste dagen open is. De koopjesjager stonden voor restaurant Di Piu, maar zelfs tot aan schoenenzaak Scapino. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

'BOXTELAAR BETAALT WEINIG VOOR HOOG VOORZIENINGENNIVEAU'

Korten óf burger knip laten trekken


Jan Hermens

Veel en hoogwaardige voorzieningen waar de burger weinig voor betaalt. Die heeft Boxtel volgens wethouder Herman van Wanrooij (financiën). Hij baseert zich daarbij op de conclusie van een onafhankelijke accountant vorig jaar. Boxtel zit krap bij kas en snijdt in de uitgaven om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen. De wethouder kijkt ook naar de inkomstenkant.

Niet alleen aan de uitgavenkant kan de financiële huishouding bijgestuurd worden. Door de onroerend-zaakbelasting (ozb) te verhogen, krijgt de gemeente meer inkomsten binnen. Maar, zo'n maatregel is politiek niet populair. Inwoners gaan niet graag meer betalen. Als ze dat wel zouden doen, ontstaat er echter ruimte om nieuw beleid te maken, wellicht zonder in voorzieningen te hoeven snijden. ,,Dat is echter een politieke keuze waar ik eigenlijk na de begrotingsbehandeling van eind oktober niet meer over ga", aldus Van Wanrooij, die met pensioen gaat.

MEER OZB BIEDT KANSEN

Tot dusverre wilde de gemeenteraad niet aan een ozb-verhoging, weet de wethouder. ,,Maar dat kan na de verkiezingen anders zijn." Hij rekent voor dat zo'n maatregel in ieder geval mogelijkheden oplevert. ,,Een stijging van de ozb met een procent levert ongeveer 75.000 euro op. Dat is op zich niet zoveel, maar met dat geld kun je de kapitaallasten van een lening van een miljoen dekken."

En een miljoen biedt al meer perspectief. Dat geld betaalt de gemeente in meerdere jaren terug. Van Wanrooij: ,,Het geld moet érgens vandaan komen. Minder uitgeven is een optie. Meer inkomsten genereren is de andere kant. Inwoners voelen een ozb-verhoging in hun portemonnee, maar een procent meer kost een woningeigenaar op jaarbasis ongeveer vijf euro."

KORTING WMO

Vooralsnog buigt de gemeente rode cijfers om in zwarte door te bezuinigen. Op de Wmo bijvoorbeeld. In 2021 met bijna vier ton, zonder dat inwoners daar hinder van ondervinden. Althans, dat is het streven van de gemeente Boxtel. ,,Dit is mogelijk door onder andere efficiënter te werken en hulpbehoevenden door te verwijzen naar organisaties waarvoor geen indicatie nodig is." Dat roept de vraag op of die besparing op de Wmo niet eerder mogelijk was geweest, als die inwoners toch geen pijn doet. ,,Dat had wellicht gekund. Soms is een situatie als deze nodig om kritisch naar je eigen werkwijze te kijken", stelt de wethouder.

De begroting van 2021 is een sobere, aldus wethouder Van Wanrooij. ,,Er is geen nieuw beleid in opgenomen. Daar is enerzijds geen geld voor en anderzijds laten we beleidskeuzen aan de toekomstige raad. In een kerntakendiscussie die de nieuwe raad in de loop van volgend jaar voert, komen de prioriteiten naar voren. Wat moet Boxtel wel en niet doen en waar moet geld naartoe." Omdat er niet over nieuw beleid gediscussieerd hoefde te worden, is er dit jaar geen kadernota opgesteld. ,,Nee, dat zou zonde geweest zijn van de tijd. Er is geen nieuw beleid, dus ook geen kadernota waarin dat beschreven wordt."

TOETREDING ESCH

Per januari maakt Esch deel uit van de gemeente Boxtel. Wat dit betekent, is nu nog niet in de begroting te vinden. Tijdens de eerste raadsvergadering van januari wordt Esch in het financiële huishoudboekje opgenomen. Er zijn twee discussiepunten die een rol van betekenis kunnen spelen. Wethouder Van Wanrooij: ,,De herinrichting van de Leunisdijk, maar ik denk dat we daar wel uitkomen. Tweede punt is de renovatie van de basisschool. Daarover zijn we nog in gesprek met Haaren."

De begroting van 2021 is een uitgebreid document waar veel tijd en moeite in gestoken is, maar het blijft een prognose. Volgens de wethouder verandert er zeker nog het nodige aan de inkomsten en uitgaven gedurende het jaar 2021. ,,Dat is meestal zo, maar nu helemaal."


GEMEENTE HOUDT UITBREIDING AUTOHANDELAAR TEGEN

Classic Park wil geld terug gemeente

JULES HAMELEERS

Nu de in 2012 beloofde picknickplek nóg niet gerealiseerd is, wil eigenaar Anton van Dijke van Classic Park de 140.000 euro die hij de gemeente betaalde, terug. Daarnaast wil Van Dijke zijn autoaanbod graag verbreden om het bedrijf door de coronacrisis heen te slepen. Maar daar steekt wethouder Peter van de Wiel een stokje voor.

Tijdens de raadsvergadering van vorige week dinsdag dienden oppositiepartijen CDA en Balans een motie in: Classic Park eist namelijk een bedrag terug van 140.000 euro en vanwege de penibele financiële situatie van de gemeente leek dit de partijen erg ongunstig. De fracties trokken uiteindelijk de motie in, omdat burgemeester Ronald van Meygaarden aangaf zijn burgers nooit te willen tegenwerken en beloofde met de eigenaar van het autobedrijf in gesprek te gaan.

STROEVE RELATIE

Eigenaar Van Dijke van Classic Park tekende in 2012 bij de bouw van het pand een overeenkomst, waarin de gemeente beloofde binnen vijf jaar een autopicknickplaats te realiseren. Die termijn werd bepaald omdat het eventueel aanpassen van een bestemmingsplan nogal wat tijd zou kosten. De plek moest 2.500 vierkante meter groot worden, zou exclusief beschikbaar zijn voor de autohandelaar en moest ergens in de natuur liggen. Nu, ruim acht jaar later, is er nog niet eens overlegd over een mogelijke locatie, aldus de autohandelaar. Daarom eist Classic Park nu geld terug.

De verhouding tussen Van Dijke en de gemeente verloopt niet alleen stroef vanwege de picknickplaats. Zo wil de ondernemer graag zijn aanbod uitbreiden: door een samenwerking aan te gaan met autobedrijf Van den Udenhout wil de ondernemer ook jongere, gebruikte auto's gaan verkopen.

Hoewel dit plan er al lag vóór de coronacrisis, ziet Van Dijke het nu als de perfecte manier om zijn bedrijf te redden. Maar wethouder Van de Wiel wil niet meewerken aan de verkoop van auto's op die locatie. ,,En daar snap ik dus helemaal niks van", geeft Van Dijke aan. ,,Mijn buurman verkoopt tractors, dat is toch precies hetzelfde?"

NIET VERKNALLEN

Classic Park heeft, net als vele andere bedrijven, flink last van de coronacrisis. Hoewel de firma niet op omvallen staat, valt er wel een flink gat in de inkomsten. Classic Park is namelijk niet alleen een autohandel en -museum, maar verhuurt ook grote zalen voor (bedrijfs)evenementen.

Vanwege alle coronamaatregelen houdt Van Dijke zijn horecafaciliteiten nu gesloten: ,,We zijn gericht op grote groepen, dus beperkte zaalverhuur heeft voor ons totaal geen zin. Daarom heb ik, tot mijn grote spijt, ook al mensen van onze eigen loonlijst moeten laten gaan..."

,,Wat ik echt jammer vind, is het gebrek aan vertrouwen in de ondernemer. Mijn zonen Renald en Sander en ik, hebben van een verlopen boel een prachtige plek gemaakt. En dat willen we weer doen bij onze samenwerking met Van den Udenhout. We gaan Classic Park toch niet verknallen?", aldus de Boxtelaar.

GEEN REACTIE

De concrete reden achter de weigering van Van de Wiel lijkt de bepaling in het bestemmingsplan dat op het terrein aan de Koppenhoefstraat slechts exclusieve en antieke auto's verkocht mogen worden. En zo'n plan wijzigen kost veel tijd en middelen.

Wat precies de beweegredenen zijn, blijft echter onduidelijk: de gemeente wil niet reageren, omdat het om een lopend dossier gaat. Datzelfde geldt voor de realisatie van de picknickplaats. Van Dijke geeft aan dat de gemeente nog geen contact met hem heeft opgenomen.


Heemkundelezingen

Heemkunde Boxtel heeft haar lezingen op 8 en 22 oktober in grand café Rembrandt geannuleerd. Dat gebeurt vanwege de nieuwe maatregelen omtrent het coronavirus.