Met name aan de oever van het Leijsenven zijn diverse bomen gerooid, onder meer om plaats te maken voor een horecaterras bij paviljoen Molenwijk. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Met name aan de oever van het Leijsenven zijn diverse bomen gerooid, onder meer om plaats te maken voor een horecaterras bij paviljoen Molenwijk. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

PATRICK VAN LOOSBROEK WEERLEGT ONTERECHTE BESCHULDIGINGEN

Bomenbrigade gaat boekje te buiten

HENK VAN WEERT

De Bomen Brigade Boxtel (BBB) maakte zondagavond laat bekend ‘woedend’ te zijn op Patrick van Loosbroek. De eigenaar van paviljoen Molenwijk in het gelijknamige wandelpark zou illegaal een rij bomen hebben laten kappen bij zijn horecabedrijf. De ondernemer kreeg echter in mei al toestemming voor het rooien en vindt dan ook dat hij valselijk wordt beschuldigd: ,,Ik heb respect voor het feit dat deze vrijwilligers zich sterk maken voor bomenbehoud, maar dit gaat écht te ver.”

Nadat het college van B en W de kapvergunning met gedeeltelijke herplantplicht verleende, trad eind mei een bezwaartermijn van zes weken in. Feitelijk kon Van Loosbroek toen al de bomen rooien. ,,Maar het is wel zo chique om eventuele bezwaren af te wachten", vindt hij. En dus gaf hij nog geen opdracht tot kappen.

INSPECTIERAPPORT

Vlak voordat de bezwaartermijn verliep, diende de BBB in juni een zienswijze in. De organisatie van zes à zeven vrijwilligers dacht daarmee rooien vooralsnog te voorkomen. Dat blijkt een misvatting, zo werd deze week vanuit het gemeentehuis meegedeeld; daarvoor was het nodig geweest bij de rechtbank een voorlopige voorziening aan te vragen. ,,Dat hadden we dan graag willen weten", stelde woordvoerder Jan Juffermans dinsdag in een reactie aan de betrokken ambtenaar. Een kopie van die e-mail stuurde hij ook naar deze krant.

De BBB onderbouwde haar bezwaarschrift met de bevindingen die een lokale bomendeskundige op haar verzoek optekende. De man schrijft dat hij een inspectie ter plaatse moest uitvoeren vanaf een afstand omdat het bouwterrein was afgesloten met hekken. Desondanks constateerde hij dat sommige bomen rot waren en niet meer te redden. Enkele andere scheefgegroeide exemplaren aan de waterkant zouden in zijn ogen best kunnen worden behouden.

'NOGAL GEBREKKIG'

Gelet op het feit dat de inspectie op afstand werd verricht, noemt Van Loosbroek de onderbouwing 'nogal gebrekkig'. Desalniettemin stelde hij het rooien toch uit. Mede omdat hij geen grote haast had, erkent hij. ,,Maar er konden ook nog best wat 'laatbroeders' zijn deze zomer. Zelf bezit ik 3,5 hectare bos en weet dat vogeltjes eind mei niet per se als einddatum (voor het broeden - red.) aanhouden."

Uiteindelijk zijn drie weken geleden zestien bomen op de oever van het Leijsenven weggehaald. De BBB constateerde dit afgelopen zaterdag en schreef op hoge poten een persbericht waarin Van Loosbroek niet alleen van illegale kap wordt beschuldigd, maar ook van het feit dat hij zich boven de wet zou stellen en de democratie aan zijn laars lapt. Onterecht, zo blijkt uit navraag bij de gemeente. Die bevestigt dat Van Loosbroek rechtmatig handelde. De beschuldigingen van de BBB trekt de ondernemer zich erg aan.


Pagina 5: 'Al wat ik tegen BBB zeg, is aan dovemansoren gericht'.



p De verbouwing van paviljoen Molenwijk aan de oever van het Leijsenven in Boxtel is in volle gang. Tussen het horecabedrijf en de waterkant zijn diverse bomen gerooid, onder meer om plaats te maken voor een terras. (Foto: Bas van den Biggelaar).