Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

DRIJVEND EVENEMENT ZETTE CULTUUR IN DE KIJKER IN 2013

Esch in de ban van Op Drift

RENS VAN DEN ELSEN

Het moment dat Esch bij de gemeente Boxtel gaat horen, nadert snel. Brabants Centrum haalt herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakt van de gemeente Haaren. Deze week wordt teruggeblikt op 2013, toen een nieuw evenement de relatie van het dorp met de Essche Stroom en de cultuur voor het voetlicht wilde brengen. Spoileralert: het bleek een succes.

Vanuit de organisatie van de jaarlijkse revue ontstond in 2012 al het idee om ook eens een evenement in de zomer te organiseren. Deze club, bestaande uit Emilie Bormans, Arno Kurstjens, Robin van den Heuvel, Xaveer van Lokven, Lars Vorstenbosch, Gerrit Stubbe en Marina van Grinsven, vonden dat het tijd werd om het culturele talent dat in Esch rondloopt beter te benutten. Tijdens het jaarlijkse Bierpompfeest en de dorpsrevue lieten volgens hen maar een klein gedeelte zien.

Daarnaast ontstond gaandeweg het idee om ook de Essche Stroom in het project te betrekken. Het riviertje speelt al eeuwenlang een grote rol in het dorp. ,,We willen de bewoners bewust maken van hun omgeving", gaf de organisatie destijds in deze krant aan.

STUURLOOS

Het clubje regelaars ging aan de slag en kwam met het idee voor een drijvend podium. Als locatie werd de tuin van de familie Plantema aan de Baarschot uitgekozen, die grenst aan de Essche Stroom. De Vlaamse schuur op het erf werd ingericht als expositieruimte. Esschenaren werden uitgedaagd om hun talenten te laten zien op allerlei gebieden: zang, dans, poëzie, maar ook toneel en kunst.

De naam van het evenement werd: Op Drift. Bewust gekozen vanwege de betekenis. ,,Zonder richting of doel, stuurloos en losgeslagen, maar ook met de stroom mee. Daarnaast gaat de naam ook over de Essche Stroom, die 'op drift' raakt als hij in de toekomst weer meandert", legde Van Lokven uit.

OPROEP

Een evenement als Op Drift staat of valt met de invulling. Een oproep van de organisatie aan inwoners om zich te melden als zij een optreden wilden verzorgen, was niet aan dovemansoren gericht. ,,We hebben een luxeprobleem, het programma is overvol", was de trotse reactie van de regelaars, daags voor de aftrap.

Ook aan de vraag om zelf een (klap)stoeltje mee te nemen, werd massaal gehoor gegeven. Op de dag van Op Drift, zaterdag 7 september 2013, zat de tuin van de familie Plantema bomvol mensen. Ruim zeshonderd bezoekers zagen een programma voorbij komen dat ging van opera tot popmuziek en van stand-up comedy tot Franse chansons.

MEDAILLE

De Essche Stroom maakt deel uit van het stroomgebied van de Dommel en dus was ook toenmalig watergraaf Peter Glas van het waterschap aanwezig. Die reikte een medaille uit vanwege het 150-jarig bestaan van zijn bestuursorganisatie. Bezoekers en deelnemers waren lyrisch over de opzet van het bijzondere feest. ,,Op Drift is cultuur met een hoofdletter C", aldus presentator Jan van Gerven in zijn openingswoordje.

De organisatoren waren verrast door het succes van deze eerste editie in 2013, maar vastbesloten om het kunststukje nog eens te herhalen. Vijf jaar later, in 2018, werd het evenement nogmaals gehouden in combinatie met de herdenking van 75 jaar bevrijding én op een nieuwe sfeervolle locatie: het haventje aan de Haarenseweg. Of er ooit een derde editie komt, is de vraag. De organisatie heeft aangegeven dat Op Drift geen herhaling van zetten moet zijn, maar een kapstok voor mooie, culturele activiteiten. Creatieve ideeën zijn dan ook altijd welkom.


p Vanaf de witte brug (die er toen nog lag) gezien was de eerste editie van Op Drift een mooi schouwspel. Het evenement werd gehouden in de achtertuin en de schuur van de familie Plantema en op het water natuurlijk. (Foto: Albert Stolwijk, 2013).


ZOEKEN NAAR SPOREN UIT HET VERLEDEN

Archeologische wandeling Kasteren blijkt populair

Erfgoedvereniging Kèk Liemt, Archeohotspot Boxtel en CARE houden zondag 4 oktober een archeologische wandeling over De Roosakker in buurtschap Kasteren. Deelnemers gaan daar tussen 09.30 en 13.00 uur speuren naar sporen uit het verleden en vondsten determineren. Intussen is de populaire wandeling volgeboekt, mensen maken via een wachtlijst nog kans...

Archeoloog Johan Verspay van de Universiteit van Amsterdam leidt de bezoekers rond over de 26 hectare grote akker. Hij is verbonden aan het project CARE, waarbij mensen in hun eigen tuin putjes graven en in de grond naar zaken uit de oudheid zoeken.

GROOT DUIJFHUIS

De Roosakker maakt deel uit van een akkercomplex in het gehucht Kasteren dat sinds de middeleeuwen in gebruik is door agrariërs. De naam van het veld werd al in 1391 gebruikt. De grond werd gepacht door de bewoners van het Groot Duijfhuis, een kartuizer hoeve. Deze rijke, actieve boeren hebben gedurende de eeuwen hun sporen achtergelaten. Vaak in de vorm van aardewerk, maar ook munten, glas of andere zaken.

Op de te onderzoeken akker wordt een wasplaats ingericht om het gevonden materiaal vrij te maken van modder en zand zodat deelnemers het direct kunnen determineren en zo al snel na de wandeling een beeld kunnen krijgen wat er gevonden is. Deskundigen van de ArcheoHotspot Boxtel helpen mee om de schoongemaakte scherven te dateren. Eerdere wandelingen in Liempde (in 2000 op de Kerkakkers en Vrillikhovense Akkers) bleken veel sporen op te leveren.

Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats van Brabants Landschap nabij het Groot Duijfhuis. Dat is tevens de verzamelplaats. De wandeling is coronaproof ingericht.

Het maximum aantal van veertig deelnemers is al bereikt; wie op de reservelijst wil komen, kan e-mailen: info@kekliemt.nl..


Klompenboek

Klompendorpen Best, Liempde, Schijndel en Sint-Oedenrode staan centraal in het nieuwe boek ‘Op klompen naar school’ van Wim van Uden. Op 7 oktober wordt het in bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd overhandigd aan wethouder Peter van de Wiel. Vanaf donderdag 8 oktober is het boek op dezelfde locatie te koop voor 27,50 euro.