Het nieuwe bestuur van Museum Boxtel wordt vanaf vandaag gevormd door v.l.n.r. Hans van Dijk (penningmeester), Willem van Vossen (voorzitter) en Rob Margry (secretaris). Oud-voorzitter Maria Voets (tweede van links) neemt plaats in de Raad van Toezicht. (Foto: Bas van den Biggelaar)
Het nieuwe bestuur van Museum Boxtel wordt vanaf vandaag gevormd door v.l.n.r. Hans van Dijk (penningmeester), Willem van Vossen (voorzitter) en Rob Margry (secretaris). Oud-voorzitter Maria Voets (tweede van links) neemt plaats in de Raad van Toezicht. (Foto: Bas van den Biggelaar) Foto: Bas van den Biggelaar

ESSCHE BIERPOMP NAAR BOXTELS MUSEUM AAN BARONIESTRAAT

Educatie wordt speerpunt van MuBo

JULES HAMELEERS

Museum Boxtel wil intensiever samen gaan werken met scholen. Dit en nog enkele andere veranderingen gaat het bestuur doorvoeren onder het bewind van Willem van Vossen. Hij volgt vanaf vandaag Maria Voets op als voorzitter.

Voets volgde op haar beurt ruim vier jaar geleden oud-burgemeester Jan van Homelen op als voorzitter van het lokale museum. In die tijd hebben er een hoop veranderingen plaatsgevonden. Zo kwam er een nieuwe entree, werd de horecaruimte opgeknapt en ontstond er een nieuw winkeltje. Nu er een frisse wind gaat waaien door MuBo, wil het bestuur nog enkele zaken aanpassen. De belangrijkste daarvan is de focus op educatie, legt de betrokken vrijwilliger én penningmeester Hans van Dijk uit: ,,Eerst maakten we altijd mooie programma's en boden die vervolgens aan bij scholen. Wanneer zij er niet voor kozen deze te gebruiken, bleven ze op de plank liggen. Dat is zonde. Daarom willen we het nu omdraaien: wanneer scholen een vraag hebben, spelen wij daarop in."

Volgens de nieuwe voorzitter Van Vossen hebben de scholen behoefte aan buitenschoolse activiteiten. ,,Zolang die maar goed aansluiten op het lespakket. Wanneer wij op hun vraag inspelen, verwachten we ook een bepaald commitment van de onderwijsinstelling", vult Willem van Vossen aan.

Komend schooljaar worden de lesprogramma's ontwikkeld. Hiervoor is een werkgroep opgericht waar naast mensen van MuBo, ook afgevaardigden van Erfgoed Brabant, Cultuurbox en de Angelaschool in zitten. Daarnaast gaat het museum samen met de basisschool aan de Baroniestraat een promotiefilmpje opnemen om zijn educatieprogramma te presenteren aan andere onderwijsinstellingen.

HERINRICHTING

Ook wil het MuBo-bestuur in het voorjaar van 2021 de herinrichting van de vaste collectie afronden. Projectleider Rob Margry: ,,Er stond eerst een overdaad aan objecten: we hebben ontzettend veel in ons depot staan en wilden zoveel mogelijk laten zien. Maar daardoor werd de expositie wat chaotisch en was er geen rode draad te ontdekken. Nu staat er minder waardoor de opstelling overzichtelijker is. Daarnaast maken we gebruik van touchscreens, zodat bezoekers een virtueel kijkje in onze collectie kunnen nemen. Ook zijn er nieuwe vitrines geplaatst en panelen, waardoor verschillende thema's ook fysiek van elkaar zijn gescheiden." De vaste collectie is dus nog niet te bezoeken, er wordt nog aan gewerkt.

De focus op educatie, maar ook het herinrichten van de vaste tentoonstelling, heeft allemaal één doel: meer bezoekers trekken. MuBo krijgt er jaarlijks zo'n drieduizend over de vloer, al jarenlang. ,,Doordat we minder tentoonstellen in één keer, kunnen we vaker wisselen: we hopen dat mensen daardoor vaker terugkomen. Daarnaast focussen we in onze wisselexposities niet alleen meer op Boxtelse kunst: nu stelt bijvoorbeeld een landelijke kunstenaarsvereniging haar werk tentoon. Daarmee trekken we ook mensen van buiten Boxtel naar MuBo", aldus de toekomstige voorzitter.

ESCH

Voor volgend jaar heeft MuBo onder meer een tentoonstelling van twee kunstenaars uit Oss op de planning staan. Ook is er van 8 mei tot en met 18 juli 2021 een tentoonstelling over de geschiedenis van het dorp Esch, dat dan net een aantal maanden is toegetreden tot de gemeente Boxtel. Ook daarvoor heeft Van Vossen ambities: zo moet het Essche dorpssymbool de bierpomp naar het museum komen voor de officiële opening op zondag 23 mei én gaat het bestuurslid in gesprek met het Noord-Brabants Museum. Die kunsthal heeft namelijk het originele Bacchusbeeldje in bezit: Van Vossen hoopt het voor die tentoonstelling in bruikleen te krijgen.

BESTUUR

Het bestuur wordt vanaf vandaag gevormd door Willem van Vossen (voorzitter), Rob Margry (secretaris) en Hans van Dijk (penningmeester). Maria Voets blijft betrokken bij het museum door plaats te nemen in de Raad van Toezicht. Jacques Habraken, die onlangs overleed ten gevolge van het coronavirus, wordt opgevolgd door Ton Jonkers uit Lennisheuvel.


p Het nieuwe bestuur van Museum Boxtel wordt vanaf vandaag gevormd door v.l.n.r. Hans van Dijk (penningmeester), Willem van Vossen (voorzitter) en Rob Margry (secretaris). Oud-voorzitter Maria Voets (tweede van links) neemt plaats in de Raad van Toezicht. (Foto: Bas van den Biggelaar).