Danseres Lotte Timmermans verzorgde voor de leerlingen van basisschool De Spelelier een voorstelling bij de opening van de Kinderboekenweek.
Danseres Lotte Timmermans verzorgde voor de leerlingen van basisschool De Spelelier een voorstelling bij de opening van de Kinderboekenweek. Foto: Albert Stolwijk

BEWEEGLIJKE OPENING KINDERBOEKENWEEK OP SPELELIER

En toen? Tóen danste 'oermens' Lotte...

HENK VAN WEERT

De Kinderboekenweek ging gisteren van start onder het motto 'En toen?' Jeugd wordt door een tijdreis gestimuleerd om te lezen. De leerlingen van openbare basisschool De Spelelier werden bij binnenkomst verrast met een indrukwekkende dansvoorstelling door een heel beweeglijk oermens...

Lotte Timmermans haalde gymnastische toeren uit in haar presentatie. Beweeglijk als een slingeraap kroop ze tussen en zelfs óver leerlingen naar het midden van de aula. Daar liet ze de leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 in een kwartiertje tijd kennismaken met de ontwikkeling van de oermens.

Zich vergapend aan en spelend met stenen waarop letters waren geschilderd, bracht de Boxtelse dansdocente van CultuurBox een explosieve en prikkelende voorstelling waarin de aandacht van de schooljeugd geen moment verslapte. Gesproken woord was er niet bij. Maar ritmes en klanken werden al snel overgenomen door de kinderen.

ZELF DANSEN

Na haar korte voorstelling daagde Lotte de kinderen uit om zelf ook eens dansend letters uit te beelden na het lezen. ,,Je zult misschien denken dat dit er raar uitziet, maar ach, wat maakt het uit", lachte de danseres.

Leerkracht Femke Blom uit groep 7 en 8 vertelde vooraf dat haar leerlingen in de Kinderboekenweek vooral aandacht gaan besteden aan de Gouden Eeuw. Met onder meer de voordracht van naamgedichten sluit haar klas vrijdag 9 oktober de Kinderboekenweek af. Leerlingen uit de groepen 3 en 4 laten dan ook teksten horen die ze zelf maakten. Daarvoor gebruiken ze onder meer liedjes van Kinderen voor Kinderen.

HISTORISCHE KOSTUUMS

De kinderen van De Spelelier keken al direct hun ogen uit toen de poort van de school 's ochtends openging. Leerkrachten hadden zich in historische kostuums gehesen om de kinderen te verwelkomen. En overal op het schoolplein stond met stoepkrijt het thema van de Kinderboekenweek 'En toen?' geschreven.

Verken werelden uit het verleden door te lezen. Dat is het doel van de Kinderboekenweek dit jaar. Daar is geen tijdmachine voor nodig...



p Danseres Lotte Timmermans verzorgde woensdag voor de leerlingen van basisschool De Spelelier een explosieve en prikkelende voorstelling bij de opening van de Kinderboekenweek. (Foto: Albert Stolwijk).


GEEN ONTHEFFING VOOR THEATERZALEN

Podium Boxtel moet twee
voorstellingen annuleren

Podium Boxtel heeft de eerste twee voorstellingen van oktober af moeten blazen. Zanger Nol Havens zou vanavond, donderdag 1 oktober, optreden. Ook de cabaretavond met Janneke de Bijl over twee weken gaat niet door.

Sinds dinsdagavond mogen niet meer dan dertig mensen gezamenlijk in een ruimte zijn. Zoals op alle regels gelden ook hierop enkele uitzonderingen. Theaterzalen krijgen echter geen ontheffing en daar had Podium Boxtel wel op gehoopt. Veiligheidsregio Brabant-Noord meldde gisteren dat ook bij theatervoorstellingen slechts dertig mensen in een ruimte mogen zijn.

Door de coronamaatregel ziet het Boxtelse theater zich genoodzaakt de voorstellingen van Havens en De Bijl af te gelasten. Met dertig mensen in de zaal is zo'n show niet rendabel. Podium Boxtel stelt iedereen die al een kaartje had gereserveerd via de e-mail op de hoogte van de annulering.


De huidige regelgeving blijft in ieder geval drie weken gehandhaafd, wat er daarna gebeurt is koffiedik kijken. Voor concerten in kerken geldt dezelfde regel als voor theaters en bioscopen; bij eucharistievieringen en diensten mogen opmerkelijk genoeg wél meer dan dertig mensen aanwezig zijn.